Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Zadru se osniva Hrvatski muzej maritimne kulture

Posted On Srijeda, 22 svibnja 2019 08:27

Pismo namjere o osnivanju Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru potpisali su danas predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velimir Neidhardt, rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican, gradonačelnik Zadra Branko Dukić i župan Zadarske županije Božidar Longin.

Zadar bi tako u prostoru HAZU na Obali kneza Trpimira i dogradnjom restauratorske radionice trebao dobiti tisuću metara četvornih muzejskog prostora organiziranog prema najsuvremenijoj praksi, a integracijom susjednih javnih površina - perivoja vile Dirce i Maraska parka dobit će se tematizirano muzejsko predvorje od 14 tisuća metara četvornih, na najljepšem obalnom području grada.

„Hrvatska maritimna kultura je kroz ove godine uvelike zanemarena. Ne postoji centar u kojemu bi se sustavno proučavala i vrednovala te je krajnji trenutak da se nađe mjesto u kojem će se proučavati, a Zadar je pravo mjesto za to zbog svog povijesnog, ali i sadašnjeg značaja. Svaka plovidba počinje podizanjem jedra, a za našu partencu podignimo sva četiri“, parafrazirao je poznatu izreku idejni začetnik projekta akademik Niko Bašić, obraćajući se partnerima u projektu, a ta četiri jedra čine HAZU, Sveučilište u Zadru, Grad Zadar i Zadarska županija.

„Naša županija oduvijek je bila okrenuta moru. Sjetimo se samo da je prvi spomen ribarstva u Hrvatskoj povijesti darovnica iz 995. godine kojom zadarski plemići ustupaju svoje pravo ribarenja samostanu sv. Krševana, a i dan danas su na svim morima svijeta poznati naši ribari. Zadar već od 1957. godine ima Pomorsku školu iz koje izlaze generacije kvalitetnih pomoraca. U današnje vrijeme važno je istaknuti i činjenicu da smo pioniri marikulture te županija u kojoj se i uzgaja i lovi najveći postotak bijele i plave ribe u Hrvatskoj“, poručio je župan Božidar Longin dodavši da je sve navedeno vodilo prema potrebi da se maritimna kultura našega područja stručno obradi, ali i prezentira, na suvremenom posjetitelju prihvatljiv i zanimljiv način.

Sadržaj Hrvatskog muzeja maritimne kulture trebao bi obuhvatiti pomorski dio (s naglaskom na lokalnu pomorsku kulturu grada i regije razvijen na tragu regionalne pomorske povijesti), ribarski dio (s naglaskom na lokalni, ali i ukupni hrvatski doprinos ribarskoj kulturi i povijesti svijeta) i marikulturni dio (s naglaskom na suvremeni i budući održivi razvitak marikulturnog gospodarstva, koji predvodi upravo Zadar i njegova Županija).

Pročitano 1016 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
veljače 29, 2024

Javni poziv za financiranje uređenja i opremanja dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu

Sukladno ciljevima Plana razvoja Zadarske županije 2021.-2027., a radi poboljšanja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA