Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otvorena Stalna izložba crkvene umjetnosti u Pagu

Posted On Srijeda, 14 studenoga 2018 08:39

Godine gospodnje 1318. Juran i Milica Pogančić sjeveroistočno od Velike crkve u starome Pagu podignuli su samostan za benediktinke i crkvu u čast sv. Margarite, djevice i mučenice. Izgradnjom samostana počela je i povijest paških benediktinki -koludrica, koje će sljedećih sedam stoljeća vrijedno raditi, moliti, baš prema svojem geslu "ora et labora", zatim brinuti o potrebitima, čuvati pašku kulturno-povijesno-duhovnu baštinu i znanje prenositi na mlađe generacije.

U povodu 700. obljetnice osnutka samostana benediktinki sv. Margarite u Pagu, u sklopu programa obilježavanja Europske godine zaštite kulturne baštine, u njihovu paškom samostanu danas je svečano otvorena Stalna izložba crkvene umjetnosti, izloženi su eksponati koje su one stoljećima čuvale. Velik dan za devet koludrica koje trenutačno žive u samostanu, velik dan za Pag, Zadarsku županiju, ali i za kulturnu baštinu čitave zemlje!

“Naša zajednica je institucija koja je zbog svoga stoljetnog kontinuiteta živi spomenik. Ovaj događaj simboličan je znak hoda kroz vrijeme i on ima svoju jasnu budućnost. Ponosno predstavljamo javnosti novo poglavlje samostana”– rekla je sestra Ana Benedikta. “Ovo je novo poglavlje za život našeg samostana, kazala je pokretačica projekta časna sestra Ana Benedikta, jedna od 9 sestara koliko ih je trenutačno u samostanu: To je za dobrobit cijelog grada, županiju i šire, kao kulturno i vjersko dobro. Naglašava kako projekt još nije u cijelosti  dovršen: “Trebamo još raditi na suvenirnici i sakupljati sredstva za lift, to je ono što se traži po europskim kriterijima i nadamo se da će nam šira zajednica i dalje biti na pomoći.”

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek podsjetila je sve prisutne na iznimno značenje ovih duhovnih žena.

“Ovo je dan koji nas ispunjava velikim ponosom, dokaz je duhovne, umjetničke, edukativne i kulturne djelatnosti benediktinki koje su čuvale pokretno blago i širile tradiciju paške čipke. Blago koje se ovdje čuva daleko prelazi naše nacionalne okvire. Vi ste zaslužne i za dva registrirana fenomena kulturne baštine – čipku i tradiciju pripreme paškog baškotina, stariju od 300 godina”– kazala je ministrica prije otvorenja izložbe.

“Geslo "Ora et labora" koludrice nikad nisu shvaćale olako. Još u 16. stoljeću one su osnovale školu za djevojčice i učile ih šivati čipku. One su utemeljile i prvi dječji vrtić u Pagu. U Drugom sv. ratu brinule su o siromašnima i djeci, u Domovinskom ratu svoj su doprinos dale prikupljanjem humanitarne pomoći. Zaslužne su i što smo danas ovdje, i s ponosom mogu reći da je u ovom projektu Zadarska županija pomogla u okviru svojih skromnih mogućnosti. Prije dva tjedna potpisan je ugovor za Kulturnu rutu putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog naslijeđa Zadarske županije i u sklopu tog projekta bit će uređena i crkva sv. Marije u starom gradu. Time će ova paška priča biti zaokružena “– kazao je župan Božidar Longin na prigodnoj svečanosti.

Autor postava koji je otvoren za javnost je Željko Kovačić, a izložio je vrijedne relikvijare, slike, kipove i druga djela, među kojima su i skulptura svete Margarite iz 14. stoljeća, slika "Bogorodica s Djetetom"  iz 15. stoljeća, skulptura "Bogorodica s Kristom i jabukom" te relikvijar trna Kristove krune, s kojom su se godinama održavale procesije na Pagu – ako je trn bio savinut, govorilo se da će godina biti loša, a ako stoji uspravno, bit će dobra.

Stalnim postavom na svjetlo dana izašli su relikvijari, kipovi, slike, nakit, čipka te ostale umjetnine. Vrijednost zbirke je neprocjenjiva, neki eksponati datiraju u 13. I 14.

Otok Pag dobio je Stalnom izložbom i novi turistički proizvod koji  će pokrenuti razvoj kulturnog turizma, nadaju se domaćini, a treba reći da će se u benediktinskoj suvenirnici  do ljeta  naći još zaštićenih samostanskih izvornih proizvoda- paških baškotina, koludraške štrike i kolacića koje koludrice izrađuju po recepturama starim 300 godina.

Svi prisutni na ovoj svečanoj obljetnici i otvorenju izložbe mogli su uživati u glazbi paškog župnog pjevačkog zbora i ženske klape Peružini, prezentaciji umijeća izrade paške čipke najmlađih čipkarica iz OŠ Jurja Dalmatinca u Pagu, kao i nastupu KUD-a Družina.

Pročitano 1693 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA