Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Preku otvoren obnovljeni dječji vrtić, krenula jednosmjenska nastava u osnovnoj školi

Posted On Srijeda, 22 svibnja 2019 15:15

U Preku je svečano otvoren obnovljeni Dječji vrtić Lastavica u čiju je rekonstrukciju uloženo više od 2 milijuna kuna. Vrlo opsežan projekt uključio je proširenje zgrade vrtića zbog jaslica, energetsku obnovu i nadogradnju postojeće zgrade za kvalitetniji boravak ostale djece, uređena je kuhinja koja zadovoljava sve standarde i uvjete po HASAP sustavu kao i novi sanitarni čvorovi, ugrađen je novi sustav grijanja i hlađenja, kupljeni su didaktička oprema i novi namještaj, a pri završetku su radovi na uređenju vanjskog igrališta.

„Taj veliki projekt financirali smo iz više izvora - sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 600.000 kuna, od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dobili smo bespovratnih 712.000 kuna, Zadarska županija uložila je 100.000 kuna, a ostatak od 1,100.000 kuna osigurali smo u općinskom proračunu“, istaknuo je načelnik Jure Brižić posebno ponosan zbog mjera demografske politike koje su rezultirale povećanjem broja novorođene djece u Općini Preko.

„Danas sa zadovoljstvom možemo reći da su rodiljne naknade u Općini Preko među najvećima u državi, a povećali smo iznos za subvencioniranje udžbenika. Naša je osnovna škola, u kojoj su djeca iz cijelog otoka, prije dva mjeseca prešla na jednosmjenski rad nakon što smo u suradnji sa Zadarskom županijom napravili dodatne učionice. Obnovili smo vrtić i sagradili jaslice, a imamo i niz novih dječjih igrališta u našoj općini“, dodao je Brižić.

Župan Zadarske županije Božidar Longin također je istaknuo demografsku obnovu kao jedan od najvažnijih ciljeva te naglasio da se samo zajedničkim snagama može preokrenuti negativan demografski trend.

„Upravo s tim ciljem mi u županiji, ali i brojne naše jedinice lokalne samouprave, u proteklom smo razdoblju znatno povećali iznos naknade za novorođenčad. U prošloj smo godini tako isplatili gotovo 2,3 milijuna kuna za 1225 novorođene djece, a vesele me i pozitivni trendovi u Općini Preko. Iako nismo osnivači dječjih vrtića na svom području, već su to gradovi i općine, pružamo potporu gradnji i rekonstrukciji vrtićkih objekata, jer je skrb o najmlađima naš prioritet“, kazao je Longin dodavši da je ulaganje u djecu jedan je od prioriteta aktualne Vlade RH premijera Andreja Plenkovića u čijem je mandatu započelo oko 500 projekata izgradnje ili rekonstrukcije dječjih vrtića, od čega njih 29 u Zadarskoj županiji. 

Svečanom otvaranju novoobnovljenog vrtića nazočila je pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Tajana Huzak, iz Uprave za otoke, koja je poručila da otvaranje vrtića pokazuje da se događaju pozitivni pomaci u demografiji na našim otocima.

„Za nas su to veliki uspjesi i zato pohvale Općini Preko, ali i Zadarskoj županiji na konkretnim mjerama. U ovom trenutku ministarstvo skrbi za oko 120 milijuna kuna nacionalnih sredstava iz državnog proračuna, što za 50-ak naseljenih otoka i je i nije dovoljno. Uprava za otoke i Ministarstvo će se truditi da iniciramo i odaberemo dovoljno dobrih  projekata koji će se financirati ili iz državnog proračuna ili iz EU fondova“, istaknula je Tajana Huzak otkrivši da je u projekte iz Zadarske županije u ovom financijskom i programskom razdoblju uloženo već 379 milijuna kuna.

Rad u novouređenom vrtiću počet će u ponedjeljak, 3. lipnja, a u novom odjelu jaslica već je upisano 12 djece iz Preka, ali i okolnih mjesta s otoka Ugljana i Pašmana. U vrtić je upisano 38 mališana, a bit će otvoren cijelo ljeto.

Župan Longin sa suradnicima posjetio je i Osnovnu školu Valentina Klarina u Preku gdje je prije dva mjeseca započela nastava u jednoj smjeni, nakon što su rekonstrukcijom zgrade uređene i opremljene nove tri učionice. Taj projekt, vrijedan gotovo 600.000 kuna, zajednički su financirale Zadarska županija i Općina Preko.

„Konačni rezultat jest ostvarenje onoga na čemu se sustavno radi i što nam je cilj za sve naše škole – uvođenje nastave u jednoj smjeni. Jednosmjenska je nastava veliko olakšanje za sve zaposlene roditelje, jer im omogućuje bolju kontrolu te ostavlja mogućnost kvalitetnog provođenja slobodnog vremena s djecom. Škola je, pak, ovako dobila mogućnost organiziranja izvannastavnih aktivnosti u popodnevnim satima. Prostor dvorane može koristiti i šira zajednica, u prvom redu sportski klubovi u kojima trenira više od 150 djece s oba otoka, Ugljana i Pašmana“, poručio je župan Longin.

U Preku je obnovljena i školska sportska dvorana stradala u poplavi u rujnu 2017. godine. Radovi su iznosili 760 tisuća kuna, a financirali su ga Zadarska županija i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Foto: Naši školji

Pročitano 1154 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
veljače 29, 2024

Javni poziv za financiranje uređenja i opremanja dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu

Sukladno ciljevima Plana razvoja Zadarske županije 2021.-2027., a radi poboljšanja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA