Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zamjenik župana primio predstavnike Matice hrvatske

Posted On Petak, 24 svibnja 2019 16:13

Zamjenik župana Šime Mršić sa pročelnicima Katarinom Miletić i Ivanom Šimunićem primio je u petak, 24. svibnja 2019. godine vodstvo Matice hrvatske- predsjednika prof. dr. sc. Stipu Boticu, podpredsjednicu akademkinju Dubravku Oraić Tolić, glavnog tajnika Predsjedništva Matice Hrvatske Zorislava Lukića i predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Zadru dr. sc. Radomira Jurića.

Prijem je organiziran u povodu redovitih sastanaka vodstva Matice sa svojim ograncima, a bio je i prilika za još jednom ukazati na važnost postojanja ove udruge koja je utemeljena davne 1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak.

Dr. sc. Radomir Jurić posebno je istaknuo dobru suradnju sa Zadarskom županijom koja sufinancira njihove razne smotre, manifestacije i izdavačku djelatnost, a predsjednik Matice hrvatske  prof. dr. sc. Stipe Botica naglasio je kako je osnovni zadatak udruge upoznati, njegovati i unapređivati hrvatsku kulturu te čuvati nacionalni i kulturni identitet. „Taj naš nacionalni identitet možda  najbolje čuva upravo kultura preko koje se on i unapređuje“, rekao je prof. dr. sc. Botica dodavši kako bi u mnogim mjestima bez Matice, kulturna djelatnost bila svedena na nulu. Dodao je  kako je u pripremi proslava u povodu 50. obljetnice hrvatskog proljeća u sklopu koje će biti organizirani simpoziji i objavljeni memoari  ljudi iz tog doba koji su bili aktivni u tom periodu.

Akademkinja Dubravka Oraić Tolić naglasila je kako je Matica hrvatska imala značajnu ulogu u cijelom svom povijesnom postojanju s konačnim ciljem stvaranja hrvatske države, ali da i sada ima još veću ulogu u očuvanju identiteta u vremenu globalizacije.

Glavni tajnik Zorislav Luić dodao je kako je snaga Matice još jača kada se poveže nacionalno i lokalno.

Matica hrvatska  jedan je od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj.

Osim izdavačke djelatnosti, Matica hrvatska priređuje brojna kulturna i znanstvena događanja: predstavljanje knjiga, znanstvene simpozije, okrugle stolove, rasprave, stručna i znanstvena predavanja te koncerte klasične glazbe. U Središnjici Matice hrvatske održi se više od stotinu manifestacija godišnje, a podjednako su aktivni i Matičini ogranci.

Razni odjeli Matice hrvatske održavaju predavanja, tribine i skupove iz područja svoga djelovanja, a udruga je i  organizator  Komunikološke škole i Filozofske škole, koje omogućuju perspektivnim studentima aktivno sudjelovanje i usavršavanje u struci.

Stotinjak ogranaka Matice hrvatske objavljuje dvadesetak književnih časopisa, među kojima su Dubrovnik, Književna revija, Dometi, Zadarska smotra, Riječi... Ogranci su zbog bogate kulturne djelatnosti u svojim mjestima nezaobilazni, a ponegdje i jedini nositelji kulturnoga života.

Članom Matice hrvatske može postati svaki punoljetni državljanin Republike Hrvatske ili Hrvat s drugim državljanstvom koji prihvaća program Matice hrvatske.

Pročitano 996 puta

Zadnje objave

rujna 25, 2023

Kulturno vijeće Zadarske županije je donijelo Kriterije za ocjenu kvalitete prijedloga programa javnih potreba u kulturu Zadarske županije

Na svojoj 10. sjednici održanoj 25. rujna 2023. Kulturno vijeće Zadarske županije je…
rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA