Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Eko brodica Zadarske županije na međunarodnoj terenskoj vježbi ADRIATIC 2018 u Splitu

Posted On Četvrtak, 24 svibnja 2018 14:06

Od 21. do 25. svibnja 2018. godine, u sklopu međunarodnog projekta  Full Scale Field Exercise – ADRIATIC 2018, u Splitu se održala međunarodna terenska vježba ADRIATIC 2018.

Ova vježba organizirana je od strane Državne uprave za zaštitu i spašavanje RH kao koordinatora projekta zajedno s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture kao projektnog partnera i uz sudjelovanje ostalih partnera – Upravom za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije te Ministarstvom unutarnjih poslova – Upravom za izvanredne situacije Republike Crne Gore.

Vježba se održala u akvatoriju Kaštelanskog zaljeva prema scenariju koji je predvidio aktiviranje sustava traganja i spašavanja na moru, sustava za suzbijanje iznenadnih onečišćenja mora, sustava civilne zaštite u području vatrogastva i čišćenja obale od onečišćenja.

Ujedno, scenarij vježbe je predvidio, radi nedostatnih vlastitih kapaciteta vatrogastva i kapaciteta za suzbijanje onečišćenja mora, aktivaciju međunarodne pomoći i specijaliziranih timova za gašenje požara, kao i timoca za čišćenje onečišćenja mora i obale, putem Centra za koordinaciju hitnih intervencija (Emergency Response Coordination Centre – ERCC) te su na taj način i mobilizirani nužni kapaciteti i stručnjaci iz zemalja članica. O potrebi pomoći obaviještena je i Europska agencija za pomorsku sigurnost (European Maritime Safety Agency – EMSA) koja je Republici hrvatskoj stavila na raspolaganje brod čistač Marisa N, opremljen opremom za suzbijanje onečišćenja većih razmjera, kao i po prvi put opremu za suzbijanje onečišćenja iz novouspostavljenog EAS centra, smještenog u Ravenni.           

Na poziv Ministarstva, jedan od aktivnih sudionika vježbe bio je i Operativni centar Zadarske županije za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u Zadarskoj županiji (ŽOC) s Eko brodicom Zadarske županije i opremom za intervencije koja je bila jedan od ukupno pet timova koji su sudjelovali u akciji sanacije onečišćenja mora.. Eko brodicom upravlja specijalizirana tvrtka Ciklon d.o.o. iz Zadra koja je ugovorno vezana za poslove čišćenja mora zadarskog akvatorija, a i šire na zahtjev Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC).

Pročitano 889 puta

Zadnje objave

listopada 21, 2020

Započela provedba projekta CUHaCHA - „EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge“

Tradicionalna hrana oduvijek je igrala ključnu ulogu u kreiranju kulturološkog nasljeđa.…
listopada 15, 2020

NAJAVA 20. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

20. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. listopada…
listopada 14, 2020

NATJEČAJ za dodjelu »Nagrade za promicanje prava djeteta« u 2020. godini.

Dana 9. listopada 2020. godine Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i…
listopada 06, 2020

Čestitke Robertu Košti na nagradi na Festivalu Mali Marulić

Novo priznanje za Kazalište lutaka Zadar. Na 13. Festivalu hrvatske drame za djecu Mali…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA