Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

SPORTAŠI I REKREATIVCI ZADARSKE ŽUPANIJE UJEDINJENI: INFRASTRUKTURA NAM JE NAJVEĆI PROBLEM

Posted On Petak, 20 srpnja 2018 16:14

Nedostatak novca, stručnog kadra, infrastrukture, slobodnih termina u dvoranama i na igralištima, unatoč vidnom poboljšanju. Glavni su problemi s kojima se susreću sportaši i rekreativci na području Zadarske županije, poruke su s panel rasprave u multimedijalnoj dvorani Kneževe palače u Zadru, održane u sklopu projekta „Budi aktivan, budi zdrav“.

Uvodna riječ pripala je pročelniku odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, Ivanu Šimuniću koji je rekao kako je sama kampanja projekta „Budi aktivan, budi zdrav“ imala dva pravca. Jedan je bio kampanja putem interneta i ispunjavanje online anketnog upitnika, dok je drugi bio provođenje ankete u osnovnim školama. Otkrio je kako je sveukupno ispunjeno nekoliko tisuća anketnih upitnika koji će biti podloga za izradu Strategije razvoja sporta Zadarske županije.

Također, sve ono što se čulo na samoj panel raspravi koristit će se prilikom izrade strategije“, dodao je Šimunić.

Katja Pijaca, predsjednica Saveza sportske rekreacije 'Sport za sve' i predsjednica Društva sportske rekreacije žena Relaks istaknula je potrebu brisanja neaktivnih udruga koje zapravo ne provode svoje aktivnosti, a dobivaju novac iz proračuna. Svi sudionici složili su se kako je potrebno uvođenje administrativnog reda te brisanje fiktivnih udruga, klubova i organizacija.

Branimir Longin, sportski direktor Košarkaškog kluba Zadar i Marko Pinčić, voditelj Škole nogometa Nogometnog kluba Zadar istaknuli su problem sve manjeg broja djece u sportskim školama i klubovima. Tako se moglo čuti kako je broj upisanih nogometaša na razini Zadarske županije u velikom padu te da probleme s brojem upisanih članova ima i perjanica zadarskog sporta - KK Zadar.

„Prije četiri godine imali smo 95 kategorija momčadi mladih uzrasta, oko 1400 momaka je igralo nogomet u Županiji, a u posljednje četiri godine dogodio je strahoviti pad. Juniorska liga više ne postoji, a u županijskoj kadetskoj ligi imamo samo šest klubova. To su problemi koji se ne vide“, istaknuo je Pinčić.

S druge strane Univerzalna sportska škola Start, za koju su neki sudionici panela prvi puta čuli, ima stalan rast upisanih članova. Tu je pružena ruka suradnje pa će se mali 'Startovci' koji napuštaju školu usmjeravati prema sportskim klubovima ovisno o afinitetima i sposobnostima.

Svi sudionici su pohvalili inicijativu i održavanje skupa te poručili kako ovakvih druženja treba biti više. Dogovorene su suradnje na razini klubova i sportskih škola, ustupanje termina i zajednički rad. Prema njima treneri KK Zadar bi povremeno održavali košarkaške treninge s polaznicima Škole nogometa NK Zadar, dok bi se nogometaši priključili treninzima Škole košarke Zadar. Naglašena je štetnost interneta, računalnih igara i društvenih mreža koji su doveli do sjedilačkog i neaktivnog života djece i mladih. S druge, ukazano je na potrebu korištenja istih tih društvenih mreža u marketinške svrhe koje su primjerice, u velikoj  mjeri pomogle promociji Škole trčanja Zadar.

„Potrebno je napraviti veliki zaokret u razmišljanju. Mi treniramo našu djecu prvenstveno u školama isto kao što se to radilo prije 40 godina, a vremena su se promijenila. Poražavajući su rezultati istraživanja o aktivnosti današnje djece, imamo samo dva sata po 45 minuta tjedno tjelesne kulture samo u višim razredima, potrebno je napraviti veliki zaokret i prepoznati nedostatak kretanja kod djece“, poručio je Jure Šango, osnivač i voditelj Škole trčanja Zadar te kondicijski trener Košarkaškog kluba Zadar.

Fitness trener i sportski novinar Zadarskog lista, Viktor Bogut skrenuo je pažnju na problem nezdrave prehrane kod djece.

„U igraonici gdje je moje dijete svaki roditelj dostavlja doručak i svi osim jedne curice imali su za doručak ili krafnu ili neki pekarski proizvod. Znači od tu treba sve krenuti, moramo paziti na zdravu prehranu“, mišljenja je Bogut.

Ulaganje u stručni kadar, školski sport, edukaciju roditelja i marketing dugoročno će, mišljenja su sudionici skupa, donijeti poboljšanju krvnu sliku stanja u sportu i rekreaciji na području Zadarske županije.

U panel raspravi sudjelovali su:

Vitomir Burčul – predsjednik Športske zajednice Zadarske županije

Katja Pijaca -  predsjednica Saveza sportske rekreacije 'Sport za sve' i predsjednica društva sportske rekreacije žena Relaks

Ivan Mijolović - voditelj i trener Univerzalne sportske škole Start

Jure Šango – osnivač i voditelj Škole trčanja Zadar te kondicijski trener Košarkaškog kluba Zadar

Viktor Bogut – fitness trener i sportski novinar Zadarskog lista

Ivica Nekić – dopredsjednik i trener Atletskog športskog kluba Benkovac

Branimir Longin – sportski direktor Košarkaškog kluba Zadar

Marko Pinčić – voditelj Škole nogometa Nogometnog kluba Zadar

Pročitano 2021 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA