Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Digitalni autobus posjetio Zadarsku županiju

Posted On Utorak, 11 lipnja 2019 08:33

Digitalni autobus Večernjeg lista posjetio je u subotu, 8. lipnja Zadarsku županiju u sklopu projekta Digitalno Društvo - Digitalna Hrvatska. Djelatnici Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, MUP-a, FINA-e i HGK-a tijekom boravka u Zadru bili su na raspolaganju građanima za sva pitanja vezana uz digitalno društvo.

Građani su imali priliku doznati sve o Središnjem državnom portalu, kako postati e-Građani, mogli su izvaditi vjerodajnicu e-PASS ili aktivirati elektroničku osobnu iskaznicu.

Projekt su podržali i dužnosnici Zadarske županije, a dolazak digitalnog autobusa bila je prilika da zamjenik župana Šime Mršić aktivira e-osobnu iskaznicu.

„Došli smo pokazati da je digitalizacija važan projekt razvoja, u koji je uključen niz institucija. Našim stanovnicima svi zajedno trebamo nastojati približiti sve dobrobiti digitalizacije i na konkretnim primjerima pokazati na koji način im može olakšati svakodnevica, posebice u 'borbi' s papirima i zahtjevnom birokracijom. I mi u Zadarskoj županiji nastojimo ići u korak s vremenom i biti na usluzi građanima putem modernih tehnologija“, kazao je Mršić.

Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, istaknuo je kako sustav e-građana danas ima gotovo 700.000 korisnika, a s postojanjem sustava je tijekom pet godina upoznato oko 62 posto građana. Hrvatska je na 22. mjestu u Europskoj uniji po digitalizaciji, a upravo je ovaj projekt jedan od načina kojim se nastoji podignuti na ljestvici.

„Cilj projekta je pokazati kako građani mogu koristiti sva sredstva koja imaju na raspolaganju u digitalnom obliku. Pokazujemo im što sve mogu dobiti aktivacijom osobne iskaznice za pristup sustavu e-građani, a veliki odaziv pokazuje da u Hrvatskoj još vlada nedovoljna informiranost i da treba još više približiti tehnologiju građanima“, kazao je Gršić.

Na turneji digitalnog autobusa govorilo se i o nužnosti digitaliziranja javne uprave sredstvima EU te o uspostavi državnog oblaka, odnosno projekta uspostave centra dijeljenih usluga, jednog od najvećih IT projekata koji financira država s ciljem povezivanja svih državnih tijela u jedinstven sustav.

Pročitano 861 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA