Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Izložba dječjih radova pod nazivom „Zaštita i spašavanje“ povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske

Posted On Petak, 01 ožujka 2019 13:33

U sklopu redovnih aktivnosti projekta READINESS – Resilience Enhancement of ADrIatic basiN from firE and SeiSmic hazards (Unaprjeđenje otpornosti Jadranskog bazena od požara i seizmičkih opasnosti), koji se financira iz Programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska 2014-2020, u petak, 1. ožujka 2019. godine u Zadru, u  Gradskoj Loži održana je izložba dječjih likovnih radova pod nazivom “Zaštita i spašavanje” čime je ujedno obilježen  i Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske.

Projekt vrijedan 1.176.000,00 EUR (cca. 8.752.732 HRK) odobren je za financiranje u sklopu INTERREG Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020. te je s provedbom počeo 1. siječnja 2018. godine. Vodeći partner projekta je talijanska Regija Molise, a u provedbi projekta iz Italije sudjeluju još i Regija Marche, Autonomna Regija Friuli-Venezia Giulia te Eurelations G.E.I.E. iz Campobassa. Iz Hrvatske, uz Zadarsku županiju, u projekt su uključene i Splitsko-dalmatinska te Dubrovačko-neretvanska županija.

Izložbu je otvorio zamjenik župana, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije, Šime Vicković koji je naglasio kako današnji datum za međunarodnu civilnu zaštitu ima veliku važnost jer je  1. ožujka 1972. stupio na snagu Statut međunarodne organizacije za civilnu zaštitu pri Ujedinjenim narodima, koji je važan međunarodni dokument s područja humanitarnog prava.

„Glavni cilj civilne zaštite je ostvarivanje sigurnosti svakog čovjeka i zaštita života, zdravlja, imovine stanovništva te kulturno materijalnih dobara i okoliša.

Najznačajniji dio civilne zaštite i temelj sustava civilne zaštite su glavne operativne snage Vatrogastva, Hrvatskog crvenog križa te Hrvatske gorske službe spašavanja koji svakodnevno, odnosno 365 dana u godini sudjeluju u zaštiti i spašavanju svih nas, ponekad riskirajući vlastite živote u opasnim i neugodnim situacijama.  Pored spomenutih, tu su još i  stožeri civilne zaštite, postrojbe i povjerenici civilne zaštite koji također doprinose uspješnom funkcioniranju sustava civilne zaštite.“, rekao je Šime Vicković i  iskazao zahvalnost svim pripadnicima i sudionicima civilne zaštite, na svakodnevnom radu, trudu i naporu koji ulažu kako bi se mi osjećali sigurno i zaštićeno u vlastitom okruženju.

„Nama u Zadarskoj županiji je cilj je smanjiti rizik od velikih nesreća te još više razvijati civilnu zaštitu, opremati, modernizirati sve naše snage, a isto tako uložiti daljnje napore u prevenciju kako bi bili spremni u obranama od velikih nesreća i katastrofa. Ovim putem željeli smo uključiti i djecu u obilježavanje ovog važnog dana, s ciljem da se najmlađima kroz igru i druženje te likovni i literarni rad približi ova tema. Tema ove izložbe je zaštita i spašavanje, te ovom manifestacijom upravo najmlađima želimo približiti važnost civilne zaštite i omogućiti im da se na jedan prilagođen način upoznaju s ovom temom.“, rekao je zamjenik župana Šime Vicković.

Nazočne je pozdravio i Siniša Filipović, pročelnik Područnog ureda za civilnu zaštitu Zadar Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, koji je djeci govorio  o važnosti civilne zaštite i njezinom značenju. Na otvorenju izložbe bila  su djeca osnovnoškolskog i predškolskog uzrasta iz dječjih vrtića Golubica i Radost te osnovne škole Petra Preradovića.

Da bi se na djecu prenijelo specifično znanje o ponašanju za vrijeme potresa izrađena je slikovnica „Što ako dođe do potresa?“ koja im je ovom prigodom i podijeljena.

Cjelokupni događaj zamišljen je kao prekogranična manifestacija koja se održava s ciljem podizanja svijesti djece o važnosti pravilnog ponašanja u slučaju potresa kao potencijalne opasnosti.

Pročitano 604 puta

Zadnje objave

veljače 11, 2020

Župan primio učenike 3. razreda OŠ Petar Preradović

Učenici 3. razreda osnovne škole Petra Preradovića iz Zadra sa područnim školama Kožino i…
siječnja 31, 2020

Priopćenje Stožera civilne zaštite Zadarske županije vezano za pojavu Coronavirusa

Stožer civilne zaštite Zadarske županije sastao se dana 31.siječnja 2020.godine kako bi…
siječnja 27, 2020

NAJAVA 21. sjednice Kolegija župana Zadarske županije

21. sjednica Kolegija župana održat će se dana 28. siječnja (utorak) 2020. godine u 10,00…
siječnja 01, 2020

Novogodišnji posjet rodilištu

Župan Božidar Longin u pratnji ravnatelja Opće bolnice Zadar Željka Čuline i voditelja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA