Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otočni sabor zadovoljan novim Zakonom o otocima

Posted On Četvrtak, 13 prosinca 2018 09:29

Otočni sabor - udruga za razvitak hrvatskih otoka organizirala je tematski sabor na temu Položaj i status hrvatskih otoka temeljem provedbe novog Zakona o otocima.  Novi zakon za otoke koji je izglasan u Saboru, a stupa na snagu s prvim danom 2019. godine, donosi velike promjene u odnosu na stari, najavio je predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

„Ono što je najvažnije, a najviše se tiče onih manjih otoka, kojima je središte na kopnu ili na drugom otoku jest nova indeksacija razvijenosti koja se mora donijeti u roku od 6 mjeseci od stupanja na snagu novog zakona. Važna novost je i uvođenje funkcije otočnih koordinatora koji će biti zaposlenici regionalnih razvojnih agencija i radit će na projektima vezanima uz razvoj otoka“, kaže Barić koji je otkrio da će s novim zakonom i otok Babac u Zadarskoj županiji, koji pripada Općini Sv. Filip i Jakov, biti u statusu naseljenog otoka.

„Većina naših prijedloga prihvaćena je i uvrštena u novi Zakon o otocima izuzev jednog, a to je kvalitetnija zaštita otočana i njihove imovine od alohtone divljači na otocima. Stupanjem na snagu novog zakona očekujemo promjenu na bolje po pitanju povezanosti s kopnom, a pogotovo što se tiče međuotočnog povezivanja“, dodao je Barić.

Okupljenima se obratio i župan Božidar Longin istaknuvši kao jedan od temeljnih ciljeva važnost zadržavanja stanovnika na otocima, kojima je potrebno osigurati kvalitetne životne uvjete, prije svega radna mjesta. Naglasio je kako Zadarska županija ulaže znatna sredstva u projekte na svojim otocima.

„U tijeku je izgradnja trajektne luke Tkon vrijedna 32 milijuna kuna, a pri završetku je projekt uređenja luke Pag gdje je uloženo gotovo sedam milijuna kuna. Uskoro će krenuti radovi na uređenju luka u Salima i Vrgadi, a sve navedene aktivnosti provodi naša Županijska lučka uprava. Uz to, ne manje važno, treba istaknuti i da naša ŽLU osigurava radna mjesta na otocima – trenutno imamo 12 stalno zaposlenih otočana na uslugama priveza u lukama, a taj broj tijekom ljetne sezone naraste i do 50“, dodao je Longin najavivši početak izgradnje ribarskih luka u Kalima i Gaženici vrijednih 60 milijuna kuna.

„Znamo koliko je ribarstvo i marikultura važna gospodarska grana za naše otočane pa dovršenjem ovih projekata očekujemo dodatan iskorak i nova radna mjesta. Jedan od ključnih, onih životnih projekata, rješavanje je pitanja vodovoda i odvodnje. Zato sam iznimno zadovoljan što će otoci Ugljan i Pašman, kao i Vir u narednom razdoblju to pitanje riješiti projektima aglomeracija. Također, treba naglasiti kako paralelno pripremamo i projektnu dokumentaciju za izgradnju vodovodne mreže prema Dugom otoku“, najavio je župan Longin.

Pročitano 1855 puta

Zadnje objave

rujna 25, 2023

Kulturno vijeće Zadarske županije je donijelo Kriterije za ocjenu kvalitete prijedloga programa javnih potreba u kulturu Zadarske županije

Na svojoj 10. sjednici održanoj 25. rujna 2023. Kulturno vijeće Zadarske županije je…
rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA