Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U posjetu Zadarskoj županiji boravilo izaslanstvo prijateljske kineske regije Hainan

Posted On Petak, 07 rujna 2018 08:47

U službenom posjetu Zadarskoj županiji boravilo je izaslanstvo prijateljske kineske provincije Hainan koju je predvodio zamjenik guvernera Wang Lu. Na radnom sastanku župan Božidar Longin gostima iz Kine govorio je o razvojnim mogućnostima Zadarske županije.
Kineskoj delegaciji u kojoj su, uz zamjenika guvernera bili i visoki predstavnici kineskih institucija u sektoru kulture, obrazovanja, turizma i športa, predstavljeni su brojni aktualni projekti u Zadarskoj županiji s naglaskom na one infrastrukturne.
Kinesko izaslanstvo otkrilo je da su u Hainanu s velikim simpatijama pratili sjajan nastup hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, kao i svjetsko zlato braće Fantela te su iskazali zanimanje za suradnju i razmjenu iskustava u sustavu športa. Sastanku u Domu županije nazočili su i predstavnici sportskih udruga i klubova iz Zadarske županije, a po završetku sastanka župan Longin zamjeniku guvernera Hainana poklonio je dres hrvatske nogometne reprezentacije, predsjednik uprave NK Zadar Svetko Ćustić uručio mu je dres kluba sa Stanova, a direktor KK Zadar Željko Žilavec monografiju o Krešimiru Ćosiću.
Zamjenik guvernera provincije Hainan Wang Lu iskazao je zadovoljstvo boravkom u Zadarskoj županiji te je najavio nastavak suradnje između dvije prijateljske regije s naglaskom na područja športa, turizma, poljoprivrede te obrazovanja.
Kinesko izaslanstvo tijekom boravka u Zadarskoj županiji posjetilo je i Sveučilište u Zadru gdje su im domaćini bili prorektori Josip Faričić i Nedjeljka Balić Nižić. Kinesko je izaslanstvo posjetilo i Športski centar Višnjik, Jedriličarski klub Uskok te Marinu Kornati u Biogradu na Moru, a o mogućim zajedničkim projektima razgovarali su i s Filmskim uredom Zadar.
"Suradnja između naših dviju regija može se ostvariti kroz niz područja.
Kineska delegacija izrazila je želju za razmjenom znanja između naših Sveučilišta, a iskazali su i zanimanje za uvoz naših poljoprivrednih proizvoda, u prvom redu vrhunskih vina. Svakako da treba istaknuti i ogromno povećanje kineskih gostiju u Hrvatskoj tijekom posljednjih nekoliko godina.
Uvjeren sam da bi brojne pozitivne efekte predstavljalo uvođenje izravnih letova između Zadra i Kine, o čemu smo i ovog puta razgovarali, obzirom da je njihov regionalni prijevoznik Hainan Airlines jedna od pet najjačih zrakoplovnih tvrtki u Aziji", istaknuo je župan Longin.
Podsjetimo, Zadarska županija i provincija Hainan potpisali su Pismo namjere o uspostavljanju prijateljskih odnosa u travnju ove godine tijekom održavanja Boao Foruma, najvećeg gospodarskog summita u Aziji. Zadarska županija ostvarila je prijateljski odnos s jednom od najbogatijih kineskih provincija, koja svoj razvoj najviše duguje turizmu i uslugama. Hainan ima oko 9 milijuna stanovnika i najjužnija je provincija NR Kine, ujedno i najveći kineski otok.

Fotografije: Zadarska županija / ŠC Višnjik

Pročitano 1614 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA