Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježena 75. godišnjica donošenja Odluke o pripojenju Istre, Rijeke, Zadra, otoka i ostalih okupiranih krajeva matici zemlji Hrvatskoj.

Posted On Utorak, 25 rujna 2018 14:40

Prigodnom svečanošću u Kneževoj palači u Zadru,  Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra i Zadarske županije, pod pokroviteljstvom Vlade RH, danas je  obilježila   75. godišnjicu donošenja Odluke o pripojenju Istre, Rijeke, Zadra, otoka i ostalih okupiranih krajeva matici zemlji Hrvatskoj. Odluku o pripojenju je  dana 20. rujna 1943. godine donijelo Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske.

Na današnjoj svečanosti izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović bio je župan Božidar Longin koji je rekao kako su prostori na kojima živimo kroz povijest uvijek  bili privlačni raznim stranim osvajačima. „Bilo je tako tijekom staroga i srednjega vijeka, ali i novovjekovna povijest, nažalost, povijest je ratovanja. Pojam fašizma najčešće se usko vezuje uz razdoblje između dvadesetih i četrdesetih godina 20. st., no nije isključivo tako jer, naime, njime se označavaju i razni slični totalitaristički i autoritarni pokreti koji nastaju i kasnije. U tom kontekstu veliki dio naše Domovine, a zahvaljujući ugovorima i konvencijama koji su bivše države sklopile s talijanskom Vladom, bio je godinama otrgnut od svoje matične zemlje.“, rekao je župan Longin dodajući  kako je  u Zadru to  bilo  itekako vidljivo. Naveo je da  još uvijek postoje ostaci graničnih prijelaza u gradskoj okolici, a ono što je grad pretrpio u bombardiranjima 1944., rekao je kako je povijest za kakvu nismo željeli da se ikada ponovi.

 „Nažalost, dijelom se ponovila 1991. kada smo ponovo bili svjedoci jednog osvajačkog rata u kojem su slijednici onih istih ideja koje su Italiji predale našu hrvatsku obalu opet pokušali silom oteti hrvatski teritorij. Odvažnost i snaga onoga koji brani vlastiti dom, opet je pobijedila i osvajači nisu uspjeli u svom naumu. I baš zbog činjenice da nas povijest nije mazila, nužno je obilježavati obljetnice koje su značile korake prema boljem, korake prema izlazu, prema onom zadnjem cilju koji smo ostvarili 1995. vojno-redarstvenom operacijom Oluja – prema slobodi.“, istaknuo je u svom govoru izaslanik predsjednice Republike i župan Božidar Longin. Naglasio je  kako danas imamo suverenu samostalnu Republiku Hrvatsku čijim je sastavnim dijelom upravo naša obala i otoci koji su se iz talijanskih ruku istrgnuli prije 75 godina.

Svečanosti u Kneževoj palači prethodilo je otkrivanje spomen ploče u sjećanje na taj čin.  Uz nazočnost boraca i antifašista, diplomata Ivice Maštruka, te uz vojne počasti svečano ju je otkrio sudionik NOB-a Jakov Jukić. Svijeću je uz pratnju zadarskog gradonačelnika Branka Dukića pod spomen ploču položio  župan Božidar Longin. Dukić je ovom prilikom bio izaslanik premijera Andreja Plenkovića, a Longin hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Pročitano 411 puta

Zadnje objave

veljače 18, 2019

Županijska lučka uprava u ovoj godini planira povećati prihode za osam posto

Župan Božidar Longin, na 14. sjednici kolegija župana dao je suglasnost na Godišnji…
veljače 13, 2019

Obilježen Dan sjećanja za razaranje Franjevačkog samostana i crkve u Donjem Karinu

Obilježen Dan sjećanja za razaranje Franjevačkog samostana i crkve u Donjem Karinu U…
veljače 12, 2019

Održan četvrti tehnički panel (treća tematska radionica) u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy

Zadarska županija je 8. veljače 2019. godine održala četvrti tehnički panel (treću…
veljače 11, 2019

Pag dobio na upravljanje vrijedne nekretnine

Ministar državne imovine Goran Marić u ponedjeljak, 11. veljače 2019. godine posjetio je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA