Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarska županija u članstvu CEEC 16+1

Posted On Ponedjeljak, 22 listopada 2018 15:18

U bugarskoj prijestolnici Sofiji, u subotu 20. listopada, održan je 4. susret Udruge lokalnih čelnika zemalja srednje i istočne Europe i Kine (CEEC 16+1) na kojem je Zadarska županija primljena u punopravno članstvo.

Župan Zadarske županije Božidar Longin predvodio je hrvatsko izaslanstvo na susretu koji je okupio čelnike regionalnih i lokalnih samouprava 16 zemalja srednje i istočne Europe te predstavnike regija iz NR Kine.

Četvrti sastanak lokalnih čelnika zemalja srednje i istočne Europe i Kine održan je samo tri mjeseca nakon sedmog sastanka na vrhu "16 + 1" održanog u Sofiji 7. srpnja 2018. godine, na kojem je hrvatsko izaslanstvo predvodio predsjednik Vlade Andrej Plenković. Inicijativa "16 + 1" za suradnju između Kine i 16 zemalja SIE-a važan je mehanizam za poticanje političkog dijaloga, ulaganja, trgovinskih i gospodarskih odnosa i suradnje na širokom spektru područja.

Posljednjih godina suradnja na lokalnoj razini "16 + 1" dobiva popularnost kroz potporu bratimljenju kapitala, pokrajina, regija i općina između Kine i zemalja srednje i istočne Europe te posjete izaslanstva kako bi se poticala izravna razmjena i suradnja na lokalnoj razini.

„Vjerujemo da zajedničkim naporima možemo postići znatne praktične rezultate, osobito na području gospodarstva“, poručio je na otvaranju konferencije bugarski premijer Boyko Borissov.

Teme sastanaka u Sofiji bile su usmjerene na razvoj suradnje na lokalnoj razini u području turizma, poljoprivrede, industrijskih zona te malog i srednjeg poduzetništva.

„Očekujem da će ovo biti još jedna prilika našoj županiji za dodatan iskorak u ostvarivanju suradnje s kineskim, ali i europskim regijama. Prepoznati smo kao lokacija koja ima velike potencijale, a činjenica da je Nova luka Zadar u Gaženici službeno postala druga europska luka na Pomorskom putu svile dodatno je osnažila njihovo zanimanje“, rekao je župan Longin.

Na marginama konferencije Longin je održao nekoliko radnih sastanaka, između ostalih, i s izaslanstvom prijateljske kineske provincije Hainan.

„Još jednom su iskazali svoje oduševljenje nedavnim boravkom u našoj županiji. Puni su pozitivnih dojmova i vrlo su raspoloženi za suradnju na području gospodarstva, kulture, sporta i sveučilišta. Svakako ćemo nastaviti razgovore oko suradnje u zračnom prometu, jer je njihov Hainan Airlines jedan od najznačajnijih prijevoznika u Aziji“, dodao je Longin.

Na sastanku regionalnih čelnika Zadarska županija primljena je u punopravno članstvo Udruge, a pismo namjere o pridruživanju Udruzi potpisao je župan Božidar Longin, uz nazočnost veleposlanice Republike Hrvatske u Bugarskoj Nj. E. Ljerke Alajbeg.

 „Zadarska županija je prikupila velike simpatije sudionika ove konferencije i prezentirala je Hrvatsku na vrlo pozitivan način. Ovakvi sastanci prigoda su za ostvarivanje kontakata i razgovora o gospodarskoj suradnji između Kine i zemalja srednje i istočne Europe u čemu i RH može naći svoj interes“, istaknula je veleposlanica Alajbeg.

Susret je održan pod motom "Globalno razmišljanje, lokalna akcija" u organizaciji Ministarstva bugarskog predsjedanja Vijećem EU i regionalnog guvernera Sofije u partnerstvu s Općinom Sofijom, Nacionalnom udrugom općina u Republici Bugarskoj i Nacionalnom palačom kulture.

Pročitano 1290 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA