Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Plenković i članovi Vlade sa županima u Varaždinu: Ostvarena je konkretna projektna suradnja Vlade i lokalnih zajednica

Posted On Četvrtak, 05 srpnja 2018 08:58

Četvrti sastanak hrvatskih župana s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem održan je u srijedu 4. srpnja u Varaždinu. Premijer je sa županima razgovarao o poticanju razvojne uloge jedinica područne samouprave, ali i putem svojih ministara predstavio nove zakonske okvire kojima se nastoje riješiti aktualna pitanja u različitim resorima.

Premijer je naglasio da se ovaj format sustavnog, strukturiranog i redovitog dijaloga između Vlade i jedinica lokalne i područne samouprave pokazao izrazito korisnim i dobrim te je znatno pridonio dinamici i sadržaju suradnje između svih resora u Vladi i Vlade u cjelini sa svim dijelovima Hrvatske te se u potpunosti uklopio u politiku ove Vlade i racionalan odabir zajedničkoga rada na ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk istaknuo je važnost uvažavanja nacionalne i regionalne vlasti jer je to jedini put realizacije potreba lokalne zajednice. Fiskalnu decentralizaciju mora pratiti i ona funkcionalna i drago mi je što mogu reći da su i na tome polju pokrenuta zakonska rješenja koja će nam omogućiti da budemo brz i efikasan servis našim građanima, rekao je Pauk. Naglasio je da živimo u jednoj od najcentraliziranijih država u Europi zbog čega je jedini put do ravnomjernog regionalnog razvoja decentralizacija. Želim zahvaliti ministarstvima koja su nam omogućila i zajedničko kreiranje najboljih rješenja i osnovnih pretpostavki poticanja razvoja svih krajeva Hrvatske, uvažavajući različitosti zemlje u kojoj živimo. Nove prilike i odgovornosti koje nas čekaju govore da nas vidite kao partnera, a to je najbolji način poticanja razvoja lokalne sredine zaključio je Pauk.

Okosnica sastanka bile su četiri teme važne za sve krajeve Hrvatske. O korištenju sredstava u cestovnom sektoru govorio je ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković, a izmjene i dopune Zakona o sustavu državne uprave predstavio je ministar uprave Lovro Kuščević.  Naveo je da nova zakonska rješenja donose promjene u sustav županijske administracije i urede državne uprave po županijama. Ministar financija Zdravko Marić prezentirao je ključne smjernice vezane uz zajedničke aktivnosti usmjerene pregovorima o višegodišnjem financijskom okviru EU za razdoblje 2021–2027.

Uoči nove financijske perspektive koja čeka Europu nakon 2020. godine, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac predstavila je nove instrumente i mehanizme za jačanje regionalne i teritorijalne suradnje te za bolju iskorištenost sredstava iz EU fondova i drugih izvora financiranja. Podsjetimo, prema istraživanju Instituta za javne financije, kroz 2015. i 2016. godinu županije su povukle najviše europskih sredstava, a zahvaljujući inicijativi za jačim uključivanjem u pregovore s Europskom komisijom, regionalni koordinatori postaju dionici u kreiranju kvalitetne kohezijske politike. Institut za javne financije proveo je i istraživanje o proračunskoj transparentnosti jedinica lokalne i regionalne samouprave, a rezultati su pokazali da su županije nedavno dobile ocjenu 4,9 od 5 što ih čini jedinicama najveće transparentnosti u Hrvatskoj.

 „Sastanak je bio vrlo temeljit i konkretan. Predsjednik Vlade i ministri pokazali su da uvažavaju prijedloge županija i vrlo su pozorno pratili naša izlaganja“ - rekao je  župan Zadarske županije Božidar Longin koji podsjeća da je upravo Vlada Andreja Plenkovića uvela praksu redovnih sastanaka sa županima te predstavnicima udruga gradova i općina.

„Nama je posebno važno da je ministar prometa Oleg Butković najavio izmjenu načina financiranja županijskih uprava za ceste, kojima bi ŽUC-evi trebali dobiti više sredstava za održavanje prometnica. Također, ministar uprave Lovro Kuščević najavio je ‘spuštanje’ dijela ovlasti državne uprave na županije što je još jedan konkretan korak u decentralizaciji države“, dodaje Longin koji je, uz ostalo, na sastanku predložio povećanje sredstava za sufinanciranje europskih projekata iz sredstava Ministarstva regionalnog razvoja.

„Obzirom da je uvedena redovita praksa sastanaka Vlade i župana dva puta godišnje, a idući je sastanak dogovoren u Rijeci, ponudio sam da Zadarska županija bude domaćin sastanka koji bi se trebao održati sljedeće godine u ovom razdoblju. Vjerujem da će tako i biti“- rekao je Longin.

Pročitano 1284 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA