Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Svečani ispračaj 3. hrvatskog kontigenta eFPBG-USA u Republiku Poljsku

Posted On Četvrtak, 18 listopada 2018 18:54

U vojarni "Benkovac" u Benkovcu, u četvrtak, 18. listopada 2018. godine,  održan je svečani ispraćaj  3. hrvatskog kontingenta u sklopu NATO ojačane prednje prisutnosti (eFP) u Republiku Poljsku na kojoj je bio nazočan i izaslanik vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH i predsjednice RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sa suradnicima.

Svečanom ispraćaju 3. hrvatskog kontingenta nazočio je i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers te vojni izaslanik Republike Poljske pukovnik Tomasz Gora uz predstavnike Zadarske županije, pročelnicu Ureda župana Marinu Dujmović-Vuković i gradonačelnika Benkovca Tomislava Bulića.

U ime vrhovne zapovjednice Oružanih snaga i predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je dodatna vrijednost ove NATO aktivnosti, sudjelovanje pobjedničke Hrvatske vojske  rame uz rame sa strateškim i ključnim saveznicima: Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevinom Velikom Britanijom i Sjevernom Irskom te Rumunjskom.

"Republika Poljska je naša prijateljska i partnerska zemlja, a poljski narod s kojom dijelimo iste vrijednosti, bio je uz nas kada nam je bilo najteže. Stoga mi je drago da svojim sudjelovanjem možemo doprinijeti sigurnosti nama prijateljskog naroda, kao i našoj zajedničkoj sigurnosti", poručio je ministar Krstičević i podsjetio kako je upravo uspješno provedena vježba "Velebit 18- Združena snaga" pokazala javnosti kako Hrvatska vojska pripada upravo u kategoriju najboljih.

Pripadnicima Hrvatske vojske koji se upućuju u misiju u Republiku Poljsku, ministar Krstičević kazao je kako isključivo o svakom pojedincu ovisi koliko će truda i zalaganja uložiti kako bi iz ove prilike izvukli najbolje, kako za vlastitu postrojbu tako i za sustav u cjelini.

"Kroz ovu aktivnost prije svega pokazujemo solidarnost prema nama prijateljskoj zemlji, ono po čemu smo mi Hrvati posebni - pokazujemo naše srce, našu emociju i našu spremnost na pomoć svima kojima je potrebna. Budite ponosni i dostojanstveni ambasadori Hrvatske u međunarodnom okružju!", zaključio je ministar obrane Damir Krstičević.

General Matanović istaknuo je kako aktivnost "Ojačane prednje prisutnosti" NATO-a potvrđuje i pokazuje zajedništvo i jedinstvo država članica te snažnu transatlantsku vezu.

"Hrvatska vojska još jednom je potvrdila da pripadamo zajednici profesionalnih i obučenih vojski na čiju potporu naši građani, saveznici i partneri mogu uvijek računati. U ovoj prigodi posebnu zahvalnost upućujem vašim obiteljima jer su vas podržali u plemenitoj odluci da sudjelujete u međunarodnoj aktivnosti potpore miru", rekao je general Matanović.

General Kundid pripadnicima kontingenta poručio je kako angažmanom u spomenutoj misiji, budu promotori istinskih vrijednosti hrvatskih vojnika.

"Posjedujete respektabilna znanja i iskustvo za provedbu bilo koje zadaće koja se pred vas postavi. Budite i dalje prepoznati po svojoj izvrsnosti", poruka je generala Kundida.

Vojni izaslanik SAD-a brigadir Mathers izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem Hrvatske vojske u još jednoj misiji u Republici Poljskoj izrazivši zadovoljstvo što će i američki kolege kao i uvijek do sada, imati puno toga za naučiti od hrvatskih vojnika.

S njime se složio i vojni izaslanik Republike Poljske pukovnik Tomasz Gora koji je u ovoj prigodi podsjetio kako se Hrvatska više puta pokazala kao izvrstan saveznik te priznao kako se veseli daljnjoj suradnji s Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Zapovjednik 3. HRVCON-a satnik Željko Trček kazao je kako obuka kojom su se pripadnici 3. HRVCON-a pripremali za odlazak u misiju, nije bila nimalo jednostavno no kako su rezultati iste pokazali visoku razinu spremnosti, izvrsnosti i profesionalnosti hrvatskih vojnika.

"Posebno sam ponosan što se u kontingentu nalaze i oni koji svoja iskustva nose upravo iz Domovinskog rata i što nesebično dijele svoje znanje s ostalim vojnicima", rekao je Trček.

Svečanu misu uoči odlaska pripadnika 3. HRVCON-a u Poljsku služio je fra Ilija Mikulić.

Izvor: MORH

 

Pročitano 1658 puta

Zadnje objave

studenoga 29, 2023

Program kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske županije

Zadarska županija je prepoznala privatni smještaj u turizmu kao jedan od osnovnih…
studenoga 28, 2023

NAJAVA 15. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

15. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 5. prosinca…
studenoga 27, 2023

Primanje za Nevešćanina i Perića: Zadru uskoro domaćinstvo Europskog prvenstva u skokovima u vodu

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu Zadarske županije primio skakača u vodu…
studenoga 22, 2023

ODRŽAVANJE OBVEZNIH EDUKACIJA ZA POLJOPRIVREDNIKE U SKLOPU POLJOPRIVREDNOG SAJMA CROAGRO 2023. UZ BESPLATAN ULAZ NA SAJAM

U terminu od 30.11. do 03.12.2023. na Zagrebačkom velesajmu održat će se CROAGRO,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA