Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Stabilan županijski proračun, učenicima deficitarnih zanimanja besplatni prijevoz i udžbenici

Posted On Ponedjeljak, 17 rujna 2018 15:39

Županijski proračun je stabilan, rekao  je danas na Kolegiju župana župan Božidar Longin nakon izvješća o  polugodišnjem izvješću o izvršenju proračuna Zadarske županije. U izvješću se navodi 411 milijuna kuna ostvarenih prihoda tj. 45 posto od planiranog i manjak prihoda od 5 milijuna kuna, ali i preneseni višak od 58,2 milijuna . „Pa tako kad sve to sad zbrojimo na rezultat poslovanja izvještajnog razdoblja iznosi višak prihoda od 53,2 milijuna kuna, od toga se 24 milijuna kuna odnosi na Zadarsku županiju, a 29 na proračunske korisnike „ rekla je pročelnica Upravnoga odjela za financije i proračun Bibijana Baričević.       

Nakon dugo godina ŽUC je prvo polugodište završio s viškom prihoda. Više razloga tome, naveo je Mile Fabijan od kojega doznajemo i kako je porastao broj vozila u županiji, a broj nesreća smanjio 30 posto:

       „Županijska uprava za ceste ostvarila je prihod 79.43 posto više iz razloga što je iz države, dakle iz državnog proračuna preko županije, uplaćeno 2 i pol milijuna iz resornog ministarstva  u svrhu saniranja posljedica elementarnih nepogoda, nakon toga smo realizirali još 7 i pol milijuna interventnih sredstava“

U svrhu jednokratne pomoći za rješavanje problema blokiranih računa građana Župan Longin donio je odluku o otpisu duga najviše do ukupnog iznosa od 10 tisuća kuna, a taj se iznos uvećava za pripadajuće dospjele kamate. Za otpis duga, blokirani građani koji su dužni županiji, trebaju ispunjavati jedan od dva kriterija, socijalni ili imovinski. Inače, Zadarska županija u proteklih 5 godina pokrenula je ovršne postupke u 14 slučajeva, a nenaplaćene su ostale 4 ovrhe

S kolegija župana još izdvajamo odluku o sufinanciranju prijevoza redovitih učenika srednjih škola s ukupno 2 milijuna i 700 tisuća kuna. Županija će sufinancirati međumjesni  javni prijevoz učenika sa 15 posto, troškove međumjesnog javnog prijevoza učenika koja pohađaju deficitarna zanimanja u iznosu od 25% i financirati troškove mjesnog javnog prijevoza učenika koja pohađaju deficitarna zanimanja u iznosu od 100%.

Župan je donio Odluku o načinu financiranja nabave i kriterijima besplatnog korištenja nastavnih sredstava za školsku godinu 2018./2019. za učenike deficitarnih zanimanja srednjih škola kojima je osnivač Zadarska županija.

Za učenike deficitarnih zanimanja srednjih škola kojima je osnivač Zadarska županija dana je preporuka o povećanju broja učenika koji se upisuju u trogodišnje i četverogodišnje srednjoškolske obrazovne programe i to za programe konobar, kuhar, pekar, vozač motornog vozila, elektromonter, zidar, tesar, armirač, tehničar zaštite osobe i imovine, farmaceutski tehničar i ribarsko-nautički tehničar. Prema srednjim strukovnim školama kojima je osnivač Zadarska županija to su sljedeća zanimanja: Hotelijersko – turistička i ugostiteljska škola Zadar (kuhar i konobar, pomoćni kuhar i slastičar – TES i pomoćni konobar – TES); Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar (pekar); Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar (vozač motornog vozila, elektromonter); Srednja škola Biograd na moru (konobar i kuhar) i Srednja škola Bartula Kašića Pag (konobar i kuhar). Ovom Odlukom se pod pojmom deficitarno zanimanje podrazumijeva i ono zanimanje za koje i sama škola procijeni da je deficitarno. Mišljenjem Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar u deficitarna zanimanja uvršteni su i obrazovni programi slastičar i programi pomoćnih zanimanja.

Na današnjem kolegiju odlučeno je da će za potporu ribarstva i marikulture županija  ove godine izdvojiti 100 000 kuna, a 280 tisuća kuna osigurano je za potpore malom poduzetništvu.

Pročitano 2023 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA