Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Dan sjećanja na žrtve Škabrnje u Domovinskom ratu

Posted On Nedjelja, 18 studenoga 2018 20:12

Kolonom sjećanja "Korak po korak" i komemorativnim skupom u nedjelju, 18. studenog 2018., obilježena je 27. obljetnica stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu.
Žrtvama Škabrnje su se, uz mještane došli pokloniti i prijatelji Škabrnje iz cijele Hrvatske. Na obilježavanju su bili načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, ujedno i izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, ujedno i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, u ime Vlade RH potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić, državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Žarko Katić, župan Zadarske županije Božidar Longin sa izaslanstvima Krapinsko-zagorske, Šibensko-kninske i Karlovačke županije, gradova Zagreba, Vukovara i Zadra, brojni državni, civilni i vojni dužnosnici, hrvatski branitelji, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi.

Dostojanstveno i s dubokim poštovanjem prema žrtvama kolona sjećanja krenula je Ulicom 18. studenog 1991., do Spomen-obilježja masovne grobnice gdje je u ime svih izaslanstava vijenac položila Zajednica Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije.

Sveta misa za sve stradale u Domovinskom ratu služena je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a predvodio ju je mons. Juraj Jezerinac, vojni biskup u miru. U prigodnoj homiliji mons. Jezerinac podsjetio je kako 90-ih nitko nije mogao zamisliti da će se ovako strašan zločin dogoditi Hrvatima u Škabrnji, a počinili su ga oni kojima ni čovjek, ni kultura ni priroda nisu bili sveti. “Ostavili su tako trag svoga identiteta. Samo prvog dana nasilno su ubijena 43 civila i učinjeni zločini nezamislivi za ljudsku vrstu”, naglasio je mons. Jezerinac podsjetivši kako je dok je krvarila Škabrnja i Vukovar prolazio svoju kalvariju. Zato, istaknuo je, ove događaje nesmijemo prešutjeti jer bi šutnja značila prešućivanje povijesti, a njezino nepoznavanje moglo biti izvor novih sukoba. "Zato se s istinom ma koliko bila bolna moraju suočiti oni koji su zločine počinili jer bez istine nemoguć je istinski suživot. Istina odstranjuje laž i omogućuje moralnu i mentalnu promjenu", rekao je biskup Jezerinac.

Istaknuo je i kako hrvatski narod nije želio rat i poduzimao je sve da ga izbjegne, ali je bio primoran braniti se i upravo zbog toga se danas s poštovanjem sjećamo naših branitelja i njihove žrtve za našu budućnost. Snagom vjere izdržali smo brojne nedaće u Domovinskom ratu i danas je u nama vjera i pouzdanje, a zbog toga ni Škabrnja nije nestala, ona je nastavila živjeti iako neki to nisu htjeli, rekao je biskup, zaključivši da dok je nade i vjere bit će i Domovine i hrvatskog naroda.
Nakon mise održan je središnji komemorativni skup kod Spomen obilježja poginulima u Domovinskom ratu na kojem su prigodnim programom oživljena sjećanja na događaje u Škabrnji 18. studenog prije 27 godina kada je živote izgubilo 36 hrvatskih branitelja pripadnika Samostalnog bataljuna Škabrnja i branitelja iz susjednih općina, te je ubijeno 56 civila, dok je od posljedica stradavanja od minsko-eksplozivnih sredstava smrtno stradalo još šest ljudi.

Nakon pročitanih imena svih vojnih i civilnih žrtava obilježavanje stradanja Škabrnje završilo je odavanjem počasti poginulima u Domovinskom ratu polaganjem zajedničkog vijenaca Predsjednice RH, Hrvatskog sabora i Vlade RH i paljenjem svijeća na središnjem križu kod Spomen-obilježja poginulima u Domovinskom ratu na groblju sv. Luke.
Zajednički vijenac županija RH položilo je izaslanstvo Zadarske županije predvođeno županom Božidarom Longinom kojem su se pridružili zamjenici župana Krapinsko-zagorske županije, župan Šibensko-kninske županije, izaslanici Karlovačke županije i Grada Zagreba. Vijence su također položili i predstavnici općine Škabrnja, Samostalnog Škabrnjskog bataljuna i UHDDR, Zbora gardijskih brigada, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Zadarske županije, grada Zadra te brojna druga izaslanstva.

Pročitano 1845 puta

Zadnje objave

siječnja 30, 2023

PROMO VIDEO PROJEKTA CUHaCHA

siječnja 23, 2023

Objava rezultata istraživanja: „Profil, ponašanje i zadovoljstvo turista, korisnika niskotarifnih zračnih prijevoznika u Zadarskoj županiji u 2022. godini“

Dana 20. siječnja 2023. godine u 10,00 sati u Velikoj vijećnici Zadarske županije…
siječnja 02, 2023

Župan Longin i načelnik Dražina posjetili graničnu policiju

Župan Božidar Longin i zamjenik Šime Vicković Vice posjetili su Postaju granične policije…
siječnja 01, 2023

Županov novogodišnji posjet rodilištu - djevojčica prva beba rođena u 2023. godini 

Župan Božidar Longin sa suradnicima tradicionalno je prvoga dana nove godine posjetio…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA