Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Blue smart: Raste potreba za stručnim kadrom u ribarstvu i marikulturi

Posted On Srijeda, 12 prosinca 2018 09:20

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održana je završna konferencija projekta „Blue Education for Sustainable Management of Aquatic Resources – BLUE SMART“.

Ukupne vrijednosti oko 3 milijuna kuna, ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Nositelj projekta je Sveučilište u Zadru (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu), a projektni partneri su Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA, Cromaris d.d. i WWF Adria.

Na konferenciji su prezentirani rezultati projekta koji svakodnevno pobuđuje interes javnosti, kako domaće tako i inozemne. Glavni je cilj projekta stvaranje novih vještina i znanja u sektoru plavog gospodarstva te povećanje mogućnosti novih poslova sadašnjih i budućih zaposlenika ovog sektora u Zadarskoj županiji i šire.

Okupljenima se obratio zamjenik župana Šime Mršić naglasivši važnost akvakulture u Zadarskoj županiji koja je predvodnik ribarstva i marikulture u Hrvatskoj.

„Sektor ribarstva za našu je županiju od iznimnog značaja. Naime, ne samo da je ribarstvo tradicionalna djelatnost žitelja priobalnog i otočnog dijela Zadarske županije, već s ponosom nosimo i titulu pionira u marikulturi u Republici Hrvatskoj. Vodeći smo po ulovu i uzgoju riba te s ponosom ističemo da smo najribarskija hrvatska županija. Ono što je svakako jako značajno, a projekt Blue smart je doprinos toj tezi, jest povezivanje javnog, znanstvenog i gospodarskog sektora“, rekao je Mršić.

Partneri na projektu su, vođeni potrebama u sektoru, u sklopu projekta pokrenuli novi sveučilišni diplomski studij Održivo upravljanje vodenim ekosustavima te izradili inovativni on-line tečaj Osnove dobre prakse u ribarstvu.  

„Razvojem hrvatskog ribarstva sve će veća potreba biti na stručnim kadrom te je stoga hvalevrijedno pokretanje novog sveučilišnog diplomskog studija kao i online tečaja. Iskreno vjerujem da će i po završetku projekta aktivnosti u smjeru stvaranje novih vještina i znanja u sektoru plavog gospodarstva biti nastavljene te da će novi studij privući što veći broj mladih ljudi“, istaknuo je Mršić.

Pročitano 1424 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA