Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Premijer Plenković sa županima o prijedlogu novih statističkih regija

Posted On Utorak, 15 siječnja 2019 16:27

Predsjednik vlade RH Andrej Plenković sastao se u utorak 15. siječnja s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina te predsjednicima nadležnih odbora Hrvatskog sabora. Tema sastanka bio je prijedlog nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Hrvatskoj.

Postojeća podjela na dvije regije, kontinentalnu i jadransku Hrvatsku, datira iz 2012. godine za koju se smatra da nije doprinijela ravnomjernom regionalnom razvoju. Kontinentalna regija obuhvaća Grad Zagreb i preostale kontinentalne županije, dok je u Jadranskoj regiji sedam obalno-otočnih županija.

U uvodnoj raspravi premijer Plenković je pojasnio da je Vlada u procesu razmatranja novog prijedloga podjele prostornih jedinica te da je na inicijativu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije angažiran Institut za razvoj i međunarodne odnose kako bi se napravila moguća rješenja. Na temelju stručnih procjena i u raspravi s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave treba donijeti odluku kako će buduće NUTS 2 regije izgledati. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac prezentirala je devet mogućnih varijanti koje su izrađene na temelju ekonomskih i statističkih pokazatelja. Na kraju rasprave zaključeno je da konačnu odluku treba donijeti između varijante 1 i varijante 6.

Obje varijante podrazumijevaju četiri regije u kojima je i Grad Zagreb izdvojena regija, a razlika je u tome što središnja Hrvatska u jednoj udružuje svoje snage sa sjevernom Hrvatskom, a u drugoj se priklanja istočnoj Hrvatskoj, dok bi Jadranska Hrvatska ponovno bila jedna statistička regija.

„Ciljevi nove podjele na NUTS 2 regije su omogućiti najveći mogući stupanj povoljnosti dodjele regionalnih potpora te formirati što homogenije regije u pogledu razvijenosti. Isto tako će nova podjela podrazumijevati ostvarivanje što povoljnijih uvjeta nacionalnog sufinanciranja projekata obzirom na pravila koje donosi prijedlog Uredbe o fondovima 2021. – 2021.“, kazala je ministrica Žalac.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk izrazio je zadovoljstvo transparentnom raspravom te uključivanjem u proces donošenja odluka. Podsjetio je da će ovakav pristup sigurno doprinijeti povećanju kvalitete života u svim županijama te povećanom povlačenju sredstava iz fondova Europske unije.

Zadovoljstvo sastankom u Vladi iskazao je i župan Zadarske županije Božidar Longin jer se, prema njegovim riječima, priča o ravnomjernom regionalnom razvoju usmjerava u pravom smjeru i na pravi način.

"Imali smo vrlo otvorenu i kvalitetnu raspravu, utemeljenu na ekonomskim i statističkim pokazateljima. Vlada RH je i ovim primjerom pokazala partnerski odnos s regionalnom i lokalnom samoupravom i smatram da je to pravi put ka ravnomjernom regionalnom razvoju. Zadarska županija bi i po novom prijedlogu bila dio statističke regije Jadranska Hrvatska što je u ovom trenutku logično i pravedno rješenje", rekao je župan Longin.

Pročitano 1347 puta

Zadnje objave

rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA