Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otočni sabor zadovoljan novim Zakonom o otocima

Posted On Četvrtak, 13 prosinca 2018 09:29

Otočni sabor - udruga za razvitak hrvatskih otoka organizirala je tematski sabor na temu Položaj i status hrvatskih otoka temeljem provedbe novog Zakona o otocima.  Novi zakon za otoke koji je izglasan u Saboru, a stupa na snagu s prvim danom 2019. godine, donosi velike promjene u odnosu na stari, najavio je predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

„Ono što je najvažnije, a najviše se tiče onih manjih otoka, kojima je središte na kopnu ili na drugom otoku jest nova indeksacija razvijenosti koja se mora donijeti u roku od 6 mjeseci od stupanja na snagu novog zakona. Važna novost je i uvođenje funkcije otočnih koordinatora koji će biti zaposlenici regionalnih razvojnih agencija i radit će na projektima vezanima uz razvoj otoka“, kaže Barić koji je otkrio da će s novim zakonom i otok Babac u Zadarskoj županiji, koji pripada Općini Sv. Filip i Jakov, biti u statusu naseljenog otoka.

„Većina naših prijedloga prihvaćena je i uvrštena u novi Zakon o otocima izuzev jednog, a to je kvalitetnija zaštita otočana i njihove imovine od alohtone divljači na otocima. Stupanjem na snagu novog zakona očekujemo promjenu na bolje po pitanju povezanosti s kopnom, a pogotovo što se tiče međuotočnog povezivanja“, dodao je Barić.

Okupljenima se obratio i župan Božidar Longin istaknuvši kao jedan od temeljnih ciljeva važnost zadržavanja stanovnika na otocima, kojima je potrebno osigurati kvalitetne životne uvjete, prije svega radna mjesta. Naglasio je kako Zadarska županija ulaže znatna sredstva u projekte na svojim otocima.

„U tijeku je izgradnja trajektne luke Tkon vrijedna 32 milijuna kuna, a pri završetku je projekt uređenja luke Pag gdje je uloženo gotovo sedam milijuna kuna. Uskoro će krenuti radovi na uređenju luka u Salima i Vrgadi, a sve navedene aktivnosti provodi naša Županijska lučka uprava. Uz to, ne manje važno, treba istaknuti i da naša ŽLU osigurava radna mjesta na otocima – trenutno imamo 12 stalno zaposlenih otočana na uslugama priveza u lukama, a taj broj tijekom ljetne sezone naraste i do 50“, dodao je Longin najavivši početak izgradnje ribarskih luka u Kalima i Gaženici vrijednih 60 milijuna kuna.

„Znamo koliko je ribarstvo i marikultura važna gospodarska grana za naše otočane pa dovršenjem ovih projekata očekujemo dodatan iskorak i nova radna mjesta. Jedan od ključnih, onih životnih projekata, rješavanje je pitanja vodovoda i odvodnje. Zato sam iznimno zadovoljan što će otoci Ugljan i Pašman, kao i Vir u narednom razdoblju to pitanje riješiti projektima aglomeracija. Također, treba naglasiti kako paralelno pripremamo i projektnu dokumentaciju za izgradnju vodovodne mreže prema Dugom otoku“, najavio je župan Longin.

Pročitano 1019 puta

Zadnje objave

studenoga 12, 2020

7,9 milijuna kuna za regulaciju vodotoka Ričina u Zadru

U Maloj vijećnici Grada Zadra potpisan je 7,9 milijuna kuna vrijedan ugovor za projekt…
listopada 21, 2020

Započela provedba projekta CUHaCHA - „EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge“

Tradicionalna hrana oduvijek je igrala ključnu ulogu u kreiranju kulturološkog nasljeđa.…
listopada 15, 2020

NAJAVA 20. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

20. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. listopada…
listopada 14, 2020

NATJEČAJ za dodjelu »Nagrade za promicanje prava djeteta« u 2020. godini.

Dana 9. listopada 2020. godine Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA