Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održan treći tehnički panel (druga tematska radionica) u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy

Posted On Srijeda, 27 lipnja 2018 09:52

Zadarska županija je 21. lipnja 2018. godine u suradnji s Parkom prirode Velebit održala treći tehnički panel (drugu tematsku radionicu) u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy. Panel se održao u prostorijama Falkensteiner Funimation hotela u Zadru. Opći cilj ovog projekta je poticanje proizvodnje bioenergije u zaštićenim područjima, nudeći prekogranična rješenja za prevladavanje prepreka koje ometaju razvoj sektora. Projekt je započeo 1. studenog 2016. godine, a trajat će do 30. travnja 2019. godine.

Ovo je treći od šest predviđenih tehničkih panela u okviru projekta ForBioEnergy. Panel je namijenjen ključnim donositeljima odluka i stručnoj zajednici, odnosno zainteresiranima za područje šumske biomase kao jedan od obnovljivih izvora energije. Tema o kojoj se razgovaralo na panelu bila je „Analiza administrativnih i tehničkih prepreka u proizvodnji biomase na području PP Velebit, PP Vransko jezero i PP Telašćica“.

Pozdravni govor u ime Zadarske županije održala je Katerina Skelin, dipl.ing., pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj.

Prezentacije o administrativnim i tehničkim preprekama u proizvodnji biomase na područjima već spomenutih parkova prirode održali su dr.sc. Alen Berta i Robert Bogdanić, mag.ing.silv., a uključila se i gđa. Silvija Zec, glavna tajnica Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije. Veliki problem pri iskorištavanju šumske biomase je miniranost područja u Republici Hrvatskoj. Zakonom i pravilnikom je propisano da se 30% naknada koje se plaćaju za šume izdvaja za razminiravanje šumskih područja. Također, Republika Hrvatska može koristiti pomoć Europske unije kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija. Kao problem navedeno je i slabo provođenje i realizacija strategija na državnoj i lokalnoj razini.

Prezentaciju o proizvodnji biomase i pojednostavljenju zakonskih obveza radi održivosti proizvodnog lanca održao je dr.sc. Stjepan Risović, profesor sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu.

Nakon održanih prezentacija uslijedila je aktivna rasprava koju je vodila gđa. Silvija Zec. Odmah na početku rasprave naglašeno je kako je šumska biomasa važna i da ju je potrebno iskorištavati/proizvoditi, no postoje razne administrativne i tehničke prepreke za to, naročito u parkovima prirode.

Nedefiniran tehničko-opskrbni lanac smatra se važnom preprekom. Nadalje, postoji potreba za podizanjem svijesti korištenja biomase kod građana. Smatra se da bi sabirno-logistički centar biomase bio dobro rješenje, pogotovo u slučaju korištenja biomase za proizvodnju toplinske energije koju bi pritom koristile javne ustanove (obrazovne institucije, sportske dvorane, domovi zdravlja, uprave parkova prirode i nacionalnih parkova itd.).

Sudionici rasprave su apelirali na problem prilikom ishodovanja bilo kakve vrste papirologije. Također su još kao prepreke navedena neriješena vlasništva zemljišta, katastra, ali i nedostatak zainteresiranosti lokalnih vlasti da se ti problemi riješe. Napuštanje ruralnih područja, nedostatak radne snage i isplativost samog rada su se isto pokazali kao problemi.

Jedno od rješenja za prepreke može biti i ekoturizam. I to na način da se ekoturizam uvrsti u sklopu same ponude parkova prirode. Jedan od izvora biomase mogu biti i ostaci koji nastaju prilikom radova u poljoprivredi, specifično – voćarstvu, vinogradarstvu  i maslinarstvu. Pozitivan primjer korištenja tako dobivene biomase dolazi iz Španjolske - mediteranske zemlje specifične po poljošumarstvu - načinu upravljanju zemljištem.

Pročitano 3746 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA