Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Braniteljske udruge složne oko lokacije izgradnje Spomen područja VRO Maslenica

Posted On Utorak, 20 studenoga 2018 16:31

U utorak, 20. studenog 2018. godine u Domu Zadarske županije održan je prvi radni sastanak Organizacijskog odbora vezan uz obilježavanje 26. obljetnice vojno redarstvene operacije Maslenica '93. Sastanak je sazvao župan Božidar Longin sa suradnicima, a pozvani su bili svi predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Zadarske županije, Zajednice Udruge Veterana Vojne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske, predstavnici jedinica lokalnih samouprava na čijem se području odvijala VRO Maslenica te predstavnici Sveučilišta u Zadru. Župan Longin istaknuo je dobru organizaciju jubilarne 25. obljetnice te predložio da 26. obljetnica bude u nešto manjem opsegu, ali sa svim važnim elementima odavanja počasti poginulima u ovoj akciji. S prijedlogom su se jednoglasno složili svi nazočni (u prilogu je potpisna lista). Nazočni su na ovom sastanku još jednom jednoglasno potvrdili stav oko važnosti izgradnje tematskog spomen područja VRO Maslenica '93 koji je predviđen na lokaciji koju je još 1994. godine predložio pokojni nadbiskup Ivan Prenđa u dogovoru s postrojbama hrvatske vojske, vojne i specijalne policije te postavio kamen temeljac za Spomen područje i buduću crkvu. Riječ je o području Biloga briga na ulazu u grad Zadar.

Podsjetimo, Ministarstvo hrvatskih branitelja predložilo je Zadarskoj županiji da se, na radnim sastancima sa predstavnicima braniteljskih udruga proizašlim iz Domovinskog rata Zadarske županije i JLS na čijem području se odvijala vojno-redarstvena operacija Maslenica, utvrdi zajednički stav o lokaciji središnjeg spomen obilježja ili spomen područja VRO Maslenica '93. Ministarstvo hrvatskih branitelja je za izradu projektne dokumentacije osiguralo sredstva u državnom proračunu za 2018. godinu. Predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici gradova i općina na čijem se području odvijala VRO Maslenica 93, general Mladen Fuzul, zapovjednik Zapovjedništva za potporu OSRH te župan Zadarske županije Božidar Longin sa suradnicima održali su radni sastanak 20. srpnja 2018. u Domu županije na kojem su raspravljali o prijedlozima lokacija te donijeli zajednički stav o najprihvatljivijoj lokaciji za izgradnju središnjeg spomen obilježja odnosno tematskog spomen područja VRO Maslenica '93. Treba istaknuti da u glasovanju o lokaciji nisu sudjelovali ni župan Longin ni general Fuzul.

Odabranom lokacijom, naglašeno je na sastanku, ne isključuju se dosadašnja mjesta obilježavanja VRO Maslenica, ali je naglašena važnost da zemljište budućeg spomen parka bude u državnom vlasništvu, dovoljno veliko i pristupačno. Nazočni su se jednoglasno složili s izgradnjom tematskog spomen parka VRO Maslenica. Lokacija na ulazu u grad Zadar, na području Bilog briga, odabrana je većinom glasova.

Pročitano 1287 puta

Zadnje objave

rujna 25, 2023

Kulturno vijeće Zadarske županije je donijelo Kriterije za ocjenu kvalitete prijedloga programa javnih potreba u kulturu Zadarske županije

Na svojoj 10. sjednici održanoj 25. rujna 2023. Kulturno vijeće Zadarske županije je…
rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA