Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Dan sjećanja na žrtve Škabrnje u Domovinskom ratu

Posted On Nedjelja, 18 studenoga 2018 20:12

Kolonom sjećanja "Korak po korak" i komemorativnim skupom u nedjelju, 18. studenog 2018., obilježena je 27. obljetnica stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu.
Žrtvama Škabrnje su se, uz mještane došli pokloniti i prijatelji Škabrnje iz cijele Hrvatske. Na obilježavanju su bili načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, ujedno i izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, ujedno i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, u ime Vlade RH potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić, državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Žarko Katić, župan Zadarske županije Božidar Longin sa izaslanstvima Krapinsko-zagorske, Šibensko-kninske i Karlovačke županije, gradova Zagreba, Vukovara i Zadra, brojni državni, civilni i vojni dužnosnici, hrvatski branitelji, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi.

Dostojanstveno i s dubokim poštovanjem prema žrtvama kolona sjećanja krenula je Ulicom 18. studenog 1991., do Spomen-obilježja masovne grobnice gdje je u ime svih izaslanstava vijenac položila Zajednica Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije.

Sveta misa za sve stradale u Domovinskom ratu služena je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a predvodio ju je mons. Juraj Jezerinac, vojni biskup u miru. U prigodnoj homiliji mons. Jezerinac podsjetio je kako 90-ih nitko nije mogao zamisliti da će se ovako strašan zločin dogoditi Hrvatima u Škabrnji, a počinili su ga oni kojima ni čovjek, ni kultura ni priroda nisu bili sveti. “Ostavili su tako trag svoga identiteta. Samo prvog dana nasilno su ubijena 43 civila i učinjeni zločini nezamislivi za ljudsku vrstu”, naglasio je mons. Jezerinac podsjetivši kako je dok je krvarila Škabrnja i Vukovar prolazio svoju kalvariju. Zato, istaknuo je, ove događaje nesmijemo prešutjeti jer bi šutnja značila prešućivanje povijesti, a njezino nepoznavanje moglo biti izvor novih sukoba. "Zato se s istinom ma koliko bila bolna moraju suočiti oni koji su zločine počinili jer bez istine nemoguć je istinski suživot. Istina odstranjuje laž i omogućuje moralnu i mentalnu promjenu", rekao je biskup Jezerinac.

Istaknuo je i kako hrvatski narod nije želio rat i poduzimao je sve da ga izbjegne, ali je bio primoran braniti se i upravo zbog toga se danas s poštovanjem sjećamo naših branitelja i njihove žrtve za našu budućnost. Snagom vjere izdržali smo brojne nedaće u Domovinskom ratu i danas je u nama vjera i pouzdanje, a zbog toga ni Škabrnja nije nestala, ona je nastavila živjeti iako neki to nisu htjeli, rekao je biskup, zaključivši da dok je nade i vjere bit će i Domovine i hrvatskog naroda.
Nakon mise održan je središnji komemorativni skup kod Spomen obilježja poginulima u Domovinskom ratu na kojem su prigodnim programom oživljena sjećanja na događaje u Škabrnji 18. studenog prije 27 godina kada je živote izgubilo 36 hrvatskih branitelja pripadnika Samostalnog bataljuna Škabrnja i branitelja iz susjednih općina, te je ubijeno 56 civila, dok je od posljedica stradavanja od minsko-eksplozivnih sredstava smrtno stradalo još šest ljudi.

Nakon pročitanih imena svih vojnih i civilnih žrtava obilježavanje stradanja Škabrnje završilo je odavanjem počasti poginulima u Domovinskom ratu polaganjem zajedničkog vijenaca Predsjednice RH, Hrvatskog sabora i Vlade RH i paljenjem svijeća na središnjem križu kod Spomen-obilježja poginulima u Domovinskom ratu na groblju sv. Luke.
Zajednički vijenac županija RH položilo je izaslanstvo Zadarske županije predvođeno županom Božidarom Longinom kojem su se pridružili zamjenici župana Krapinsko-zagorske županije, župan Šibensko-kninske županije, izaslanici Karlovačke županije i Grada Zagreba. Vijence su također položili i predstavnici općine Škabrnja, Samostalnog Škabrnjskog bataljuna i UHDDR, Zbora gardijskih brigada, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Zadarske županije, grada Zadra te brojna druga izaslanstva.

Pročitano 1925 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA