Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Predstavljen projekt Kulturna ruta putovima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa Zadarske županije

Posted On Petak, 22 ožujka 2019 15:17

Početna konferencija projekta Kulturna ruta putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa Zadarske županije održana je u četvrtak, 21. ožujka 2019. godine u Kneževoj palači u Zadru.

Projekt, čiji je nositelj Zadarska županija, a partneri gradovi Benkovac, Pag i Nin te Zavičajni muzej Benkovac, prijavljen je na otvoreni poziv iz Operativnog programa, Konkurentnost i kohezija 2014-2020. Njegova ukupna vrijednost je 5,23 milijuna kuna od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancira iznos od 3,75 milijuna kuna.

Početnoj konferenciji su nazočili župan Zadarske županije Božidar Longin te predstavnici partnerskih institucija na projektu - gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić, zamjenica gradonačelnika Nina Dalija Pavlović Peroš, zamjenik gradonačelnika Paga Davor Fabijanić te ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac Marin Ćurković.

Župan Longin istaknuo je važnost i bogatstvo naše kulturne baštine te sam projekt Kulturne rute istaknuo kao primjer nove turističke ponude i to putem valorizacije kulturne baštine i njezine integracije s kulturno turističkom ponudom destinacije, a sve u svrhu jačanja malog i srednjeg poduzetništva te rasta zaposlenosti.

„Ovaj će projekt biti doprinos održivom društveno-gospodarskom razvoju naše županije. Svima nam je već odavno jasno da čisto more, lijepa priroda i povoljna klima nisu dovoljni da bi privukli goste. Današnji turisti traže prije svega - doživljaj. Moramo pronaći način kako njihovu znatiželju zadovoljiti, jer samo tako možemo biti konkurentni u moru ponuda drugih destinacija. Naši gradovi kroz ovaj projekt će obnoviti dijelove svoje baštine i stvoriti nove prostore u kojima će biti moguće ostvariti nove, gostima privlačne sadržaje“, poručio je Longin.

Voditeljica projekta Tomislava Gregov istaknula je povezanost liburnske, rimske i hrvatske kulture koje su slijedile jedna drugu prateći razvojna razdoblja civilizacije Prapovijest, Antiku, Srednji vijek i Novi vijek, što ujedno predstavlja i samu okosnicu integriranog programa kulturne rute. Istaknula je važnost kulturne rute koja obuhvaća tri kulturna dobra koja nisu do sada bila predmet niti jednog integriranog programa.

Marko Mašina iz Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije prezentirao je samu kulturnu rutu koja uključuje obilazak i  interpretaciju tri grada - Benkovca (projektom se vrši ulaganje u Kaštel Benković sa Zavičajnim muzejom Benkovac, dok je u program uključen i arheološki lokalitet Asseria na kojem nisu predviđena ulganja), Nina (projektom se sređuje dokumentacija za izradu zaštitnog paviljona iznad arheoloških ostataka rimske villa urbana) te Paga (ovim projektom se vrši ulaganje u kulturno dobro Crkva Marijina Uznesenja sa samostanom u Starom Pagu).

Pročitano 1448 puta

Zadnje objave

listopada 16, 2021

NAJAVA 3. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

3. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 22. listopada…
Zajednička fotografija u Domu Zadarske županije
listopada 13, 2021

Primanje u Domu županije za srebrne jediličarke i atletičara Gašpara

Župan Božidar Longin u Domu Zadarske županije primio je jedriličarke Eniju Ninčević i…
Državni tajnik Šime Erlić je uručio s pet ugovora za sufinanciranje EU projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna
listopada 08, 2021

Državni tajnik Šime Erlić uručio pet ugovora vrijednih 25 milijuna kuna

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas…
listopada 06, 2021

„Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji u 2021. godini

Projekt „Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji predstavlja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA