Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Samostan benediktinki Sv. Margarite u Pagu slavi 700. obljetnicu i tom prigodom otvara Stalnu izložbu crkvene umjetnosti.

Posted On Srijeda, 07 studenoga 2018 12:19

U povodu 700. obljetnice osnutka Samostana benediktinki Sv.Margarite u Pagu i u sklopu programa obilježavanja Europske godine zaštite kulturne baštine, u Samostanu benediktinki u Pagu u utorak, 13. studenog 2018. godine svečano će biti  otvorena Stalna izložba crkvene umjetnosti. Postav je radio arhitekt Željko Kovačić,  a izložit će se vrijedni relikvijari, slike, kipovi i druga djela, među kojima su i relikvijar trna Kristove krune, skulptura svete Margarite iz 14. stoljeća, slika Bogorodica s Djetetom iz 15. stoljeća te skulptura Bogorodica s Kristom i jabukom. Stalni postav,  prva je faza u formiranju budućeg muzeja.

Zgrada u Koludraškoj ulici na Pagu pripada samostanu, sastavni je dio kompleksa i nakon 50 godina vraćena im je u posjed. Prvo je sanirana, a potom su krenuli radovi na njoj. Stalni postav će svojim funkcijama i aktivnostima potvrditi sastavni dio životnog gesla paških redovnica “ora et labora” i jedinstvenog oblika i način života i molitvi za samoodrživost zajednice. Stalni bi postav mogao snažnije utjecati na značajnije unapređenje nekih malih obrta koji su sačuvani u tradiciji samostana, kao što su proizvodnja baškotina, prepečenog slatkastog kruha koji ima 300 godina tradicije, paške štrike (slastice s orasima), likera, ručni rad i paška čipka. Naime, dio će se prodavati u predviđenom muzejskom dućanu kako bi se djelomice osigurala potrebna samoodrživost reda. No, važno je spomenuti da žele očuvati ova umijeća za buduće generacije. Uskoro će se moći posjetiti i samostanski vrt s ljekovitim biljem. Do ljeta se, naime, planira izraditi druga faza projekta, a to su, među ostalim, suvenirnica, uređenje vrta i šetnica.

Zadarska županija financijski je pomogla obnovu zgrade u kojoj je uređen prostror za smještaj stalne izložbe.

Samostan koji postoji od 1318. godine upisan je u Registar nepokretnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Pročitano 2063 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA