Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Subvencija kamata na poduzetničke kredite

Posted On Utorak, 26 veljače 2019 15:10

Ocjenjujući dosadašnja iskustva s kreditiranjem poduzetništva, stanje u gospodarstvu i potrebu da se malim i srednjim poduzetnicima poboljša pristup financijskim sredstvima, kao i odredbu članka 4. Zakona o državnim potporama da je jedinica područne (regionalne) samouprave davatelj državne potpore i članka 10. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva da je jedinica područne (regionalne) samouprave nositelj provedbe mjera i instrumenata razvoja malog gospodarstva, Zadarska županija odlučila je pokrenuti „Program kreditiranja poduzetništva i obrta putem subvencioniranja kamate kredita u Zadarskoj županiji“.

Zadarske županija i 8 poslovnih banaka zaključile su  Ugovor o poslovnoj suradnji o provedbi Programa po kojem Županija subvencionira kamatu s dva postotna poena godišnje, fiksno, sljedećim korisnicima: d.o.o., j.d.o.o., obrtima i profitnim ustanovama koje ulažu na područje Županije, a sukladno Popisu NKD djelatnosti prihvatljivih za Program koji je sastavni dio Programa i Javnog poziva, te koji ispunjavaju uvjete za dobivanje kredita sukladno pravilima poslovnih banaka i to do iskorištenja ukupnog kreditnog potencijala u iznosu 30.000.000,00 kuna.

Krediti su namijenjeni za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata te kupnju nove opreme ili novog dijela opreme. Najniži iznos kredita je 200.000,00 kuna, a najviši 3.000.000,00 kuna, a financiranje obrtnih sredstava može se odobriti u iznosu od 10% (za uslužne djelatnosti) i 20% (za proizvodne djelatnosti). Poček je do 2 godine, a rok otplate do 10 godina uključujući i poček.

Kamatna stopa iznosi, ovisno o kojoj je poslovnoj banci riječ, od 2,9% do 4% godišnje, što znači da uz subvenciju kamate od strane Županije od 2% godišnje poduzetnicima kao krajnjim korisnicima kamata može iznositi od 0,9% do 2%.

Programom kreditiranja poduzetništva i obrta putem subvencioniranja kamate kredita u Zadarskoj županiji propisani su kriteriji za ocjenjivanje, potrebna dokumentacija za obradu Zahtjeva, popis prihvatljivih djelatnosti, te postupak dodjele potpore i druga pitanja za provedbu Programa.

Za provedbu Programa, a na prijedlog Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove osnovat će se aktom Župana radno tijelo stručnog naziva Povjerenstvo za provedbu Programa kreditiranja poduzetništva i obrta putem subvencioniranja kamate kredita u  Zadarskoj županiji.

Cilj Programa je stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja za djelovanje poduzetnika, razvijanje poduzetničke klime i osiguranje preduvjeta za razvoj poduzetničkih sposobnosti na području Zadarske županije.

Nadamo se da će se prijaviti veliki broj kvalitetnih projekata koji će biti nositelji našeg gospodarstva.

 

Pročitano 271 puta

Zadnje objave

ožujka 13, 2019

NASTAVAK 10. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

Nastavak 10. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije prekinute dana 13. ožujka…
ožujka 08, 2019

Plenković s ministrima obišao projekte u Ninu

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u završnom dijelu jučerašnjeg posjeta Zadarskoj…
ožujka 07, 2019

Premijer na Ugljanu i Pašmanu

Obilazak radova na izgradnji ribarske luke u Veloj Lamjani Predsjednik Vlade Andrej…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA