Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježena 27. godišnjica osnutka Otočkog bataljuna

Posted On Ponedjeljak, 01 listopada 2018 12:47

U Sutomišćici je svečano obilježena 27. obljetnica osnutka Otočkog bataljuna, mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Ugljan – Dugi otok. Program je otpočeo polaganjem vijenaca na grobove poginulih pripadnika postrojbe, Dragana Špara u Sutomišćici i Miljenka Zorića u Lukoranu te svetom misom u Crkvi sv. Eufemije u Sutomišćici, koju je predvodio župnik don Boris Pedić.

Govoreći o ratnim danima zapovjednik Otočkog bataljuna Joško Pulja prisjetio se četvorice poginulih prijatelja Miljenka Zorića, Dragana Špara, Denisa Špike i Danijela Grbina.

Sve zadaće koje su postavljene pred nas časno smo izvršili i to se ne smije zaboraviti. Mi smo se tada sami digli i obukli, naši boduli su se mobilizirali za Akciju Maslenica bez posebnog poziva. I na tome svima zahvaljujem“, rekao je Pulja te dodao kako je Udruga veterana Otočkog bataljuna okupljena u Udruzi hrvatske ratne mornarice Zadar, a glavni cilj njihova djelovanja jest promicanje Domovinskog rata i sjećanje na poginule prijatelje.

Zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić, izaslanik predsjednice RH i predsjednika Vlade, ustvrdio je da je povijest ljudskog roda, nažalost, i povijest ratovanja, patnje i žrtve. Žrtva postaje smislenom kad rat završi pobjedom. Pobjedom pravednika. A naš Domovinski rat završio je upravo tako.

Premda Otočki, ovaj je bataljun, a s obzirom da su naši otoci bili pošteđeni izravnih napada, prešao na kopno sudjelujući u bitkama u zaleđu, od prvog odlaska na teren u Poličniku do završnih oslobodilačkih operacija kada je njihova zadaća bila čuvanje južne granice. U postrojbu su tada ušli i oni koji nisu bili otočani. Nije bilo više važno tko je otočanin – Bodul, a tko je iz zaleđa – Vlaj. Svi zajedno okupili su se kako bi se oduprli istom neprijatelju, osvajaču, okupili su se braneći svoje obitelji, svoje domove, svoju Domovinu“, poručio je Mršić.

U ime Općine Preko, domaćina obilježavanja 27. obljetnice osnutka Otočkog bataljuna, goste je pozdravio načelnik Jure Brižić.

Život kakav danas živimo ne bismo imali da nije bilo entuzijasta koji su hrabro i bez razmišljanja ostavili svakodnevicu i uzeli oružje prisegnuvši na vjernost Domovini. A takvi su bili i hrabri pripadnici Otočkog bataljuna i zato priču o njima trebamo s ponosom prenositi i mladim generacijama, a s posebnim se pijetetom prisjećati četvorice branitelja koji se iz Domovinskog rata nisu vratili svojim domovima – Miljenka Zorića, Dragana Špara, Denisa Špike i Danijela Grbina“, poručio je Brižić.

Na obljetnici osnutka Otočkog bataljuna među brojnim uzvanicima bili su izaslanik ministra obrane, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Rafanelli, izaslanik ministra branitelja brigadir Ivica Matešić, predsjednik ŽO HDZ-a Zadarske županije Božidar Kalmeta, ratni zapovjednik 3. gardijske brigade “Kune“, brigadni general u mirovini Josip Zvirotić te pripadnici Udruge tenkista Domovinskog rata Brodsko-posavske županije.

Foto: Andrina Luić / Naši školji

 

Pročitano 450 puta

Zadnje objave

veljače 18, 2019

Županijska lučka uprava u ovoj godini planira povećati prihode za osam posto

Župan Božidar Longin, na 14. sjednici kolegija župana dao je suglasnost na Godišnji…
veljače 13, 2019

Obilježen Dan sjećanja za razaranje Franjevačkog samostana i crkve u Donjem Karinu

Obilježen Dan sjećanja za razaranje Franjevačkog samostana i crkve u Donjem Karinu U…
veljače 12, 2019

Održan četvrti tehnički panel (treća tematska radionica) u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy

Zadarska županija je 8. veljače 2019. godine održala četvrti tehnički panel (treću…
veljače 11, 2019

Pag dobio na upravljanje vrijedne nekretnine

Ministar državne imovine Goran Marić u ponedjeljak, 11. veljače 2019. godine posjetio je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA