Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održana pokazno - terenska vježba spašavanja za slučaj potresa "RAZORNI POTRES GAŽENICA 2019"

Posted On Utorak, 16 travnja 2019 14:12

U utorak, 16. travnja 2019. na prostoru Gaženice održana je pokazno- terenska vježba spašavanja za slučaj potresa  "RAZORNI POTRES GAŽENICA 2019" , organizirana povodom Županijskih dana 2019. godine, a u okviru provedbe projekta READINESS. 

Zadarska županija provedbom vježbe realizirala je Plan vježbi operativnih snaga sustava civilne zaštite koji je usklađen s aktivnostima projekta civilne zaštite "READINESS" iz INTERREG Programa prekogranične suradnje Italija -Hrvatska 2014-2020. 

Cilj projekta je povećati sigurnost na hrvatskoj i talijanskoj strani Jadranskog bazena od prirodnih i umjetnih katastrofa, poboljšanjem otpornosti obiju zemalja, ukazujući na sveukupnu sposobnost ekosustava i zajednica da se odupru, apsorbiraju, prilagode i oporave od učinaka šumskog požara i potresa u pravodobnom i učinkovitom smislu.

Nositelj organizacije pokazno-terenske vježbe bila  je Zadarska županija, a u provedbi vježbe sudjelovali su:   Operativne snage vatrogastva (JVP Zadar i DVD Sv.Filip i Jakov),  operativne snage Hrvatskog crvenog križa, Stožer civilne zaštite  Zadarske županije i Grada Zadra,  HGSS stanica Zadar, koordinator na lokaciji,   MUP PU Zadarska ,                                                MUP Ravnateljstvo civilne zaštite   i  Zavod za hitnu medicinu  Zadarske županije.

Posjetitelji su danas imali priliku vidjeti pojedine aktivnosti  operativnih snaga i sudionika sustava civilne zaštite  koje se provode na terenu pod pretpostavkom mogućeg nastanka stvarnog događaja.  Prikazana je  metodologije rada i provođenje pojedinih aktivnosti.

Aktivnosti koje su se provodile u vježbi vezane su uz samu temu vježbe: evakuacija, spašavanje , gašenje požara, pronalazak unesrećenih pomoću potražnog psa, spašavanje iz ruševina, spuštanje sa visina, pružanje hitne medicinske pomoći i zbrinjavanje i psihološka pomoć unesrećenih .

Sukladno Zakonu o sustavu civilne zaštite kao operativna snaga angažira se koordinator na lokaciji kojeg određuje stožer civilne zaštite JLPRS ovisno o prirodi događaja i prvog ga se upućuje na mjesto događaja. Koordinator na lokaciji procjenjuje nastalu  situaciju i njezine posljedice na terenu te u suradnji s nadležnim stožerom usklađuje djelovanje operativnih snaga sustava civilne zaštite na terenu.

Samoj vježbi prethodilo je obraćanje župana Božidara Longina koji je čestitajući svim žiteljima Dan Zadarske županije istaknuo kako se i ova vježba provodi u sklopu programa Županijski dani 2019. Naglašavajući  kako smo svi  svjesni koliko nam je sigurnost važna, župan je dodao:  „Naša je zadaća učiniti sve da se, prije svega naši građani, a zatim i brojni gosti i dalje osjećaju sigurnima. Mi smo poželjno turističko odredište, između ostalog, i zahvaljujući sigurnosti. Sigurnost je, slobodno možemo kazati, postala naš brend.

No, bez obzira na sve, uvijek moramo biti spremni za iznenadne događaje. Nažalost, imamo i svježih primjera katastrofe, poput onog jučerašnjeg iz Pariza. Doživjeli smo to, nažalost, i mi na svojoj koži, pogotovo 2017. godine kada nas je zadesila velika poplava, ali i niz požara. 

Tada smo pokazali spremnost, dobru koordinaciju, i ono što često znam istaknuti – da dobro upravljamo u kriznim situacijama.“

U ime  zastupnika u hrvatskom saboru i predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanadera  nazočnima se obratio  zamjenik načelnika hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednik vatrogasne zajednice Zadarske županije Željko Šoša.

Pročitano 1402 puta

Zadnje objave

ožujka 09, 2023

Republika Koreja želi intenzivirati suradnju sa Zadarskom županijom

Župan Božidar Longin sa suradnicima primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike…
veljače 16, 2023

NAJAVA 11. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

11. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. veljače…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA