Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Nautički turizam kao potencijal lokalnog razvoja

Posted On Četvrtak, 22 studenoga 2018 15:25

U Kongresnoj dvorani hotela Kolovare Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA organizirala je znanstveno-stručni skup o nautičkom turizmu kao potencijalu lokalnog razvoja, u srijedu 21. studenoga 2018. godine. Na znanstveno-stručnom skupu govorili su Ana Dobrović, urednica HTV-ove emisije More,  prof. dr. sc. Josip Faričić prorektor za strategiju razvoja i izdavaštva Sveučilišta u Zadru, Denis Barić, predsjednik Otočkog sabora, Krešimir Laštro, pročelnik Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet Zadarske županije,  Arman Prečinlić, vlasnik Jadranka yachting d.o.o. i marine Mali Lošinj, prof. dr. Peter Jansen, Jansen Project Consulting iz Dusseldorfa te Gordan Perić, marina manager SOHA d.o.o.

Zadarska županija prema obuhvatu akvatorija nautičkih sidrišta, marina i privezišta najveća je nautička destinacija u Hrvatskoj i perjanica nautičkog turizma. Ali prostora za rast i razvoj ima još, a postojeće stanje potrebno je nadograđivati po principima održivoga razvoja i ulaganjima u kvalitetu, istaknuto je na skupu.

Krešimir Laštro, pročelnik Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet osvrćući se na postojeće stanje i modele upravljanja u lukama istaknuo je kako je Zadarska županija bila među pionirima razvoja nautičkog turizma te da je posljedično upravo na ovom području najviše nautičkih marina, sidrišta i sličnih sadržaja vezanih uz nautiku.

Postojeće stanje treba nadograđivati, a evidentno je da nedostaje marina najviše kategorije. Pozitivni primjeri su Ilirija i njihova marina Kornati u Biogradu, kao i Olive Island Marina u Sutomišćici“, rekao je Laštro.

Nautički turizam obilježavaju bogati prirodni resursi, čisto more, razvedenost obale te doživljaj bogate kulturne baštine. Sudionici skupa naglasili su kako je turizam kao izvozni proizvod veoma važan za lokalni razvoj, prije svega kao generator zapošljavanja koji u svojoj realizaciji obuhvaća socijalni, ekonomski, ekološki i kulturni aspekt života.

Organizatori su naveli i kako su značajke lokalnog razvoja u nautičkom turizmu vidljive u izuzetnom prirodnom potencijalu koji nudi cijela naša županija te da je to ujedno i razlog zbog kojeg su odlučili predstaviti mogućnosti i potaknuti lokalni razvoj kroz nautički turizam.

Pročitano 1753 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA