Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Župan Longin obišao škole u eksperimentalnom programu „Škola za život“

Posted On Petak, 12 listopada 2018 14:26

Župan Božidar Longin sa suradnicima posjetio je u petak, 12. listopada 2018. godine dvije zadarske škole koje su u  eksperimentalnom programu "Škola za život" Ministarstva znanosti i obrazovanja – Strukovnu školu Vice Vlatkovića i Osnovnu školu Benkovac.

Eksperimentalnim programom obuhvaćena su dva 1. razreda- Tehničari za računalstvo i Tehničari za vozila i vozna sredstva. Ukupno je obuhvaćen 41 učenik. Učenici su dobili besplatne udžbenike i tablete jer se 30% sadržaja odrađuje digitalno. Novim kurikulumom učenici su lišeni suvišnih informacija, nova nastavna metoda kroz koju se želi da učenici sudjeluju u nastavi i da se razvija njihovo samopouzdanje, njihova razmišljanja i darovitosti.

Župan Božidar Longin ovom je prilikom rekao da je ponosan na ovu strukovnu školu koja je jedna od najboljih u Hrvatskoj: „ Mislim da su djeca ovaj novi program izvrsno prihvatila, a ono što je najvažnije ovime ih pripremamo da kad završe školu odmah mogu početi raditi. Ovo je iskorak u tom pravcu, da stvaramo mlade ljude koji će biti potrebni našem tržištu rada, koji će sebe pronaći u ovom prostoru i nastaviti ovdje živjeti. Koliko sam upoznat, ovaj novi program ima manje gradiva i potpuno je  okrenut učeniku. Pohvalno je to što su se udžbenici „stanjili“ i što će iz nekih predmeta više učiti u praksi nego u teoriji.“, rekao je župan Longin čestitajući ravnatelju na trudu i projektu kojega su, zajedno sa Županijom, uspjeli povući.  

Ravnatelj Strukovne škole „Vice Vlatković“ Tihomir Tomčić zahvalio je županu i suradnicima na dolasku kojim daju značaj „Školi za život“ i primjeni novih eksperimentalnih programa. „Ovo je eksperimentalna godina, ništa nije savršeno i ovo je prilika kroz godinu dana usavršiti te programe da budu još bolji i da za godinu dana svi mogu krenut s tim“, rekao je Tomčić dodavši da će se kod djece kroz ove programe i nastavne metode koje će se primjenjivati stvoriti veće samopouzdanje i jedan novi kritički način razmišljanja: „Potencira se njihova inovativnost i kreativnost jer je oblik nastave potpuno drugačiji. Nema frontalne nastave i diktiranja, ovdje govorimo o programskoj nastavi koja kreće definiranjem problema, djeca ga razrađuju i to je ustvari najveći značaj ove reforme i primjene novih programa. Naravno sve prolazi i pada na ljudima. Ja duboko vjerujem da će ulaganje u ljude kroz razne edukacije dati rezultate.“, istaknuo je Tomčić. Dodao je i da su besplatne udžbenike, zahvaljujući Zadarskoj županiji, dobili učenici u deficitarnim zanimanjima i da je Županija prepoznala važnost školovanja djece za zanimanja potrebna za tržište rada.

„Učenici su dobili besplatne udžbenike i ne samo u Školi za život nego i u deficitarnim zanimanjima. Dobili su i tablete o kojima se toliko govori. No ima jedna druga stvar. Tableti nisu nam od velike važnosti, oni nisu ključni već su ključni ljudi i sve ovisi o nastavnicima i o tome koliko će oni sebe dati. Imali smo priliku dobiti opremu u vrijednosti 180 tisuća kuna pa smo to iskoristili za nabavku 10-12 interaktivnih ploča, opremu za kemiju fiziku i biologiju" – rekao je  Tomčić i pohvalio izuzetnu suradnju sa zadarskom županijom koja redovito podržava i prati njihove projekte.

„Mi u svim školama Zadarske županije u potpunosti financiramo deficitarna zanimanja, kako udžbenike tako i prijevoz učenika, a njih je u ovom trenutku 377“, dodao je župan Longin.

Uz eksperimentalni program,  Strukovna škola Vice Vlatkovića imenovana je i Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru strojarstva (Uz Medicinsku školu Ante Kuzmanića koja je imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru zdravstva)

U Zadarskoj županiji nalaze se tako dva regionalna centra strukovnog obrazovanja za područje Karlovačke, Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Zadarske županije.

Župan Božidar Longin u pratnji svojih zamjenika Šime Vickovića i Šime Mršića te pročelnika Ivana Šimunića i Bernarda Marune posjetili su Osnovnu školu u Benkovcu  u kojoj  novi program obuhvaća sve prvašiće (uključujući i područne škole), sve učenike petih razreda, te učenike sedmih razreda za predmete fizika, kemija i biologija. Tako besplatne udžbenike i tablete u OŠ Benkovac ima ukupno 250 učenika.

Kako bi se nastava mogla nesmetano odvijati na suvremenoj tehnologiji, Zadarska županija je dala 100.000 kuna za internetsku infrastrukturu, dok je Grad Benkovac kupio dodatnih 88 tableta kako bi svi učenici imali mogućnost pratiti nastavu putem novih tehnologija.

„Prateći  i podržavajući Projekt Grad Benkovac je donirao 88 tableta za ostale učenike u 11 područnih škola (drugih ,trećih i četvrtih razreda Područnih škola) kako bi se izbjegle osjetljive razlike u radu kombiniranih razrednih odjela u Područnim školama. Ministartvo znanosti i obrazovanja  je također financirao i opremanje Informatičkog kabineta sa 60 000,00 kn  i opće opremanje škole u skladu s brojem učenika sudionika sa 25,000,00 kn. To obuhvaća  opremanje škole s najpotrebnijom opremom i nastavnim pomagalima  predloženim od strane same škole: kao npr. računala , projektori, 3 pametne ploče, didaktička oprema za kabinete fizike , kemije , biologije i slično“, rekao je ravnatelj škole Tonći Kuman.

Župan Božidar Longin ovom je prilikom rekao kako i ova škola ide u korak s vremenom, da su djeca i profesori zadovoljni te da nam je cilj djecu pripremiti za život, da budu korisni društvu u kojem živimo.  „ Ova škola ima najbrži Internet u županiji i slijedi ključne riječi za daljnji razvoj-  kompjuterizacija, informatika, komunikacija i inovacija“, rekao je župan .

Za eksperimentalni program "Škola za život" Ministarstva obrazovanja  odabrane su ukupno 72 škole, odnosno 46 osnovnih i 26 srednjih škola koje polazi oko 8.500 učenika i u kojima je zaposleno 1.500 učitelja i profesora.

Pročitano 1620 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA