Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Dodjeljene nagrade „Volonterska ruka“ 2018. povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera

Posted On Srijeda, 05 prosinca 2018 15:37

Volonterski centar Zadar dodijelio je u srijedu, 5. prosinca 2018. godine nagrade „Volonterska ruka“ najistaknutijim volonterkama i volonterima te organizatorima volontiranja koji uključuju volontere/ke u rad svojih organizacija povodom Međunarodnog dana volontera. Dodjelom nagrade, Volonterski centar Zadar želi odati priznanje svim pojedincima i organizacijama koje su se svojim volonterskim angažmanom istaknule u lokalnoj zajednici.
“Od osnutka nam je želja i cilj stvaranje pozitivnog okruženje za razvoj volonterstva što uključuje promociju vrijednosti volonterstva, educiranje volontere o njihovim pravima i obvezama, ali i usmjeravanje organizatore volontiranja prema odgovornom uključivanju volontera te praćenju i vrednovanju njihova volonterskog angažmana.”, rekao je voditelj volonterskog centra Josip Vidov.
U ime Zadarske županije nazočnima se obratio pročelnik Nikica Miletić koji je podsjetio da je u sklopu Županijskih dana 2013. godine otvoren Volonterski centar Zadar pa su na taj način nekako pod isti krov stavljeni svi oni pojedinci plemenita i dobra srca koji su odvajali svoje slobodno vrijeme te svoje vještine i znanja stavljali u službu drugoga.
„Kroz ovih 5 godina rada Volonterskog centra, Županija je postupno povećavala iznos kojim pomaže rad centra i sada je to 170 tisuća kuna godišnje. Djelatnici Centra ulažu veliki trud u pripremu kvalitetnih projekata putem kojih povlače sredstva iz EU fondova za svoj rad. A njihov je rad itekako vidljiv i vrlo konkretan što je vrijedno svake pohvale.“, rekao je Miletić i čestitao svim ovogodišnjim dobitnicima nagrada.

Ovogodišnja manifestacija se održala u Gradskoj loži Narodnog muzeja Zadar i jedna je od projektnih aktivnosti „Volontiranje-kompetencije za budućnost II" financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Cilj projekta jest povećanje broja volontera i koordinatora volontera na području Zadarske županije te promocija Potvrde o kompetencijama stečenim kroz volontiranje s naglaskom na nove volonterske programe kojima se stječe iskustvo potrebno za daljnje obrazovanje. Partneri na projektu su nam Zadarska županija i Grad .

Kao i svake godine dosad, nagrada je osmišljena i izrađena volonterski od strane učenika zadarske srednje Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, a odluku o dobitnicima nagrade donijelo je Partnersko vijeće pri Volonterskom centru Zadar, sastavljeno od članova iz javnog sektora kao i iz organizacija civilnog društva. Svečanost su uljepšali gosti iz Motovuna, Domski bend kojeg čine korisnici/e Doma za odrasle osobe Motovun te ravnatelj Doma Boris Demark.

Dobitnik ovogodišnje nagrade „Volonterska ruka“ za najistaknutijeg volontera je Karmen Kovačević. Karmen je volonterka Udruge mladih Ahimsa koja volontira u Udruzi za Down sindrom Zadar, Domu za starije i nemoćne osobe Zadar te u Zadarskom azilu. Iz udruge navode kako je Karmen uvijek nasmijana, vesela i aktivna osoba spremna pružiti pomoć kada treba, a volontiranje doživljava kao kvalitetan način ispunjavanja svoga dana.
• Ostali nominirani volonteri/ke su:
• Zdenko Ajduk, korisnik Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar, za svakodnevnu pomoć pri dostavi obroka starijim i nemoćnim sugrađanima na Poluotoku.

• Tatjana Miličević za izvanredan doprinos i dugotrajni aktivni angažman u različitim volonterskim akcijama i programima udruge „Zajedno“ iz Benkovca.
• Martina Orlović za doprinos radu udruge „Zajedno“ Benkovac pritom jačajući solidarnost u lokalnoj zajednici.
• Kristina Miličević za promicanje volonterstva u lokalnoj zajednici kroz sudjelovanje u radu udruge „Zajedno“ Benkovac.
Dobitnik nagrade „Volonterska ruka“ za razvoj volonterstva (organizator volontiranja) na području Zadarske županije u 2017. godini je Udruga umirovljenica „Pozitiva Senior“.
Članice udruge umirovljenica „Pozitiva Senior“ između ostalog svakodnevno volontiraju u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar. S korisnicima/ama Doma provode kreativne radionice, potiču ih na učenje novih znanja te razmjenu iskustava i kreativnih ideja kao i na druženje u sklopu svojih izložbi, humanitarnih akcija i sličnih događanja.
Ostali nominirani za organizatore volontiranja su: Kabinet za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbiskupije za uključivanje volontera/ki u rad njihovog programa, čime izravno utječu na popularizaciju volonterstva i pomagačkih zanimanja.
• Udruga mladih „Ahimsa“za aktivno provođenje volonterskih akcija u lokalonoj zajednici i promociju volonterstva među mladima.
• Dječji vrtić „Latica“ za uključivanje volontera/ki u rad svoje ustanove što ima pozitivan utjecaj na promicanje volonterstva i podizanje svijesti o djeci s poteškoćama u razvoju.
• Udruga „Zajedno“ Benkovac za svoj volonterski angažman u lokalnoj zajednici s naglaskom na zaštitu i promicanje prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

 

 

 

Pročitano 1406 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA