Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Subvencija kamata na poduzetničke kredite

Posted On Utorak, 26 veljače 2019 15:10

Ocjenjujući dosadašnja iskustva s kreditiranjem poduzetništva, stanje u gospodarstvu i potrebu da se malim i srednjim poduzetnicima poboljša pristup financijskim sredstvima, kao i odredbu članka 4. Zakona o državnim potporama da je jedinica područne (regionalne) samouprave davatelj državne potpore i članka 10. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva da je jedinica područne (regionalne) samouprave nositelj provedbe mjera i instrumenata razvoja malog gospodarstva, Zadarska županija odlučila je pokrenuti „Program kreditiranja poduzetništva i obrta putem subvencioniranja kamate kredita u Zadarskoj županiji“.

Zadarske županija i 8 poslovnih banaka zaključile su  Ugovor o poslovnoj suradnji o provedbi Programa po kojem Županija subvencionira kamatu s dva postotna poena godišnje, fiksno, sljedećim korisnicima: d.o.o., j.d.o.o., obrtima i profitnim ustanovama koje ulažu na područje Županije, a sukladno Popisu NKD djelatnosti prihvatljivih za Program koji je sastavni dio Programa i Javnog poziva, te koji ispunjavaju uvjete za dobivanje kredita sukladno pravilima poslovnih banaka i to do iskorištenja ukupnog kreditnog potencijala u iznosu 30.000.000,00 kuna.

Krediti su namijenjeni za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata te kupnju nove opreme ili novog dijela opreme. Najniži iznos kredita je 200.000,00 kuna, a najviši 3.000.000,00 kuna, a financiranje obrtnih sredstava može se odobriti u iznosu od 10% (za uslužne djelatnosti) i 20% (za proizvodne djelatnosti). Poček je do 2 godine, a rok otplate do 10 godina uključujući i poček.

Kamatna stopa iznosi, ovisno o kojoj je poslovnoj banci riječ, od 2,9% do 4% godišnje, što znači da uz subvenciju kamate od strane Županije od 2% godišnje poduzetnicima kao krajnjim korisnicima kamata može iznositi od 0,9% do 2%.

Programom kreditiranja poduzetništva i obrta putem subvencioniranja kamate kredita u Zadarskoj županiji propisani su kriteriji za ocjenjivanje, potrebna dokumentacija za obradu Zahtjeva, popis prihvatljivih djelatnosti, te postupak dodjele potpore i druga pitanja za provedbu Programa.

Za provedbu Programa, a na prijedlog Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove osnovat će se aktom Župana radno tijelo stručnog naziva Povjerenstvo za provedbu Programa kreditiranja poduzetništva i obrta putem subvencioniranja kamate kredita u  Zadarskoj županiji.

Cilj Programa je stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja za djelovanje poduzetnika, razvijanje poduzetničke klime i osiguranje preduvjeta za razvoj poduzetničkih sposobnosti na području Zadarske županije.

Nadamo se da će se prijaviti veliki broj kvalitetnih projekata koji će biti nositelji našeg gospodarstva.

 

Pročitano 510 puta

Zadnje objave

svibnja 24, 2019

Održan “Kick-Off” sastanak u Ravenni u okviru projekta PRIZEFISH

Kick off sastanak, koji je održan u Ravenni 6. i 7. ožujka 2019. godine, označio je…
svibnja 24, 2019

Zamjenik župana primio predstavnike Matice hrvatske

Zamjenik župana Šime Mršić sa pročelnicima Katarinom Miletić i Ivanom Šimunićem primio je…
svibnja 24, 2019

Održan peti tehnički panel (četvrta tematska radionica) u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy

Održan peti tehnički panel (četvrta tematska radionica) u sklopu projekta Forest…
svibnja 22, 2019

U Preku otvoren obnovljeni dječji vrtić, krenula jednosmjenska nastava u osnovnoj školi

U Preku je svečano otvoren obnovljeni Dječji vrtić Lastavica u čiju je rekonstrukciju…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA