Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Predsjednik Republike Albanije i Predsjednica Republike Hrvatske posjetili Zadar

Posted On Srijeda, 21 studenoga 2018 15:03

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović susrela  se u srijedu, 21. studenoga 2018. godine u Zadru s predsjednikom Republike Albanije Ilirom Metom prilikom njegovog radnog posjeta Republici Hrvatskoj. Njihovi domaćini bili su župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.

Susret dvoje predsjednika započeo je  u zadarskom naselju Arbanasi, u crkvi Gospe Loretske a zatim u samostanu Školskih sestara franjevki gdje su se predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Meta susreli  s građanima te se upoznali s poviješću Arbanasa.

Predsjednica Grabar Kitarović rekla je kako je dolazak albanskog predsjednika znak posebne povezanosti dviju nacija. Predsjednica je podsjetila na povijest Arbanasa te dodala:

„Želim posebice istaknuti kako su Arbanasi dali izniman doprinos stvaranju i obrani Republike Hrvatske, a jedanaest branitelja iz župe Arbanasi poginulo je u Domovinskom ratu.

Posebno mi je drago što ćete tijekom ovog boravka posjetiti i Osnovnu školu „Krune Krstića“, koja nosi ime jednoga od najumnijih Hrvata 20. st, mislioca i enciklopedista, rodom iz Arbanasa, znamenitoga dijela grada Zadra.

Jedva bi bilo moguće nabrojati sve velikane i ugledne osobe koje su hrvatskom narodu i Hrvatskoj dale znamenite arbanaške obitelji, a koji su na razne načine obilježili hrvatsku kulturu i javni život, od crkvenoga i duhovnoga života, preko kulture i znanosti, do politike i diplomacije, a u novije vrijeme estrade i sporta. Ponosni na svoju tradiciju i albansko podrijetlo od slavnoga Skadra, a potpuno ukorijenjeni u hrvatski identitet, Arbanasi nam ostaju kao trajna poveznica hrvatskoga i albanskoga naroda, Albanije i Hrvatske.“, rekla je predsjednica.

Dodala je kako je sigurna da će  današnji susret, tako bogat simbolikom povezanosti između dviju  nacija i država, biti novi snažan iskorak u unaprjeđenju odnosa dviju država.

„Hrvatska će nastaviti davati punu potporu Albaniji u pristupu EU, što je najbolji put da se prostor JI Europe stabilizira kao prostor mira i što brže razvija. Neka živi prijateljstvo albanskog i hrvatskog naroda“, poručila je hrvatska predsjednica.

Predsjednik Republike Albanije Nj.E. Ilir Meta zahvalio je predsjednici na dolasku i istaknuo da njezina prisutnost, na ovom povijesnom danu u Arbanasima,  ne daje   nam samo počast , već je, kako je istaknuo,  i znak zahvalnosti i izražavanje dubokog vrednovanja  povijesnih, kulturnih, političkih i gospodarskih odnosa koji ujedinjuju dvije zemlje i posebno naše narode.

Istaknuo je kako je sretan biti među Arbanasima: „Vi ste danas živo sjećanje  albanskog naroda, za ono što se dogodilo prije pet stoljeća, kad se pokušalo na sve moguće načine uništiti sve što je bilo albansko s konačnim ciljem  uništenja albanske nacije. Ali, braćo i sestre, to nije bilo  moguće zahvaljujući  našem legendarnom narodnom  junaku  Gjergju  Kastrioti  Skanderbegu. "Skanderbegovo doba", svojom veličinom i značajnošću, definiralo je ne samo sudbinu naše nacije i njenu slobodu, nego i budućnost kršćanske   Europe i europske civilizacije.“, rekao je NjE. Ilir Meta.

U zadarskoj Gradskoj vijećnici Predsjednica Republike Hrvatske i Predsjednik Republike Albanije održali su zatim  sastanak sa županom  Božidarom Longinom, gradonačelnikom  Brankom Dukićem i predsjednikom Županijske gospodarske komore Zadar Dariom Jurinom.

Župan Longin istaknuo je kako mu je čast  i zadovoljstvo ugostiti dvoje predsjednika u Gradu Zadru i Zadarskoj županiji. „Naša je županija, često to ističem, Hrvatska u malom. U svom sastavu imamo čak 116 otoka i otočića, razvijenu obalu, plodne Ravne kotare i brdovitu Liku. Od povijesnih vremena bili smo važno prometno čvorište, a u današnje vrijeme Zadru vraćamo taj značaj, posebice izgradnjom nove luke u Gaženici koja će postati intermodalnim prometnim čvorištem ovoga dijela Europe, a ujedno i home port za kruzere što će uvelike doprinijeti jačanju kvalitete naše najjače gospodarske grane – turizma.“, rekao je župan i dodao da su  Albanija i Hrvatska oduvijek bile prijateljske države.  „Puno nas je toga vezalo kroz povijest, a veže nas i dan danas. Očekujem da će ovaj vaš posjet dati dodatan zamah razvoju prijateljskih odnosa naših dviju država i želim vam ugodan boravak u Zadarskoj županiji“, rekao je župan Longin.

Nakon sastanka  dvoje predsjednika otkrili su ispred  Velike vijećnice spomen-ploču povodom 550. godišnjice smrti velikog albanskog junaka Jurja Kastriotića Skenderbega.

Pročitano 2203 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA