Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održana pokazno - terenska vježba spašavanja za slučaj potresa "RAZORNI POTRES GAŽENICA 2019"

Posted On Utorak, 16 travnja 2019 14:12

U utorak, 16. travnja 2019. na prostoru Gaženice održana je pokazno- terenska vježba spašavanja za slučaj potresa  "RAZORNI POTRES GAŽENICA 2019" , organizirana povodom Županijskih dana 2019. godine, a u okviru provedbe projekta READINESS. 

Zadarska županija provedbom vježbe realizirala je Plan vježbi operativnih snaga sustava civilne zaštite koji je usklađen s aktivnostima projekta civilne zaštite "READINESS" iz INTERREG Programa prekogranične suradnje Italija -Hrvatska 2014-2020. 

Cilj projekta je povećati sigurnost na hrvatskoj i talijanskoj strani Jadranskog bazena od prirodnih i umjetnih katastrofa, poboljšanjem otpornosti obiju zemalja, ukazujući na sveukupnu sposobnost ekosustava i zajednica da se odupru, apsorbiraju, prilagode i oporave od učinaka šumskog požara i potresa u pravodobnom i učinkovitom smislu.

Nositelj organizacije pokazno-terenske vježbe bila  je Zadarska županija, a u provedbi vježbe sudjelovali su:   Operativne snage vatrogastva (JVP Zadar i DVD Sv.Filip i Jakov),  operativne snage Hrvatskog crvenog križa, Stožer civilne zaštite  Zadarske županije i Grada Zadra,  HGSS stanica Zadar, koordinator na lokaciji,   MUP PU Zadarska ,                                                MUP Ravnateljstvo civilne zaštite   i  Zavod za hitnu medicinu  Zadarske županije.

Posjetitelji su danas imali priliku vidjeti pojedine aktivnosti  operativnih snaga i sudionika sustava civilne zaštite  koje se provode na terenu pod pretpostavkom mogućeg nastanka stvarnog događaja.  Prikazana je  metodologije rada i provođenje pojedinih aktivnosti.

Aktivnosti koje su se provodile u vježbi vezane su uz samu temu vježbe: evakuacija, spašavanje , gašenje požara, pronalazak unesrećenih pomoću potražnog psa, spašavanje iz ruševina, spuštanje sa visina, pružanje hitne medicinske pomoći i zbrinjavanje i psihološka pomoć unesrećenih .

Sukladno Zakonu o sustavu civilne zaštite kao operativna snaga angažira se koordinator na lokaciji kojeg određuje stožer civilne zaštite JLPRS ovisno o prirodi događaja i prvog ga se upućuje na mjesto događaja. Koordinator na lokaciji procjenjuje nastalu  situaciju i njezine posljedice na terenu te u suradnji s nadležnim stožerom usklađuje djelovanje operativnih snaga sustava civilne zaštite na terenu.

Samoj vježbi prethodilo je obraćanje župana Božidara Longina koji je čestitajući svim žiteljima Dan Zadarske županije istaknuo kako se i ova vježba provodi u sklopu programa Županijski dani 2019. Naglašavajući  kako smo svi  svjesni koliko nam je sigurnost važna, župan je dodao:  „Naša je zadaća učiniti sve da se, prije svega naši građani, a zatim i brojni gosti i dalje osjećaju sigurnima. Mi smo poželjno turističko odredište, između ostalog, i zahvaljujući sigurnosti. Sigurnost je, slobodno možemo kazati, postala naš brend.

No, bez obzira na sve, uvijek moramo biti spremni za iznenadne događaje. Nažalost, imamo i svježih primjera katastrofe, poput onog jučerašnjeg iz Pariza. Doživjeli smo to, nažalost, i mi na svojoj koži, pogotovo 2017. godine kada nas je zadesila velika poplava, ali i niz požara. 

Tada smo pokazali spremnost, dobru koordinaciju, i ono što često znam istaknuti – da dobro upravljamo u kriznim situacijama.“

U ime  zastupnika u hrvatskom saboru i predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanadera  nazočnima se obratio  zamjenik načelnika hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednik vatrogasne zajednice Zadarske županije Željko Šoša.

Pročitano 1529 puta

Zadnje objave

rujna 25, 2023

Kulturno vijeće Zadarske županije je donijelo Kriterije za ocjenu kvalitete prijedloga programa javnih potreba u kulturu Zadarske županije

Na svojoj 10. sjednici održanoj 25. rujna 2023. Kulturno vijeće Zadarske županije je…
rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA