Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Svečano otvoren putnički terminal u Gaženici

Posted On Srijeda, 24 travnja 2019 15:35

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u utorak, 24. travnja svečano je otvorila novi putnički terminal luke Gaženica, nakon što je prije dvije i pol godine položila kamen temeljac za tu zgradu.

Otvorenju zgrade terminala koje je održano uoči Svečane sjednice Županijske skupštine u Gaženici, uz predsjednicu, nazočili su brojni uzvanici: izaslanik Vlade RH, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marija Pletikosa, župan Zadarske županije Božidar Longin, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver te izvršni direktor tvrtke Global Ports Holding Stephen Xuereb.

„Zadar danas kao malo koji grad na Mediteranu ima modernu luku izvan gradske jezgre, udaljenu svega 3,5 kilometra, čime je Poluotok rasterećen od prometa i njegovih štetnih posljedica. Suradnjom s novim koncesionarom međunarodnog putničkog promets ZIPO-om dobivamo pristup znanjima i promotivnim kanalima koje do sada nismo imali. Od koncesionara se očekuje ono što je potpisano, povećanje broja putnika na 220 tisuća, otvaranje home porta u roku od četiri godine te povećanje putnika u međunarodnom prometu od 40 posto. Što se tiče samih prostora na terminalu, sada smo na 13 komercijalnih ugovora, policija, Lučka kapetanija i carina su u fazi preseljenja i trebali bi dovršiti proces do kraja ove godine“, rekao je ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić.

Župan Zadarske županije i predsjednik Upravnog vijeća LUZ-a Božidar Longin istaknuo je da je Gaženica plod kvalitetne vizije, ali i političke stabilnosti te kontinuiteta.

„Sretan sam što je s nama hrvatska predsjednica koja je položila kamen temeljac, a sada vidi plodove našeg rada. S ovom zgradom će, uz turizam, profitirati i brojne druge gospodarske grane, što će biti posebno vidljivo kada Zadar uskoro postane polazna luka za kruzere. Moramo se za to dobro pripremiti, podići kvalitetu hotelskog smještaja i proširiti kapacitet zračne luke Zadar na čemu već ozbiljno i temeljito radimo. Unatoč određenim opstrukcijama koje smo doživjeli kroz ove godine, danas ponosno možemo reći - Gaženica ide dalje. Hvala svima koji su bili dijelom ove pozitivne zadarske priče“, kazao je Longin.

Izvršni direktor GPH-a, vodećeg svjetskog koncesionara putničkog prometa Stephen Xuereb, poručio je kako im je Zadar važan dodatak ponudi na Mediteranu.

„Nastavljamo ozbiljno raditi i nadamo se da ćemo pomoći u razvoju zadarske luke, ali i cjelokupnom hrvatskom turizmu. Posvećeni smo donošenju izvrsnosti u ovom poslu. Nova luka Zadar je veličanstven projekt, ima dobru infrastrukturu i sve preduvjete za dodatni rast“, poručio je Xuereb.

Zadar, grad izuzetno vrijednog kulturnog nasljeđa, koji svojom ljepotom i atraktivnošću privlači veliki broj turista, ne bi mogao funkcionirati niti se ubrzano razvijati bez kvalitetne infrastrukture, a upravo ovdje međusobno se prožimaju pomorski, kopneni i zračni putevi te čine jedno od najsnažnijih jadranskih prometnih čvorišta, rekla je u svojem obraćanju Kolinda Grabar Kitarović.

„Uspješno ste završili zgradu terminala od koje će koristi imati Zadrani i njihovi gosti nego i cijela Domovina. Ovo je završetak lijepe priče, ali i važan iskorak za zadarski turizam. Hvala svima koji su uz izniman napor Zadar pretvorili u moderan lučki grad. Prilikom polaganja kamena temeljca kazala sam kako se divim entuzijazmu čelnika Zadra, Zadarske županije i Lučke uprave, jer su unatoč zaprekama na koje su nailazili ustrajali i vjerovali u ovaj projekt. Danas samo mogu kazati kako se taj entuzijazam i trud isplatio te kako se za prave razvojne projekte uistinu vrijedi boriti", poručila je predsjednica koja je potom proglasila otvorenim putnički terminal nova luke Zadar u Gaženici.

Pročitano 1362 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA