Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Završena sanacija luke u Turnju: Postignut iskorak u lučkoj infrastrukturi

Posted On Srijeda, 19 prosinca 2018 14:02

Županijska lučka uprava Zadar dovršila je sanaciju gata i operativne obale u mjesnoj luci u Turnju vrijedne tri milijuna kuna. Tim povodom župan Božidar Longin u pratnji  načelnika općine Sv. Filip i Jakov Zorana Pelicarića, ravnatelja ŽLU-a Davora Škibole te pročelnika Konzervatorskog odjela u Zadru Igora Miletića u Turnju je razgledao novouređenu rivu koja je jedna od 108 luka koje su u nadležnosti Županijske lučke uprave.

Sanacija je provedena uspješno i u zadanim rokovima, a svakako treba istaknuti da je plod dobre suradnje s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture koje je gotovo u potpunosti financiralo projekt. Slobodno možemo kazati da je ove godine u Zadarskoj županiji napravljen veliki iskorak po pitanju razvoja lučke infrastrukture i izgradnje ribarskih luka, a u idućoj imamo još ambicioznije planove“, kazao je Longin dodavši kako je pri završetku projekt uređenja luke Pag gdje je uloženo gotovo sedam milijuna kuna za produbljivanje, uređenje obale i postavu novih pontona za vezove.

Također, prije nekoliko dana potpisan je gotovo 22 milijuna kuna vrijedan ugovor za projekt Privlački gaz, a župan Longin pohvalio se kako upravo Županijska lučka uprava Zadar provodi najviše infrastrukturnih lučkih projekata u Hrvatskoj.   

ŽLU Zadar prva je potpisala i povukla sredstva iz EU fondova za lučku infrastrukturu i to za izgradnju trajektne luke Tkon vrijedne gotovo 32 milijuna kuna. Uskoro ćemo kandidirati još tri projekta, a to su Luka Sali, Luka Vrgada i Luka Biograd s novom ribarskom infrastrukturom i novom trajektnom lukom“, rekao je Longin najavivši i da u idućoj godini kreću kapitalni projekti izgradnje ribarskih luka u Gaženici i Kalima ukupne vrijednosti više od 60 milijuna kuna, koji se u potpunosti financiraju europskim sredstvima.

Paralelno s ova dva kapitalna projekta projektira se nova  ribarska i trajektna luka u Biogradu na moru. Na ovaj način ćemo u narednih nekoliko godina, uz par manjih iskrcajnih mjesta, trebalo bi se riješiti kompletna infrastruktura za naš ribarski sektor. Vrlo je važno istaknuti da su sve ove aktivnosti usuglašene s ribarskim sektorom na našem području“, otkriva zadarski župan.

U Biogradu na moru u tijeku su radovi na uređenju igrališta i parkinga osnovne škole koje zajednički financiraju županija i grad. Župan Longin je s gradonačelnikom Biograda Ivanom Knezom obišao gradilišta vrijedna oko 1,5 milijuna kuna. upravo ti projekti koje sam nabrojio pravi primjer kvalitetne suradnje Županije s jedinicama lokalne samouprave. „Zadarska županija kao nositelj školstva na svom području veliku pozornost pridaje ulaganju o školsku infrastrukturu. Posebno su nam važne investicije u školska sportska igrališta te projekte kojima je s cilj uvođenje nastave u jednoj smjeni, s ciljem što kvalitetnijih uvjeta za rad učenika i nastavnika. Kako naša županija u svojoj nadležnosti ima čak ima 103 osnovnoškolska objekta, za projekte obnove, uređenja i dogradnje vrlo važna je suradnja s jedinicama lokalne samouprave, a s gradom Biogradom imamo i više nego kvalitetan odnos. Ovakvi projekti pravi su primjer kvalitetne suradnje Županije s jedinicama lokalne samouprave“, poručio je Longin.

Pročitano 2438 puta

Zadnje objave

rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA