Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan Trnavskog samoupravnog kraja sa suradnicima posjetio Zadarsku županiju

Posted On Četvrtak, 25 travnja 2019 14:54

U posjet Zadarskoj županiji, povodom obilježavanja Dana Zadarske županije, 26. obljetnice osnutka Zadarske županije i održavanja svečane sjednice Županijske skupštine, stiglo je izaslanstvo Trnavskog samoupravnog kraja iz Slovačke, sa kojim je u sklopu svoje međunarodne suradnje Zadarska županija 2008. godine sklopila Sporazum o međunarodnoj regionalnoj suradnji.

U četvrtak, 25. travnja 2019. u Domu županije primio ih je župan Božidar Longin sa suradnicima, pročelnicima Lovrom Jurišićem i Ivanom Šimunićem te ravnateljicom Kazališta lutaka Zadar, Iris Pavić Tumpa. Župan Longin je slovačko izaslanstvo upoznao s županijskim razvojnim potencijalima, geoprometnim položajem na središnjem dijelu Jadrana te strateškim projektima Zadarske županije, s naglaskom na važne infrastrukturne projekte u sektoru prometa poput modernizacije Zračne luke Zadar i dovršetka luke Gaženica, home-port luke za kruzere. Time će se otvoriti posve nove mogućnosti suradnje, pa će i gosti iz Slovačke moći iz Zadra kretati na kružna putovanja po Mediteranu, najavio je Longin te iskazao zadovoljstvo razvojem ukupnog turističkog proizvoda u Zadarskoj županiji.

Novi župan Trnavskog samoupravnog kraja Jozef Viskupič, sa suradnicima, upoznao je domaćine s osnovnim podacima o svojoj regiji koja je druga po broju stanovnika u Slovačkoj, ima sedam okruga, čak 70% poljoprivrednih površina, a 50% stanovnika živi na selu. Položaj regije koja graniči s Austrijom, Češkom i Mađarskom, otvara joj dobre mogućnosti za realizaciju projekata prekogranične suradnje. Jedna od tema sastanka je bila uspostava kulturne suradnje s kazalištem Jan Palarik iz Trnave te nastavak daljnjeg regionalnog povezivanja u sektorima turizma te drugim oblicima suradnje na razvojnim projektima od obostranog interesa. Posebno zanimljiva jest činjenica da se Trnavski samoupravni kraj susreće s istim izazovima proširenja i produljenja uzletno-sletne staze svoje međunarodne zračne luke, a što su aktivnosti planirane i u Zračnoj luci Zadar.

Prema dostupnim podacima, predstavljenih prigodom posljednje posjete veleposlanika Slovačke u RH, do sada su slovački investitori uložili oko 120 milijuna eura u Zadarsku županiju, mahom u turističke projekte, a postoji interes i za novim investicijama, pogotovo u sektoru zdravstvenog turizma. Kvalitetna gospodarska suradnja Hrvatske i Slovačke je 2013. godine, iznosila 300 milijuna eura, a do 2018 godine se povećala na 550 milijuna eura s dodatnom tendencijom rasta.

Sudionici sastanka su zaključili da se partnerstvo dviju regija treba nastaviti i oplemeniti novim inicijativama kojima će se uspostaviti suradnja kako u poslovnom sektoru tako i u društveno-gospodarskom području života te stvoriti snažnu podlogu za održivi razvoj obaju regija i naroda.  Svoj posjet Zadarskoj županiji gosti iz Slovačke nastavili su obilaskom Kazališta lutaka i Zračne luke Zadar.

 

Pročitano 1425 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA