Obilježen Dan općine Sukošan: Kreće izgradnja nove tržnice i vrtića

Posted On Srijeda, 19 rujna 2018 10:39

Prigodnim programom u Sukošanu je proslavljen Dan općine, ujedno i Dan obrane Sukošana i Debeljaka, koji se obilježava u spomen na 18. rujna 1991. godine kada je spriječen pokušaj proboja srpskog agresora na Jadransku magistralu. Svečanoj sjednici povodom Dana općine uz brojne načelnike susjednih općina, prisustvovali su župan Zadarske županije Božidar Longin kao posebni izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, te zamjenici župana Šime Mršić i Šime Vicković.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Dražić da bi potom načelnik Ante Martinac govorio o razvojnim projektima koji su u provedbi. Podsjetio je da prošle godine svečana sjednica povodom Dana općine nije održana zbog velike rujanske poplave koja je nanijela veliku štetu, koliko javnim objektima, toliko i privatnim. Martinac je ipak naglasio kako je dobrom koordinacijom svih nadležnih službi te uz pomoć Vlade RH, Zadarske županije i Županijske uprave za ceste većina šteta na infrastrukturnim objektima uspješno sanirana. Najavio je da uskoro kreće projekt rekonstrukcije javne rasvjete, kojim će se zamijeniti 1100 rasvjetnih tijela u sustav štednih LED žarulja, a do iduće sezone Sukošan bi trebao dobiti novu tržnicu i ribarnicu.

Posebno smo ponosni pozitivnim prirodnim prirastom na području naše općine, zbog čega smo već započeli s izgradnjom vrtića u Gorici, a na natječaj Europskog fonda za ruralni razvoj prijavili smo i projekt izgradnje novog vrtića u Sukošanu. Radimo i na projektu proširenja Osnovne škole Sukošan kako bi se nastava održavala u jednoj smjeni“, istaknuo je Martinac.

Župan Longin je u svom govoru također naglasio važnost ulaganja u djecu i mlade istaknuvši da je Županija od ove godine povećala naknade za novorođenčad, a nizu poticaja za učenike pridodala je pokrivanje cjelokupnih troškova školovanja za deficitarna zanimanja.

Uz sve mjere i poticaje koje zajednički provodimo, svjesni smo da je jedina prava demografska mjera sustavno stvaranje preduvjeta da mlade obitelji imaju posao i sigurnu egzistenciju. Da se stvari pokreću na bolje govore konkretne brojke - s krajem srpnja imali smo oko 2700 više radnih mjesta u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a od početka godine bilježimo kontinuirani rast zaposlenosti od čak 5 posto. Prvi puta od osnutka naše županije dosegnuli smo rekordnu brojku od 60 tisuća zaposlenih osoba i to je ono što nas ohrabruje“, poručio je Longin dodavši kako je najperspektivnija gospodarska grana u našoj županiji turizam, a kako bi se turizam i dalje razvijao, potrebno je i dalje ulagati u poboljšanje ponude, ali i prateće infrastrukture.  

Često to ističem, pa ću ponoviti i sada – nema ozbiljnog turizma bez riješenog pitanja odvodnje i vodovoda. Upravo je to jedan od najvažnijih zadataka koji sam sebi kao župan postavio u ovom mandatu. Uključen sam u sve aktivnosti koje vaša općina provodi u projektu Aglomeracija Bibinje – Sukošan, a moji suradnici i ja smo im maksimalno na raspolaganju“, zaključio je Longin.

Nagradu za životno djelo Općine Sukošan posthumno je dodijeljena Zlatku Dinku Paviću, profesoru hrvatskog jezika i književnosti, a nagradu je preuzeo njegov sin Goran. Zahvalnice Općine Sukošan dobili su Zdravko Peljušić za predani dugogodišnji rad u crkvi kao zvonar, Mirjana Veleslavić Nadinić za dugogodišnji rad u turističkoj promociji i organizaciji kulturno zabavnog života u zajednici, dr. med. Predrag Pavić Dano za humanost i nesebičnu pomoć žiteljima Općine Sukošan, Stipe Kuliš za posebne zasluge u promicanju sporta i tjelesne kulture te 15-godišnji Luka Smolić, državni prvak u kickboxingu.

 

Pročitano 184 puta
listopada 15, 2018

Zaprimljeno oko tisuću zahtjeva za rodiljne naknade

Od početka 2018. godine Zadarska županija zaprimila je nešto više od tisuću zahtjeva za…
listopada 15, 2018

Američki investitori spremni za investiciju na Pašmanu

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu županije ugostio izaslanstvo američkih…
listopada 12, 2018

"Grad u Šumi"

listopada 12, 2018

Župan Longin obišao škole u eksperimentalnom programu „Škola za život“

Župan Božidar Longin sa suradnicima posjetio je u petak, 12. listopada 2018. godine dvije…
listopada 11, 2018

Obavijest o održavanju konferencije "Mogućnosti financiranja u ruralnom turizmu”

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA organizira konferenciju "Mogućnosti…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA