Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Zadru otvoren 15. međunarodni stručni skup „Naš pogled u budućnost“

Posted On Četvrtak, 09 svibnja 2019 15:30

U četvrtak, 9. svibnja 2019. godine u Zadru je otvoren 15. međunarodni stručni skup o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom pod nazivom „Naš pogled u budućnost“. Organizatori ovog skupa su  Udruga ustanova, drugih pravnih osoba i građana koji provode profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Hrvatske-OSVIT  i Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom uz suorganizaciju, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Grada Zadra, Grada Zagreba, BBRZ-a, Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Auditor-a.

Dvodnevni Međunarodni stručni skup koji se već 15. godinu održava u Zadru svim sudionicima pruža priliku razmjene iskustva i dobre prakse, te znanja na području profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, ali i pruža priliku za evaluiranjem učinjenog u proteklom razdoblju.

Na otvaranju skupa uz ostale su govorili predsjednik organizacijskog odbora Ante Vučić te ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc. Ona je rekla kako se u posljednjih godinu dana u Hrvatskoj bilježe značajni pomaci na području profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom te da je tome pridonijela cjelovita zakonska regulativa koja je temelj za razvoj ovog sustava. „Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, u suradnji sa ustanovama iz svoje nadležnosti, kontinuirano provodi niz mjera i aktivnosti s ciljem integracije osoba s invaliditetom na tržište rada, mjere za održivi razvoj sustava profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, te na održivi razvoj zaštitnih i integrativnih radionica.“, rekla je Benc dodajući kako je svima zajednički cilj poslodavcima osigurati zaposlenika sukladno njegovim potrebama, iskoristiti svu preostalu radnu sposobnost osoba s invaliditetom, te osigurati takve uvjete da se osobe s invaliditetom mogu zadržati što duže u svijetu rada.

Na otvaranju skupa moglo se čuti kako su osobe s invaliditetom najmanje na bolovanju, a ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar naglasio je kako se u zadnjih 10 godina stalno bilježi porast zapošljavanja osoba s invaliditetom.

U ime Grada Zadra obratila se zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać koja je rekla kako će Grad Zadar i dalje preko svojih stručnih službi podržavati rad ovoga skupa, a u ime Zadarske županije pročelnik za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Bernard Maruna istaknuvši kako Zadarska županija,  u okviru svojih nadležnosti, a kroz svoje aktivnosti i sufinanciranje, pruža potporu radu niza udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom poput Udruge tjelesnih invalida, Udruge slijepih, udruge Svjetlo, Udruge osoba oštećena sluha, Društva oboljelih od multiple skleroze, kao i Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a te HVIDR-e. „Sa osobitim zadovoljstvom ovom popisu želio bih pridružiti i Udrugu OSVIT s kojom evo već nekoliko godina surađujemo. Činjenica je da je svaka i mala pomoć osobama s invaliditetom više no dobro došla. Naše društvo mora biti socijalno osjetljivo jer jedino na taj način možemo reći da je to društvo zdravo. Prihvatiti različitost i potaknuti svakoga da iskoristi svoje sposobnosti do maksimuma zadaća je koja nema alternativu.“, rekao je pročelnik Maruna.

Saborska zastupnica i pomoćnica ravnatelja ustanove URIHO Ljubica Lukačić rekla je kako je do sad puno učinjeno u promjeni zakonske regulative u zapošljavanju osoba s invaliditetom posebno u dijelu Zakona o socijalnoj skrbi u kojem zaposlene osobe s invaliditetom i dalje mogu ostvarivati pravo na invalidninu.

Na otvaranju skupa danas je bila i državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa te pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Melita Čičak koja je  skup i otvorila.

Sudionici će tako u dva dana imati prilike čuti niz predavanja i panel rasprava na kojem će sudjelovati stručnjaci iz tematskog područja.

Pročitano 1127 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
veljače 29, 2024

Javni poziv za financiranje uređenja i opremanja dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu

Sukladno ciljevima Plana razvoja Zadarske županije 2021.-2027., a radi poboljšanja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA