Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Zadru otvoren 15. međunarodni stručni skup „Naš pogled u budućnost“

Posted On Četvrtak, 09 svibnja 2019 15:30

U četvrtak, 9. svibnja 2019. godine u Zadru je otvoren 15. međunarodni stručni skup o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom pod nazivom „Naš pogled u budućnost“. Organizatori ovog skupa su  Udruga ustanova, drugih pravnih osoba i građana koji provode profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Hrvatske-OSVIT  i Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom uz suorganizaciju, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Grada Zadra, Grada Zagreba, BBRZ-a, Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Auditor-a.

Dvodnevni Međunarodni stručni skup koji se već 15. godinu održava u Zadru svim sudionicima pruža priliku razmjene iskustva i dobre prakse, te znanja na području profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, ali i pruža priliku za evaluiranjem učinjenog u proteklom razdoblju.

Na otvaranju skupa uz ostale su govorili predsjednik organizacijskog odbora Ante Vučić te ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc. Ona je rekla kako se u posljednjih godinu dana u Hrvatskoj bilježe značajni pomaci na području profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom te da je tome pridonijela cjelovita zakonska regulativa koja je temelj za razvoj ovog sustava. „Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, u suradnji sa ustanovama iz svoje nadležnosti, kontinuirano provodi niz mjera i aktivnosti s ciljem integracije osoba s invaliditetom na tržište rada, mjere za održivi razvoj sustava profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, te na održivi razvoj zaštitnih i integrativnih radionica.“, rekla je Benc dodajući kako je svima zajednički cilj poslodavcima osigurati zaposlenika sukladno njegovim potrebama, iskoristiti svu preostalu radnu sposobnost osoba s invaliditetom, te osigurati takve uvjete da se osobe s invaliditetom mogu zadržati što duže u svijetu rada.

Na otvaranju skupa moglo se čuti kako su osobe s invaliditetom najmanje na bolovanju, a ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar naglasio je kako se u zadnjih 10 godina stalno bilježi porast zapošljavanja osoba s invaliditetom.

U ime Grada Zadra obratila se zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać koja je rekla kako će Grad Zadar i dalje preko svojih stručnih službi podržavati rad ovoga skupa, a u ime Zadarske županije pročelnik za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Bernard Maruna istaknuvši kako Zadarska županija,  u okviru svojih nadležnosti, a kroz svoje aktivnosti i sufinanciranje, pruža potporu radu niza udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom poput Udruge tjelesnih invalida, Udruge slijepih, udruge Svjetlo, Udruge osoba oštećena sluha, Društva oboljelih od multiple skleroze, kao i Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a te HVIDR-e. „Sa osobitim zadovoljstvom ovom popisu želio bih pridružiti i Udrugu OSVIT s kojom evo već nekoliko godina surađujemo. Činjenica je da je svaka i mala pomoć osobama s invaliditetom više no dobro došla. Naše društvo mora biti socijalno osjetljivo jer jedino na taj način možemo reći da je to društvo zdravo. Prihvatiti različitost i potaknuti svakoga da iskoristi svoje sposobnosti do maksimuma zadaća je koja nema alternativu.“, rekao je pročelnik Maruna.

Saborska zastupnica i pomoćnica ravnatelja ustanove URIHO Ljubica Lukačić rekla je kako je do sad puno učinjeno u promjeni zakonske regulative u zapošljavanju osoba s invaliditetom posebno u dijelu Zakona o socijalnoj skrbi u kojem zaposlene osobe s invaliditetom i dalje mogu ostvarivati pravo na invalidninu.

Na otvaranju skupa danas je bila i državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa te pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Melita Čičak koja je  skup i otvorila.

Sudionici će tako u dva dana imati prilike čuti niz predavanja i panel rasprava na kojem će sudjelovati stručnjaci iz tematskog područja.

Pročitano 688 puta

Zadnje objave

listopada 16, 2021

NAJAVA 3. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

3. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 22. listopada…
Zajednička fotografija u Domu Zadarske županije
listopada 13, 2021

Primanje u Domu županije za srebrne jediličarke i atletičara Gašpara

Župan Božidar Longin u Domu Zadarske županije primio je jedriličarke Eniju Ninčević i…
Državni tajnik Šime Erlić je uručio s pet ugovora za sufinanciranje EU projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna
listopada 08, 2021

Državni tajnik Šime Erlić uručio pet ugovora vrijednih 25 milijuna kuna

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas…
listopada 06, 2021

„Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji u 2021. godini

Projekt „Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji predstavlja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA