Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Svečani ispračaj 3. hrvatskog kontigenta eFPBG-USA u Republiku Poljsku

Posted On Četvrtak, 18 listopada 2018 18:54

U vojarni "Benkovac" u Benkovcu, u četvrtak, 18. listopada 2018. godine,  održan je svečani ispraćaj  3. hrvatskog kontingenta u sklopu NATO ojačane prednje prisutnosti (eFP) u Republiku Poljsku na kojoj je bio nazočan i izaslanik vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH i predsjednice RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sa suradnicima.

Svečanom ispraćaju 3. hrvatskog kontingenta nazočio je i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers te vojni izaslanik Republike Poljske pukovnik Tomasz Gora uz predstavnike Zadarske županije, pročelnicu Ureda župana Marinu Dujmović-Vuković i gradonačelnika Benkovca Tomislava Bulića.

U ime vrhovne zapovjednice Oružanih snaga i predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je dodatna vrijednost ove NATO aktivnosti, sudjelovanje pobjedničke Hrvatske vojske  rame uz rame sa strateškim i ključnim saveznicima: Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevinom Velikom Britanijom i Sjevernom Irskom te Rumunjskom.

"Republika Poljska je naša prijateljska i partnerska zemlja, a poljski narod s kojom dijelimo iste vrijednosti, bio je uz nas kada nam je bilo najteže. Stoga mi je drago da svojim sudjelovanjem možemo doprinijeti sigurnosti nama prijateljskog naroda, kao i našoj zajedničkoj sigurnosti", poručio je ministar Krstičević i podsjetio kako je upravo uspješno provedena vježba "Velebit 18- Združena snaga" pokazala javnosti kako Hrvatska vojska pripada upravo u kategoriju najboljih.

Pripadnicima Hrvatske vojske koji se upućuju u misiju u Republiku Poljsku, ministar Krstičević kazao je kako isključivo o svakom pojedincu ovisi koliko će truda i zalaganja uložiti kako bi iz ove prilike izvukli najbolje, kako za vlastitu postrojbu tako i za sustav u cjelini.

"Kroz ovu aktivnost prije svega pokazujemo solidarnost prema nama prijateljskoj zemlji, ono po čemu smo mi Hrvati posebni - pokazujemo naše srce, našu emociju i našu spremnost na pomoć svima kojima je potrebna. Budite ponosni i dostojanstveni ambasadori Hrvatske u međunarodnom okružju!", zaključio je ministar obrane Damir Krstičević.

General Matanović istaknuo je kako aktivnost "Ojačane prednje prisutnosti" NATO-a potvrđuje i pokazuje zajedništvo i jedinstvo država članica te snažnu transatlantsku vezu.

"Hrvatska vojska još jednom je potvrdila da pripadamo zajednici profesionalnih i obučenih vojski na čiju potporu naši građani, saveznici i partneri mogu uvijek računati. U ovoj prigodi posebnu zahvalnost upućujem vašim obiteljima jer su vas podržali u plemenitoj odluci da sudjelujete u međunarodnoj aktivnosti potpore miru", rekao je general Matanović.

General Kundid pripadnicima kontingenta poručio je kako angažmanom u spomenutoj misiji, budu promotori istinskih vrijednosti hrvatskih vojnika.

"Posjedujete respektabilna znanja i iskustvo za provedbu bilo koje zadaće koja se pred vas postavi. Budite i dalje prepoznati po svojoj izvrsnosti", poruka je generala Kundida.

Vojni izaslanik SAD-a brigadir Mathers izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem Hrvatske vojske u još jednoj misiji u Republici Poljskoj izrazivši zadovoljstvo što će i američki kolege kao i uvijek do sada, imati puno toga za naučiti od hrvatskih vojnika.

S njime se složio i vojni izaslanik Republike Poljske pukovnik Tomasz Gora koji je u ovoj prigodi podsjetio kako se Hrvatska više puta pokazala kao izvrstan saveznik te priznao kako se veseli daljnjoj suradnji s Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Zapovjednik 3. HRVCON-a satnik Željko Trček kazao je kako obuka kojom su se pripadnici 3. HRVCON-a pripremali za odlazak u misiju, nije bila nimalo jednostavno no kako su rezultati iste pokazali visoku razinu spremnosti, izvrsnosti i profesionalnosti hrvatskih vojnika.

"Posebno sam ponosan što se u kontingentu nalaze i oni koji svoja iskustva nose upravo iz Domovinskog rata i što nesebično dijele svoje znanje s ostalim vojnicima", rekao je Trček.

Svečanu misu uoči odlaska pripadnika 3. HRVCON-a u Poljsku služio je fra Ilija Mikulić.

Izvor: MORH

 

Pročitano 1776 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA