Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

6. listopada - Dan obrane grada Zadra

Posted On Utorak, 09 listopada 2018 08:47

Svečanom akademijom na Dračevcu, u subotu, 6. listopada je obilježena 27. obljetnica obrane Grada Zadra. Akademiji je prethodila budnica gradskim ulicama, polaganje vijenaca kod središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar te na mjestima pogibije hrvatskih branitelja koji su tih dana s početka listopada 1991. obranili Zadar. Središnja svečanost održana je na liniji obrane grada od agresora, na Dračevcu, gdje su se okupljenima obratili gradonačelnik  Branko Dukić, Đovani Matešić Jeremija u ime svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i ratni zapovjednik 3. Imotske bojne Imotski sokolovi i glavni inspektor HV general-bojnik Slaven Zdilar, u ime potpredsjednika Vlade RH ministra obrane RH i načelnika Glavnog stožera oružanih snaga RH zapovjednik Zapovjedništva za potporu oružanih snaga RH general bojnik Mladen Fuzul, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske župan Božidar Longin, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora saborska zastupnica  Grozdana Perić, te izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović umirovljeni general pukovnik Mladen Markač.

“Čast se ne brani riječima već djelima, a Zadrani su to dokazali na terenu, ne samo u Zadru i Zadarskoj županiji već diljem Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Zadar je grad junak!”- poručio je general Markač koji je pozvao na jedinstvo hrvatskoga naroda i očuvanje uspomena na časnu pobjedu u Domovinskom ratu.

"Prisjećajući se tih teških i očajnih dana za Zadar i sve Zadrane, osjećamo i ponos. Ono što nas čini ponosnim je zajedništvo i energija koju smo imali tih dana. Ja se trudim pretočiti tu energiju i u mirnodobsko vrijeme kako bi ju uložili na svom radnom mjestu da svatko bude bolji i uspješniji te da nam svima bude bolje. To je ključ svega." - naglasio je župan Longin osvrčući se na listopad 1991. kada je Zadar bio napadnut iz zraka, kopna i mora dok je Ratko Mladić sa 9. kninskim korpusom i teškom artiljerijom prijetio prodorom u grad sa strane Bilog briga. 

Pozdravljajući sve nazočne kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, župan Longin je istaknuo da nas povijest podsjeća koliko je često naš grad i područje na kojem živimo bilo meta raznih napada i osvajanja. "Od 4. križarskog rata, drugog svjetskog rata kada je gotovo nestao sa lica zemlje, pa do listopada 1991. kada je u gradu Zadru zavladao pakao rata, bez struje, vode i u neljudskim uvjetima, naš narod često je sa vjerom u Boga mogao tražiti jedinu utjehu u molitvi dok su se istovremeno na rubovima grada hrvatski branitelji suprostavljali dobro opremljenom i jakom neprijatelju. U takvim situacijama naš narod je bio najjači, jer Zadar se nije branio samo vojnom taktikom i oružjem već dubinom duše i srca. Tada 6. listopada Zadar se obranio. Obranio se brigom branitelja za obitelji koje su skrivale u podrumima, obranio se ljubavlju za bližnjega na ratištu, ljubavlju za svoj grad za kojeg je Slavko Mikolčević napisao jedne od najljepših stihova. Grada nije nestalo sa neba a staro kamenje je sazdano na stara mjesta i grad danas raste. Grad raste i napreduje kao središte naše županije jedne od najuspješnijih županija u Republici Hrvatskoj za koju sam siguran da ima svjetlu budućnost. Osvajače vodi glad za tuđim a branitelji se bore za očuvanje svoga grada, domovine, svog kućnog praga. To je snaga čovjeka koja je nemjerljiva sa bilo kakvom snagom oružja. Takvu snagu danas moramo imati svi i uložiti je u kvalitetu svoga rada. Na nama je velika odgovornost. Osigurati svim generacijama a posebice našim mladima siguran i sretan život. To dugujemo svima onima koji su položili svoj život za obranu naših domova i života. Njih se uvijek prisjećamo tužni ali sa ponosom. Hvala svim hrvatskim braniteljima na hrabrosti i što naša djeca mogu mirno živjeti u svojoj domovini i govoriti svojim hrvatskim jezikom. Čestitam vam Dan obrane našeg lijepog i ponosnog hrvatskog Zadra!" - rekao je župan Božidar Longin. 

Pročitano 452 puta

Zadnje objave

lipnja 17, 2019

U županijskim i gradskim školama od jeseni više praznika

Prema Odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja osnivači škola mogu samostalno…
lipnja 17, 2019

Natječaj za upis učenika u 1. razred Srednjih škola

Zadarska županija objavila je natječaj za upis učenika u 1. razred srednjih škola u šk.…
lipnja 12, 2019

Održan peti trening prijenosa prijašnjih i sadašnjih znanja i vještina u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas - ForBioEnergy

Zadarska županija, u suradnji s Parkom prirode Velebit, organizirala je 7. lipnja 2019.…
lipnja 12, 2019

Svečano obilježen Dan općine Pašman

Svečanom sjednicom u dvorani Osnovne škole Vladimira Nazora u Neviđanima proslavljen je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA