Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održan šesti tehnički panel (završna radionica) i Local Community Event u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranan Areas – ForBioEnergy

Posted On Četvrtak, 06 lipnja 2019 12:49

Zadarska županija je 30. svibnja 2019. godine u prostorijama Parka prirode Velebit u Gospiću održala šesti tehnički panel (završnu radionicu) projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy. Panel je organiziran uz podršku Parka prirode Velebit. Projekt je započeo 1. studenog 2016. godine, a trajat će do 30. lipnja 2019. godine. Opći mu je cilj poticanje proizvodnje bioenergije u zaštićenim područjima, nudeći prekogranična rješenja za prevladavanje prepreka koje ometaju razvoj sektora.

Ovaj panel je ujedno i posljednji koji je bio predviđen u sklopu projekta ForBioEnergy. Na njemu su prezentirani izvještaji tematskih radionica, zaključci i buduće inicijative. Prezentacije su održali komunikacijska voditeljica projekta gđa. Marija Krnjajić (Zadarska županija), vanjski stručnjak Zadarske županije na projektu g. Alen Berta (Oikon d.o.o.) te komunikacijski voditelj projekta Robert Bogdanić (PP Velebit) uz podršku profesora Stjepana Risovića sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu.

Nakon održanog panela uslijedio je događaj pod nazivom Local Community Event koji je bio namijenjen lokalnom stanovništvu kako bi okupljeni dobili informacije o tijeku projekta, kao i o tome što je sve postignuto tijekom njegove provedbe. Pozvanim sudionicima lokalne zajednice predstavljen je kratki pregled svih provedenih koraka i aktivnosti tijekom projekta, sav napredak koji je njime postignut te je stavljen naglasak na poticanje primjene bioenergije i ekološko osvještavanje.

Na samom početku projekta bilo je potrebno dobiti pregled trenutne situacije odabranih zaštićenih područja (PP Velebit, PP Vransko jezero i PP Telašćica) da bi se mogli utvrditi ključni nedostaci kako bi se dalje krenulo u rješavanje istih. Trenutnom situacijom utvrđen je nedostatak procesa planiranja dok su postojeći uglavnom usmjereni na pasivno očuvanje šumskog ekosustava koji ne potiče upotrebu energije iz biomase. Zbog toga je bitno vršiti promociju procesa planiranja koji će biti usmjereni na održivu proizvodnju biomase u kontekstu multifunkcionalnog upravljanja mediteranskim šumama.

Idući uočen problem bio je neadekvatnost postojećeg regulatornog okvira i postupka dobivanja dozvola u trenutnom sustavu upravljanja zaštićenim područjem pa se u svrhu rješavanja predlažu Akcijski planovi za novi regulatorni okvir i postupak dobivanja dozvola, koji će promovirati upotrebu energije iz biomase. Sljedeći identificiran nedostatak bio je manjak inovativnih projekata i nedovoljna uključenost ključnih lokalnih dionika u bioenergetskom sektoru pa bi trebalo aktivirati učinkovite politike koje će ohrabriti uspostavljanje strateških i inovativnih projekata. Zadnji, ali ne i manje bitan nedostatak je što nedostaje participativnih procesa na lokalnoj razini u vezi potencijala koji nudi bioenergetski sektor. Također, dolazi i do konfliktnih situacija između lokalnih dionika što dovodi do sprječavanja realizacije inovativnih projekata gdje je kao izazov kod rješavanja naglašena promocija učinkovite politike koja će jačati participativne procese na lokalnoj razini između glavnih dionika zainteresiranih za upotrebu energije iz šumske biomase.

Na kraju se predstavnicima lokalne zajednice pustio video zapis snimljen za potrebe projekta ForBioEnergy u kojem je predstavljena važnost šumsko-drvno-energetsko opskrbnog lanca i proizvodnje biomase. Po završetku svega navedenog, okupljeni su mogli pregledati izložbu proizvoda od drva koji su bili predstavljeni unutar prostorija PP Velebit. Također, predstavnici PP Velebit predstavili su različite oblike izvora šumske biomase (ogrjevno drvo, sječka i peleti).

Pročitano 316 puta

Zadnje objave

svibnja 24, 2020

Županova čestitka povodom Ramazanskog bajrama

Župan Božidar Longin u povodu proslave Ramazanskog bajrama uputio je čestitku glavnom…
svibnja 13, 2020

Unatoč koronavirusu: Nastavlja se izgradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti,…
svibnja 12, 2020

NAJAVA 18. izvanredne elektronske sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. izvanredna elektronska sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održati će se…
svibnja 04, 2020

Župan uputio čestitku vatrogascima povodom blagdana sv. Florijana

Dan vatrogastva u Republici Hrvatskoj slavi se 4. svibnja, na dan svetog Florijana,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA