Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

20. Međunarodni Dani masline 4. i 5. svibnja u Zadru i na Ugljanu

Posted On Četvrtak, 03 svibnja 2018 12:27

Sve je spremno za 20. jubilarno izdanje Međunarodnih Dana Masline 2018., koje će se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede odvijati u petak i subotu 4. i 5. svibnja u Zadru i na otoku Ugljanu. Dvodnevni program vrvi nizom zanimljivih događanja, a krešendo je u subotu navečer za kada je u restoranu i na terasi JK Uskok na Vitrenjaku  zakazana dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona.

Od ukupno 200 uzoraka iz svih hrvatskih jadranskih županija, ali i iz Italije, Slovenije i Crne Gore, 108 ih je u kategoriji otvorenih ulja i 92 pakovine, znači ulja na tržištu. U kategoriji otvorenih samo 6 ih nije ekstra djevičanskih, Najviše je zlatnih - čak 68, zatim 14 srebrnih  i 19 brončanih. U kategoriji pakovina samo dva ulja nisu ekstra djevičanska, a od ukupno 92 ulja od čega 84 ih je osvojilo zlato i 2 srebro i 4 bronce.

Predsjednik Organizacijskog odbora Benito Pucar posebno ističe povećanje uzoraka ulja u kategoriji pakovina.

-Lani ih je bilo 65, a ove godine 92, što je povećanje od gotovo 42 posto, kaže Pucar i dodaje da organizatorima Dana masline  nije u prvom planu masovnost nego kvaliteta. To se već zna pa ova manifestacija iz godine u godinu postaje sve vjerodostojnija. Jedino mi uzimamo ulja izravno kod proizvođača. To je težak i vrlo obiman posao, ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje, kaže Pucar, ne krijući zadovoljstvo što će ovogodišnji jubilarni Dani masline proteći u brojnim događanjima te druženju maslinara i uljara.

Godišnje nagrade i priznanja

U petak, 4. svibnja, odmah nakon svečanog otvaranja u Gradskoj loži, bit će uručena godišnja priznanja 20. Međunarodnih Dana Masline Zadar 2018. Priznanje „Dr. sc. Ante Medin“  posthumno dobiva Prof. dr. sc. Mirko Gugić za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu. Priznanje „Stanko Ožanić“ uzornom maslinaru bit će uručeno Miodragu Deši,  a priznanje „Maslinarsko srce“ bratićima Mladenu Koši i Mirku Mišuri. Zlatno pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva  dobit će Vedran Stapić, glavni urednik Poljoprivrednog portala Agroklub. Priznanje „Maslinarska nada Zadarske županije“ za postignute uspjehe u praktičnom maslinarstvu i u školovanju pripalo je Šimi Marceliću, asistentu na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Maslinarski marendin

Za Maslinarski marendin koji će se održati na Narodnom trgu u petak 4. svibnja s početkom u 11,30 sati raspituju se mnogi. Žele se uključiti i sudjelovati, kaže Benito Pucar. Marendin je osmislio zadarski novinar i urednik Nedjeljko Jusup, a  izvedba je ove godine povjerena promotorima kulinarstva tvrtke Podravka i to Mišelu Tokiću i Zoranu Deliću.  On će sa svojim suradnicima  pripremiti tradicionalno jelo -  šalšu sa tunom, tjesteninom  i maslinama za oko 600 osoba. Uz ovu tradicionalnu deliciju „iz liburnskih vremena" posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Paralelno će se odvijati i sljubljivanja ulja i sira sa sve boljim ravnokotarskim vinima.

Razlog velikog interesa je i taj, ističe Pucar, što uz gastronomski, ova manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobrovoljnim prilozima posjetitelja  za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Forumu namjera je podržati nastojanja Lige protiv raka i Onkološkog odjela Opće bolnice Zadar u prikupljanju sredstava za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.

Mulinski tijesak, rezidba maslina i Žgvacet

Drugog dana 20. izdanja Dana masline, u subotu 5. svibnja, programom je predviđen stručni izlet na otok Ugljan. Zainteresirani maslinari će se okupiti na Vitrenjaku ispred Jedriličarskog kluba Uskok i u 9,30 sati krenuti u Preko. Dio sudionika ide organiziranim autobusom iz Preka za Muline u obilazak „Mulinskog tijeska“ – replike antičkog mlina. Dio sudionika koji se natječu  u pripremi „žgvaceta“, tradicionalnog jela od mlade janjetine ostaju u centru Preka. Naime, i ove godine će se održati 3. po redu natjecanje Žgvacet 2018., a svoje sudjelovanje već su potvrdile kuharske ekipe iz Slovenije, iz Krasice u Istri, domaće iz Ugljana, kuharske ekipe iz Bukovice i Ravnih kotare, pa čak i Bara iz Crne Gore. Ovaj gastronomski događaj odvijat će se pod kuharskom palicom kuharskog profesora Renata Kraljeva. U sklopu  stručnog izleta maslinarski entuzijast Mladen Lucin održat će kratku prezentaciju o „Mulinskom tijesku“ u Mulinama. Slijedi prezentacija rezidbe maslina u masliniku u Preku koju će demonstrirati mr.sc. Šime Marcelić. Oko 13 sati u središtu Preka očekuje se proglašenje pobjednika "Žgvacet 2018", ručak i progodni program. Povratak brodom u Zadar zakazan je u 16 sati

Završna svečanost, dodjela  nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona 20. međunarodnih Dana masline Zadar 2018.,  odvijat će u večernjim satima u restoranu i na terasi Jedriličarskog kluba Uskok na Vitrenjaku.

 

Pročitano 1559 puta

Zadnje objave

studenoga 23, 2022

NAJAVA 10. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

10. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 29. studenog…
studenoga 22, 2022

Predstavljanje projekata iz Programa INTERREG V-A Italija - Hrvatska 2014. -2020. u Ferrari (Italija) na SEALOGY-u

Projekti ARGOS - ShARed GOvernance of Sustainable fisheries and aquaculture activities as…
studenoga 17, 2022

TRADICIONALNA JELA ZADARSKE ŽUPANIJE, ODRŽANE RADIONICE PROJEKTA CUHaCHA

U Zadru je 12. studenog 2022. godine u okviru projekta „EnhanCing Sustainable ToUrism…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA