Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan Longin ugostio predstavnike partnerskih regija Zadarske županije

Posted On Petak, 26 travnja 2019 15:38

Ovogodišnju proslavu Dana Zadarske županije svojim dolaskom uveličali su brojni uvaženi gosti, ali i strana izaslanstva partnerskih regija Zadarske županije. Među njima se ističu izaslanstva Baranjske županije iz Mađarske koje je predvodio župan Zoltan Madaras, Trnavskog samoupravnog kraja iz Slovačke predvođenog županom Jozefom Viskupičem te izaslanstva Podkarpatskog vojvodstva iz Poljske i Južnomoravske regije iz Češke.  

Program boravka u Zadarskoj županiji strani gosti su započeli odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima na Središnjem križu na Gradskom groblju u Zadru te nastavili sudjelovanjem na svečanoj sjednici Županijske skupštine u zgradi putničkog terminala luke Gaženica.

Sljedećeg dana program je nastavljen obilaskom uzgajališta plavoperajne tune tvrtke Kali tuna kod otoka Ugljana. Predstavnici stranih regija imali su priliku sudjelovati u  procesu hranjenja tuna te upoznati tehnologiju uzgoja na lokaciji kaveza, što je za ljude sa kontinentalnog dijela Europe bilo zanimljivo iskustvo.  Zadarsko područje prvo je u Hrvatskoj počelo s kaveznim uzgojem ribe i danas proizvodi gotovo tri četvrtine uzgojene bijele ribe i tune na našem tržištu. 

Posljednjeg dana boravka, župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu Zadarske županije održao radne sastanke s predstavnicima partnerskih regija. Na njima su predložene nove inicijative za nastavak već uspostavljene kvalitetne međunarodne suradnje sa Podkarpatskim vojvodstvom i Južnomoravskom regijom. Župan Longin tijekom sastanka upoznao je goste sa strateškim projektima Zadarske županije, stavivši naglasak na potencijale nove luke Gaženica te na planove proširenja Zračne luke Zadar, s ciljem pozicioniranja zadarske regije kao važnog prometnog čvorišta ovog dijela Europe. Ujedno je predstavio gospodarske zone koje su u neposrednoj blizini Zračne luke Zadar koje zbog svojeg atraktivnog položaja, ali i pripremljenosti prostorno-planske dokumentacije pružaju dodatnu prednost potencijalnim investitorima. Nastavak suradnje s prijateljskim europskim regijama moguć je i u drugim važnim sektorima poput turizma, obrazovanja i kulturne razmjene. 

Podkarpatsko vojvodstvo je predstavilo projekt koji se provodi već niz godina u tri poljske regije. Projektom se promiče znanje o Republici Hrvatskoj među srednjoškolcima te za nagradu dobivaju trodnevni izlet u Hrvatsku. Zadarska županija će stoga ugostiti poljske učenike sa profesorima te im osmisliti edukativno-zabavni program tijekom njihova boravka u Zadru i ove godine u svibnju. Nastavak suradnje Poljaci vide i u povezivanju kroz projekte i programe financirane od strane strukturnih fondova EU, posebice u velikim infrastrukturnim projektima u sektoru prometa, gdje su upravo predstavnici Podkarpatskog vojvodstva izuzetno uspješni i spremni svoja pozitivna iskustva podijeliti sa Zadarskom županijom. Iskazan je interes za nastavak pregovora o otvaranju izravne avionske linije između Rzeszowa i Zadra te razmijenili detaljne informacije i podatke sa ciljem pronalaska što skorijeg učinkovitog rješenja povezivanja ovih dviju zračnih luka, za što je poljska strana zainteresirana i intenzivno vrši pripreme.

Južnomoravska regija sa Zadarskom županijom ima najaktivniju i izrazito uspješnu suradnju koju kontinuirano nastavlja kroz povezivanja sa jedinicama lokalne samouprave sa područja Zadarske županije. Svoju suradnju ovog puta su proširili i na grad Pag, gdje je otvorena izložba fotografija Radka Severya pod nazivom Moravska Toscana u Kneževom dvoru do 28. travnja Organizatori izložbe su Ured Južnomoravske regije za međuregionalnu suradnju i Grad Pag, a biti će otvorena Moravska Toscana bila je postavljena u mnogim gradovima Europe. U Pag je stigla iz Strasbourga te je naziv dobila jer krajolik Južnomoravske regije podsjeća na talijansku Toskanu i rado ga razgledavaju turisti, a posebice fotografi koji dolaze iz cijelog svijeta. Tijekom sastanka predložena je i suradnja u sektoru izgradnje sustava odvodnje i vodovodizacije, gdje češka strana ima veliko iskustvo koje želi podijeliti na projektima koji se trenutno provode na području Zadarske županije.

Značajno je spomenuti da i Južnomoravska regija već nekoliko godina nastoji uspostaviti izravnu zračnu liniju Zadar – Brno te su spremni intenzivirati pregovore da se ova inicijativa uskoro i ostvari. Znajući da je župan Longin ljubitelj košarke, delegacija Južnomoravske regije poklonilo mu je košarkašku loptu s potpisima reprezentativaca Česke.

Pročitano 1102 puta

Zadnje objave

listopada 16, 2021

NAJAVA 3. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

3. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 22. listopada…
Zajednička fotografija u Domu Zadarske županije
listopada 13, 2021

Primanje u Domu županije za srebrne jediličarke i atletičara Gašpara

Župan Božidar Longin u Domu Zadarske županije primio je jedriličarke Eniju Ninčević i…
Državni tajnik Šime Erlić je uručio s pet ugovora za sufinanciranje EU projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna
listopada 08, 2021

Državni tajnik Šime Erlić uručio pet ugovora vrijednih 25 milijuna kuna

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas…
listopada 06, 2021

„Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji u 2021. godini

Projekt „Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji predstavlja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA