Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Svečanom sjednicom u Gaženici obilježen Dan Zadarske županije

Posted On Četvrtak, 25 travnja 2019 08:15

Svečanom sjednicom u zgradi putničkog terminala luke Gaženica proslavljen je Dan Zadarske županije. Sjednici su prisustvovali predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić, general Ante Gotovina, predstavnici prijateljskih europskih regija te brojni uzvanici iz političkog, vjerskog i kulturnog života.

Predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar u pozdravnom je govoru istaknuo kako je novim terminalom Zadarska županija dobila vrata kroz koja će tisuće turista ulaziti u naš grad, otoke i zaleđe. Zahvalio je svima koji su u Domovinskom ratu omogućili ovako svečane dane, onima koji svojim radom, učenjem i sportskim uspjesima doprinose njezinom rastu, a posebice je pohvalio nazočnog Božidaru Kalmetu, za čijeg je ministarskog mandata pokrenut projekt Gaženice.

Župan Božidar Longin naglasio je kako se u ovome trenutku u Zadarskoj županiji provode infrastrukturni i gospodarski projekti vrijedni gotovo milijardu i pol kuna. Novim projektima koji su u završnoj fazi pripreme ili pred samim pokretanjem, očekuje se i znatno povećanje tog iznosa. Posebno se to odnosi na izgradnju odvodnje i vodovoda, rekao je Longin osvrnuvši se na putnički terminal Luke Gaženica koji je otvoren netom uoči početka Svečane sjednice.

„Više puta sam isticao da će dovršetkom Luke Gaženica gospodarstvo naše županije dobiti "Točku na i". Uz turizam koji je naša najjača gospodarska grana, profitirat će i brojne druge grane u našoj županiji poput poljoprivrede, raznih obrta, poduzetnika i trgovine. To će biti posebno vidljivo nakon što Zadar uskoro postane home port za kruzere, koji će ploviti diljem svijeta. Za taj, povijesni iskorak moramo se dobro pripremiti i uvijek trebamo nastojati gledati korak unaprijed. Sada trebamo potaknuti investicije u vrhunske hotelske kapacitete, modernizaciju željeznice i proširenje kapaciteta Zračne luke Zadar, što je projekt na kojem već vrlo ozbiljno i temeljito radimo“, kazao je Longin.

Izaslanik Vlade Republike Hrvatske, predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić naglasio je kako je Vlada prepoznala potencijale Zadarske županije te je za različite projekte namijenila ukupno gotovo milijardu i pol kuna. Podsjetio je i kako je Vlada Andreja Plenkovića za sanaciju posljedica prošlogodišnje poplave, osobito u Ninu, zadarskom zaleđu i na otocima, izdvojila gotovo 250 milijuna kuna.

„Putnički terminal Gaženica, koji smo prošlog mjeseca posjetili s premijerom Plenkovićem, uistinu djeluje vrlo impresivno. Cijeli kompleks Luke Gaženica, u koji je uloženo 196 milijuna eura, najveća je investicija u Zadar i Zadarsku županiju. Ova suvremena luka zasigurno će donijeti velik napredak kako za turizam tako i za ukupno lokalno i nacionalno gospodarstvo. To jamče njene mogućnosti prihvata najvećih brodova i kruzera, njezina odlična prometna povezanost, kako cestovna, tako i blizina Zračne luke, u koju će se uložiti pola milijarde kuna. Posebno veseli spoznaja da od svih projekata i ulaganja najviše koristi imaju žitelji Zadarske županije. Prosperitet, bolji životni uvjeti i standard svih naših građana glavni je zajednički cilj svih aktivnosti kako Vlade, tako i županije, gradova i općina“, ocijenio je Frka-Petešić.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prisjetivši se gradnje dvaju građevinskih simbola obnove i integracije Hrvatske - tunela Sv. Rok i Maslenički most, dodala je da Zadarska županija ima brojne prednosti za uspješan razvoj na cijelom svom području.

„Imate povoljan geoprometni položaj, krajobraznu ljepotu, kulturnu baštinu, obrazovne i zdravstvene ustanove, tradiciju stočarstva i poljoprivrede sa sjajnim uvjetima za ekološku proizvodnju i plasman proizvoda, razvijen turizam, marikulturu i ribarstvo i, što je najvažnije, ljude koji sve to mogu i znaju unaprijediti. Izgradnjom putničkoga terminala u luci Gaženica, završili ste važan dio toga projekta, što je od velike važnosti za gradski, županijski, državni i međunarodni promet. Ovaj uspjeh još me više učvršćuje u uvjerenju da je županijski model regionalnog ustroja Hrvatske samoupravno optimalan, gospodarski poticajan i politički integrativan. Uvjerena sam da ćete znati iskoristiti te potencijale i još uspješnije provoditi razvojne planove i programe. U tome ću vam i dalje pružati svu moguću pomoć“, poručila je hrvatska predsjednica.

U kulturno-glazbenom dijelu programa nastupili su HPGD Zoranić, klapa Bibinje i Zadarski plesni ansambl. Scenografiju za sjednicu izradili su djelatnici Kazališta lutaka Zadar.

Pročitano 1065 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA