Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

General Ante Gotovina počasni građanin Paga

Posted On Ponedjeljak, 21 svibnja 2018 10:27

Izaslanstvo Zadarske županije predvođeno zamjenikom župana Šimom Mršićem, u petak 18. svibnja, nazočilo je proslavi Dana grada Paga. Na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljena su i javna priznanja. Generalu Anti Gotovini uručena je Povelja počasnog građanina, dok je nagradu za životno djelo dobio Ante Kurilić, voditelj KUD-a Družina.

„Prepoznajući važnost turizma za ukupno gospodarstvo grada Paga uložena su značajna sredstva u uređenje jer samo kvalitetno uređenje destinacije može konkurirati za sve zahtjeve turističkog tržišta. Jedan od strateških ciljeva nam je početak razvoja zdravstvenog turizma“, istaknuo je u svom govoru  gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.

Među brojnim uzvanicima je bio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je okupljene pozdravio i u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Napomenuo je da na Pag ne bi trebalo gledati kao na kraj Zadarske županije, već kao na njegov početak.

„Čestitao bih na novom duhu suradnje između Županije i Grada Paga. Treba zajednički pronaći mogućnosti kako sačuvati ljude, razvijati obitelj i nastaviti čuvati tradiciju te privući nove, a ne samo zadržati stare stanovnike. Za to nam trebaju investicije, za to nam treba inovativnost koja prelazi hrvatske granice“, rekao je Božinović.

Zamjenik župana Šime Mršić je kazao da je zahvaljujući proizvodnji sira Pag postao poznat diljem svijeta, a paška janjetina nosi oznaku izvornosti te da bogata kulturna baština i lijepa priroda privlače brojne goste. Ujedno je najavio nove infrastrukturne investicije.

„U tijeku je projekt energetske obnove srednje škole u Pagu kojeg dijelom financiramo i sredstvima iz europskih fondova, a Županijska lučka uprava provodi projekt uređenja luke otvorene za javni promet u iznosu od 6,5 milijuna kuna financiranih od ŽLU i Županije. Uz podršku našeg filmskog ureda snimljene su tri epizode serije 'The Terror' poznatog redatelja Ridleya Scotta. Na ovaj način otvara se još jedan tip turizma – onaj filmski, te se nadamo da će kadrovi ovog lijepog otoka koje će svijet vidjeti u seriji, privući mnoge nove goste“, istaknuo je Mršić.

U sklopu svečane sjednice gradonačelnik Paga Ante Fabijanić i gradonačelnik mađarskog Kozarmislenya, dr. Biro Karoly potpisali su sporazum o suradnji i prijateljstvu dvaju gradova.

Nakon svečane sjednice na Trgu Petra Krešimira IV. održala se gastro manifestacija Srednje škole Bartula Kašića pod nazivom „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“ kojom su učenici pokazali svoje poznavanja i spremanja autohtonih jela.

Svečani dan proslave završio je u večernjim satima kada je Udruga Paška alka izvela „Prikaz utemeljenja novog grada Paga“ ispred zborne crkve gdje je 18. svibnja 1443. godine položen kamen temeljac za gradnju novog grada.

 

Pročitano 1927 puta

Zadnje objave

rujna 25, 2023

Kulturno vijeće Zadarske županije je donijelo Kriterije za ocjenu kvalitete prijedloga programa javnih potreba u kulturu Zadarske županije

Na svojoj 10. sjednici održanoj 25. rujna 2023. Kulturno vijeće Zadarske županije je…
rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA