Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zamjenik župana primio predstavnike Matice hrvatske

Posted On Petak, 24 svibnja 2019 16:13

Zamjenik župana Šime Mršić sa pročelnicima Katarinom Miletić i Ivanom Šimunićem primio je u petak, 24. svibnja 2019. godine vodstvo Matice hrvatske- predsjednika prof. dr. sc. Stipu Boticu, podpredsjednicu akademkinju Dubravku Oraić Tolić, glavnog tajnika Predsjedništva Matice Hrvatske Zorislava Lukića i predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Zadru dr. sc. Radomira Jurića.

Prijem je organiziran u povodu redovitih sastanaka vodstva Matice sa svojim ograncima, a bio je i prilika za još jednom ukazati na važnost postojanja ove udruge koja je utemeljena davne 1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak.

Dr. sc. Radomir Jurić posebno je istaknuo dobru suradnju sa Zadarskom županijom koja sufinancira njihove razne smotre, manifestacije i izdavačku djelatnost, a predsjednik Matice hrvatske  prof. dr. sc. Stipe Botica naglasio je kako je osnovni zadatak udruge upoznati, njegovati i unapređivati hrvatsku kulturu te čuvati nacionalni i kulturni identitet. „Taj naš nacionalni identitet možda  najbolje čuva upravo kultura preko koje se on i unapređuje“, rekao je prof. dr. sc. Botica dodavši kako bi u mnogim mjestima bez Matice, kulturna djelatnost bila svedena na nulu. Dodao je  kako je u pripremi proslava u povodu 50. obljetnice hrvatskog proljeća u sklopu koje će biti organizirani simpoziji i objavljeni memoari  ljudi iz tog doba koji su bili aktivni u tom periodu.

Akademkinja Dubravka Oraić Tolić naglasila je kako je Matica hrvatska imala značajnu ulogu u cijelom svom povijesnom postojanju s konačnim ciljem stvaranja hrvatske države, ali da i sada ima još veću ulogu u očuvanju identiteta u vremenu globalizacije.

Glavni tajnik Zorislav Luić dodao je kako je snaga Matice još jača kada se poveže nacionalno i lokalno.

Matica hrvatska  jedan je od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj.

Osim izdavačke djelatnosti, Matica hrvatska priređuje brojna kulturna i znanstvena događanja: predstavljanje knjiga, znanstvene simpozije, okrugle stolove, rasprave, stručna i znanstvena predavanja te koncerte klasične glazbe. U Središnjici Matice hrvatske održi se više od stotinu manifestacija godišnje, a podjednako su aktivni i Matičini ogranci.

Razni odjeli Matice hrvatske održavaju predavanja, tribine i skupove iz područja svoga djelovanja, a udruga je i  organizator  Komunikološke škole i Filozofske škole, koje omogućuju perspektivnim studentima aktivno sudjelovanje i usavršavanje u struci.

Stotinjak ogranaka Matice hrvatske objavljuje dvadesetak književnih časopisa, među kojima su Dubrovnik, Književna revija, Dometi, Zadarska smotra, Riječi... Ogranci su zbog bogate kulturne djelatnosti u svojim mjestima nezaobilazni, a ponegdje i jedini nositelji kulturnoga života.

Članom Matice hrvatske može postati svaki punoljetni državljanin Republike Hrvatske ili Hrvat s drugim državljanstvom koji prihvaća program Matice hrvatske.

Pročitano 1211 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA