Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježena 150. obljetnica prve liječničke udruge u Dalmaciji i druge u Hrvatskoj

Posted On Ponedjeljak, 17 prosinca 2018 13:18

Na današnji dan, prije 150 godina, u Zadru je osnovana prva liječnička udruga u Dalmaciji i druga u Hrvatskoj. Tim povodom u Općoj bolnici u Zadru održan je Znanstveni skup u organizaciji zadarske podružnice Hrvatskog liječničkog zbora.

Skup posvećen prvoj liječničkoj udruzi u Dalmaciji održan je u organizaciji zadarske podružnice Hrvatskog liječničkog zbora. Njezin predsjednik prim. dr Petar Lozo ističe kako je Zadar kolijevka hrvatske medicine:

 „Zadar se može smatrati kolijevkom liječničke samosvijesti odnosno stručne i strukovne svijesti. Zadarski su liječnici dali i veliki doprinos u oblikovanju nacionalne svijesti  hrvatskih liječnika, a time i svoga naroda“

U ime osnivača skup je pozdravio zamjenik župana Šime Mršić koji je rekao da, je Zadar mjesto koje se nalazi izuzetno visoko na ljestvici prvenstva kada se govori o zdravstvu na području RH. „Bogata je ovdašnja medicinska baština od antičkih vremena. Istaknimo tek zanimljiv podatak da je za vrijeme francuske vlasti u Dalmaciji, od 1806. do 1811. godine u Zadru je djelovala Medicinsko-kirurška škola koja je imala pravo dodjeljivanja akademskih naslova te se stoga smatra prvim medicinskim fakultetom u Hrvatskoj; kao i onaj da je 11. ožujka 1847. godine baš u Zadru obavljena, tek nekoliko mjeseci nakon prve u svijetu u Bostonu, i prva eter narkoza. A danas ovdje, pak, vraćamo se u 1868. godinu kada je osnovana prva liječnička udruga u Dalmaciji. Stoga ne čudi da se struka odlučila upravo ovdje u Zadru organizirati ovaj znanstveni skup na kojem će biti moguće čuti zanimljiva i raznolika izlaganja, ali s kojeg će biti poslana i poruka o važnosti i značaju liječničke profesije.“

Mršić je dodao kako će ovaj  znanstveni skup biti neka vrsta vremeplova koji će dati presjek povijesti zdravstva na području Dalmacije kroz 150 godina. „Neka ujedno bude i pogled u budućnost hrvatskog zdravstva koje će nastaviti rasti kroz sve veće uspjehe naših liječnika koji nas čine ponosnima te nam ulijevaju osjećaj sigurnosti.“, zaključio je Mršić i svim sudionicima poželio sretne blagdane i uspješan rad.

Pročitano 191 puta

Zadnje objave

siječnja 22, 2019

Odana počast u Kašiću, Islamu Latinskom, Posedarju i Masleničkom mostu

U nastavku obilježavanja 26. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica 93., danas…
siječnja 22, 2019

Obiježen Dan općine Jasenice

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavljen je Dan općine Jasenice koji se slavi u…
siječnja 22, 2019

Kninjani osvojili memorijalni turnir u sjedećoj odbojci

Sportskim događanjima započelo je obilježavanje 26. obljetnice Vojno redarstvene…
siječnja 21, 2019

Svečano obilježena 26. obljetnica VRO Maslenica

U Zadru je danas održana središnja svečanost obilježavanja 26. obljetnice…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA