Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Premijer Plenković posjetio Sveučilište u Zadru

Posted On Utorak, 14 svibnja 2019 08:30

U ponedjeljak, 13. Svibnja 2019.  Godine Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković    u pratnji ministara Nine Obuljen Koržinek, Gabrijele Žalac i Damira Krstičevića te suradnika boravio je  u radnom posjetu Sveučilišta u Zadru. Na sastanku je nazočan bio i župan Zadarske županije Božidar Longin te gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, kao i saborska zastupnica Grozdana Perić i državna tajnica Marija Pletikosa.

Premijer Andrej Plenković prvi je put posjetio Sveučilište u Zadru. Kako je  kazala  rektorica Dijana Vican jedan je to od najvažnijih posjeta u 17 godina postojanja sveučilišta koja ga je zajedno s prorektorima i predstavnicima Studentskog zbora upoznala s razvojnim projektima i planovima.

- Kao sveučilište Hrvatsku doživljavamo kao zemlju prilika. Potičemo suradnju s brojnim čimbenicima na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini a svoju strategiju smo vezali uz kopno, more i nebo, rekla je u pozdravnoj riječi rektorica Vican.

Premijeru je ukazala na činjenicu da je ovo sveučilište sa svojih oko 5.000 studenata svojevrstan "grad u gradu", značajan za kulturni u društveni život ove regije. Što se tiče aktualnih projekata, u tijeku je postupak ocjene ponuda za gradnju zgrade za studentski smještaj i prehranu u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru, vrijedne preko 75 milijuna kuna, a u sljedećem programskom razdoblju očekuje se i gradnja STEM zgrade s dormitorijem te sveučilišne knjižnice, u kojoj će se objediniti fond Znanstvene i Nadbiskupske knjižnice. Bit će to, istaknuo je prorektor prof. dr. sc. Josip Faričić, knjižnica koja će građom biti odmah nakon Nacionalne sveučilišne knjižnice.

Premijeru su predočeni i projekti rekonstrukcije stare tehničke škole, koja će postati zgrada za nastavu i znanstveno-istraživački rad, te Arhipelogos, kroz koji bi bivši vojni objekti na otocima Molatu i Istu postali znanstveno-istraživački centri, čime bi se ojačala orijentacija zadarskog sveučilišta na pomorski prostor.

- Zbog politike prošle vlade nismo bili u mogućnosti realizirati ovaj projekt a sada je pri kraju određivanje granica pomorskog dobra kao preduvjet da se objekti dodijele sveučilištu, odnosno gradu. Vjerujemo da ćemo bližim povezivanjem s lokalnom zajednicom doprinijeti smanjenju problema depopulacije, koji je najizraženiji na otocima. Osim na ovaj način o nematerijalnoj baštini vodimo brigu i stvaranjem mreže europskih sveučilišta koji se bave pomorskim prostorom, istaknuo je Faričić.

Premijer Plenković istaknuo je zadovoljstvo viđenim te najavio daljnju podršku Vlade, posebice u financijskom i tehničkom pogledu.

- Znam za dugu tradiciju visokog obrazovanja koja seže u 14. stoljeće ali sam htio dobiti jednu cjelovitu sliku o najvažnijim pitanjima u ovom trenutku. Drago mi je da se Sveučilište dobro razvija, ima dosta studenata, pridonosi izvrsnosti u obrazovanju a i što ste osmislili programe koji su vezani uz pomorsko podneblje. Vodit ćemo računa da vam pomognemo i oko projekata koji su nam danas prezentirani, rekao je premijer Plenković.

U razgovoru s predstavnicama Studentskog zbora Monikom Marić i Ružom Meštrović saznao je da su studenti zadovoljni projektima i odnosom Sveučilišta, ali je zbog razvijenog turizma veliki problem pronaći smještaj već od svibnja. Gradonačelnik Branko Dukić dodao je da Zadru trenutačno nedostaje 800 ležajeva za studente, pa je gradnja novog studentskog doma, ali i budućeg dormitorija, nužna za njegovo normalno funkcioniranje.

Nakon sastanka premijer Plenković obišao je Ured za znanost i transfer tehnologije Sveučilišta u Zadru.

Foto: Filip Brala

Pročitano 1016 puta

Zadnje objave

listopada 04, 2022

Plenković: Na području Zadarske županije vrlo je dinamično i s puno aktivnih projekata

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković boravi u posjetu Zadarskoj županiji. Nakon što je u…
listopada 01, 2022

Zadarska županija odobrila sredstva za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima

Na Javni poziv za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća na području…
Javna priznanja za 2022. godinu
rujna 29, 2022

Dan Općine Preko: Ugljanci dobili novouređeni društveni dom

Otvorenjem novoobnovljenog Društvenog doma, svečanom sjednicom Općinskog vijeća i…
Župan Božidar Longin u Domu županije upriličio je primanje za zadarske sportaše, jedriličare Šimu i Mihovila Fantelu te hrvača Roka Striku
rujna 28, 2022

Primanje za brončane sportaše – braću Fantela i Roka Striku

Župan Božidar Longin u Domu županije upriličio je primanje za zadarske sportaše koji su…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA