Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Svečano obilježen Dan Općine Preko i blagdan sv. Mihovila

Posted On Ponedjeljak, 01 listopada 2018 11:04

 

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća i dodjelom godišnjih priznanja, u Preku je u petak 28. rujna obilježen Dan Općine Preko i blagdan sv. Mihovila – nebeskog zaštitnika općine.

Proslavu su uveličali izaslanik predsjednice RH, zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić sa suradnicima, načelnici otočnih općina te predstavnici crkvenih i svjetovnih institucija.

Govoreći o osnutku općine prije 25 godina, načelnik Jure Brižić istaknuo je kako su tada stvoreni temelji za razvoj jedne od najuspješnijih jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji te je zahvalio svima koji su tada imali viziju i hrabrosti za tu odluku, koja se pokazala kao temelj kvalitetnijeg i ravnomjernijeg razvoja svih mjesta u općini.

Od projekata koji su realizirani u protekloj godini, Brižić je izdvojio rekonstrukciju i uređenje nogometnog igrališta u Sutomišćici, što je općinska uprava financirala sa 1,2 milijuna kuna. Istaknuo je i sufinanciranje školskih udžbenika za osnovnoškolce sa 500 kuna po djetetu, dok je za studentske stipendije izdvojeno 160.000 kuna.

Najviše smo ponosni na znatno povećanje naknade za novorođenu djecu. Za prvo dijete povećali smo je na 7500 kuna, za drugo na 15.000, za treće na 30.000 kuna, a za četvrto i svako sljedeće na 60.000 kuna. Mjera je očito polučila učinak, jer smo za prvih šest mjeseci ove godine već isplatili 18 naknada, a u cijeloj prošloj godini imali smo 13 zahtjeva“, ustvrdio je prvi čovjek općine Preko.

Pripremljen je i projekt rekonstrukcije Dječjeg vrtića Lastavica u Preku, za čije sufinanciranje su osigurana sredstva Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 712.000 kuna.

Ukupna vrijednost radova iznosi 1,3 milijuna kuna, a ako sve bude išlo po planu, početkom siječnja prvi mališani krenut će u jaslice i u obnovljenu zgradu vrtića. Sa Zadarskom županijom osigurali smo pola milijuna kuna za adaptaciju zgrade OŠ Valentina Klarina kako bismo uveli nastavu u jednoj smjeni. Radovi će početi 4. listopada i do drugog polugodišta sve će biti spremno za početak jednosmjenskog rada“, najavio je Brižić.

Zamjenik župana Šime Mršić također je istaknuo kvalitetnu suradnju županije i općine u brojnim projektima, od infrastrukturnih do onih socijalnih.

Kao i u najvećem dijelu naše županije i ovdje je turizam najrazvijenija gospodarska grana. Često ističemo da nema ozbiljnog turizma bez riješenog pitanja odvodnje i vodovoda i zato me veseli da je pred potpisivanjem gotovo 200 milijuna kuna vrijedan projekt Aglomeracija Preko – Kali. Drago mi je vidjeti odličnu suradnju svih otočnih općina, jer je nas u Zadarskoj županiji uvijek krasilo zajedništvo. To je svakako jedan od najvažnijih razloga što smo se prometnuli u jednu od najperspektivnijih regija u Hrvatskoj“, poručio je Mršić.

Povodom Dana općine uručena su i javna priznanja zaslužnim pojedincima, gospodarstvenicima i udrugama. Grb općine za doprinos razvoju turizma dodijeljen je Vilama Dalmacija u Preku, za doprinos razvoju uljarstva i maslinarstva Općine Preko nagrađen je Vojko Škopić iz Ugljana, Dječja klapa Baliniera nagrađena je za doprinos očuvanju tradicijskog klapskog pjevanja, a Udruga Điran iz Ugljana za doprinos razvoju kulture i tradicije Općine Preko. Damiru Grbasu iz Lukorana uručeno je priznanje za osobiti doprinos razvoju Općine Preko, a posthumno je Grb Općine Preko dodijeljen Senku Soriću za doprinos razvoju kulture i očuvanju čakavskoga govora.

Foto: Andrina Luić / Naši školji

 

 

Pročitano 2579 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA