Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Predsjednik Republike Albanije i Predsjednica Republike Hrvatske posjetili Zadar

Posted On Srijeda, 21 studenoga 2018 15:03

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović susrela  se u srijedu, 21. studenoga 2018. godine u Zadru s predsjednikom Republike Albanije Ilirom Metom prilikom njegovog radnog posjeta Republici Hrvatskoj. Njihovi domaćini bili su župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.

Susret dvoje predsjednika započeo je  u zadarskom naselju Arbanasi, u crkvi Gospe Loretske a zatim u samostanu Školskih sestara franjevki gdje su se predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Meta susreli  s građanima te se upoznali s poviješću Arbanasa.

Predsjednica Grabar Kitarović rekla je kako je dolazak albanskog predsjednika znak posebne povezanosti dviju nacija. Predsjednica je podsjetila na povijest Arbanasa te dodala:

„Želim posebice istaknuti kako su Arbanasi dali izniman doprinos stvaranju i obrani Republike Hrvatske, a jedanaest branitelja iz župe Arbanasi poginulo je u Domovinskom ratu.

Posebno mi je drago što ćete tijekom ovog boravka posjetiti i Osnovnu školu „Krune Krstića“, koja nosi ime jednoga od najumnijih Hrvata 20. st, mislioca i enciklopedista, rodom iz Arbanasa, znamenitoga dijela grada Zadra.

Jedva bi bilo moguće nabrojati sve velikane i ugledne osobe koje su hrvatskom narodu i Hrvatskoj dale znamenite arbanaške obitelji, a koji su na razne načine obilježili hrvatsku kulturu i javni život, od crkvenoga i duhovnoga života, preko kulture i znanosti, do politike i diplomacije, a u novije vrijeme estrade i sporta. Ponosni na svoju tradiciju i albansko podrijetlo od slavnoga Skadra, a potpuno ukorijenjeni u hrvatski identitet, Arbanasi nam ostaju kao trajna poveznica hrvatskoga i albanskoga naroda, Albanije i Hrvatske.“, rekla je predsjednica.

Dodala je kako je sigurna da će  današnji susret, tako bogat simbolikom povezanosti između dviju  nacija i država, biti novi snažan iskorak u unaprjeđenju odnosa dviju država.

„Hrvatska će nastaviti davati punu potporu Albaniji u pristupu EU, što je najbolji put da se prostor JI Europe stabilizira kao prostor mira i što brže razvija. Neka živi prijateljstvo albanskog i hrvatskog naroda“, poručila je hrvatska predsjednica.

Predsjednik Republike Albanije Nj.E. Ilir Meta zahvalio je predsjednici na dolasku i istaknuo da njezina prisutnost, na ovom povijesnom danu u Arbanasima,  ne daje   nam samo počast , već je, kako je istaknuo,  i znak zahvalnosti i izražavanje dubokog vrednovanja  povijesnih, kulturnih, političkih i gospodarskih odnosa koji ujedinjuju dvije zemlje i posebno naše narode.

Istaknuo je kako je sretan biti među Arbanasima: „Vi ste danas živo sjećanje  albanskog naroda, za ono što se dogodilo prije pet stoljeća, kad se pokušalo na sve moguće načine uništiti sve što je bilo albansko s konačnim ciljem  uništenja albanske nacije. Ali, braćo i sestre, to nije bilo  moguće zahvaljujući  našem legendarnom narodnom  junaku  Gjergju  Kastrioti  Skanderbegu. "Skanderbegovo doba", svojom veličinom i značajnošću, definiralo je ne samo sudbinu naše nacije i njenu slobodu, nego i budućnost kršćanske   Europe i europske civilizacije.“, rekao je NjE. Ilir Meta.

U zadarskoj Gradskoj vijećnici Predsjednica Republike Hrvatske i Predsjednik Republike Albanije održali su zatim  sastanak sa županom  Božidarom Longinom, gradonačelnikom  Brankom Dukićem i predsjednikom Županijske gospodarske komore Zadar Dariom Jurinom.

Župan Longin istaknuo je kako mu je čast  i zadovoljstvo ugostiti dvoje predsjednika u Gradu Zadru i Zadarskoj županiji. „Naša je županija, često to ističem, Hrvatska u malom. U svom sastavu imamo čak 116 otoka i otočića, razvijenu obalu, plodne Ravne kotare i brdovitu Liku. Od povijesnih vremena bili smo važno prometno čvorište, a u današnje vrijeme Zadru vraćamo taj značaj, posebice izgradnjom nove luke u Gaženici koja će postati intermodalnim prometnim čvorištem ovoga dijela Europe, a ujedno i home port za kruzere što će uvelike doprinijeti jačanju kvalitete naše najjače gospodarske grane – turizma.“, rekao je župan i dodao da su  Albanija i Hrvatska oduvijek bile prijateljske države.  „Puno nas je toga vezalo kroz povijest, a veže nas i dan danas. Očekujem da će ovaj vaš posjet dati dodatan zamah razvoju prijateljskih odnosa naših dviju država i želim vam ugodan boravak u Zadarskoj županiji“, rekao je župan Longin.

Nakon sastanka  dvoje predsjednika otkrili su ispred  Velike vijećnice spomen-ploču povodom 550. godišnjice smrti velikog albanskog junaka Jurja Kastriotića Skenderbega.

Pročitano 1655 puta

Zadnje objave

siječnja 30, 2023

PROMO VIDEO PROJEKTA CUHaCHA

siječnja 23, 2023

Objava rezultata istraživanja: „Profil, ponašanje i zadovoljstvo turista, korisnika niskotarifnih zračnih prijevoznika u Zadarskoj županiji u 2022. godini“

Dana 20. siječnja 2023. godine u 10,00 sati u Velikoj vijećnici Zadarske županije…
siječnja 02, 2023

Župan Longin i načelnik Dražina posjetili graničnu policiju

Župan Božidar Longin i zamjenik Šime Vicković Vice posjetili su Postaju granične policije…
siječnja 01, 2023

Županov novogodišnji posjet rodilištu - djevojčica prva beba rođena u 2023. godini 

Župan Božidar Longin sa suradnicima tradicionalno je prvoga dana nove godine posjetio…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA