Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Analiza LUZ-a: Ukupna zarada od koncesije je 311 milijuna kuna, a daje se samo četiri posto luke Gaženica

Posted On Utorak, 03 travnja 2018 08:50

U prostorijama Lučke uprave Zadar, župan Božidar Longin i ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić na konferenciji za medije osvrnuli su se na sjednicu saborskog Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu s temom luke Gaženica. Kako su istaknuli, odlučili su raščistiti sve dvojbe vezane uz koncesiju za međunarodni putnički promet tvrtki Zadar International Port Operations, iza koje stoji Global Ports Holding, jedan od najvećih kruzerskih operatera na svijetu.

Budući koncesionar u Gaženici je trenutno najveći operater kruzerskog prometa na svijetu. Upravlja s 20-ak luka poput Barcelone, Malage, Lisabona, La Vallete, Ravenne, Singapura, Rotterdama…

„O koncesiji za međunarodni putnički promet izrečeno je puno neistina ovih dana. Govorili su kako koncesija nije dovoljno transparentna, a svih 25 dokumenata objavljeno je na internetskim stranicama LUZ-a, kao i u međunarodnim časopisima. Natječaj je trajao tri mjeseca i svi koji su htjeli imali su sasvim dovoljno vremena za pripremu natječaja“, rekao je župan Božidar Longin, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar.

Naglasio je kako u koncesiju daju djelatnost, ne luku ili zgradu. Dodao je kako trenutno u luci imaju 94 koncesije od čega 56 aktivnih. U četvrtak su u Zagrebu na saborskom odboru za pomorstvo s Majom Markovčić Kostelac, državnom tajnicom za more te Borisom Fantulinom, predsjednikom komisije koja je pregledavala natječajnu dokumentaciju, zaključili priču koja posljednjih dana zbog medijske hajke dijela oporbe nije bila ugodna.

„Ova koncesija neće isključiti druge koncesije. ZIPO će dobiti koncesiju samo na svoju djelatnost, koja uključuje parking vezan uz home port. Bazen luke Gaženica ima 2,8 milijuna četvornih metara, od kojih oko 140.000 četvornih metara ide u koncesiju, što čini tek 4 posto bazena. Osim toga, nova zgrada ima 24.000 četvornih metara, od kojih u koncesiju ide 936 četvornih metara komercijalnih prostora. Dakle, nema govora o tome kako cijela luka ide u koncesiju. Osim toga, koncesionar se obvezao kako će održavati cijelu zgradu, što otprilike košta oko 9 milijuna kuna godišnje. Ipak, ono što smo najviše tražili to smo i dobili od novog koncesionara, a to je obećanje da će od Zadra napraviti home port (polaznu luku) za kruzere. To nam znači višestruko više od bilo kakvih brojki na papiru, jer generira razvoj cijelog zadarskog kraja“, pojasnio je Longin.

Iz ugovora je vidljivo kako se operater do 2021. godine obvezao udvostručiti promet putnika - za liniju Zadar- Ancona najavili su 65 tisuća putnika (prošle godine 38 tisuća), broj putnika u tranzitu obvezaju se povećati s 134 na 246 tisuća, uz 75 tisuća putnika u home portu. U slučaju da se obveze ne ispune, Lučka uprava ima pravo raskinuti ugovor.

„Posljednjih dana namjerno se iz konteksta izvlače brojke, pa tako i one o 28 zaposlenih od navodno tisuću obećanih, a već sada u Gaženici rade stotinu ljudi, a bit će ih i znatno više. Brojke će narasti dodatno kada završimo ro-ro rampu za oko godinu dana. Njemačka razvojna banka KfW, koja je dala kredit čija je kamatna stopa u ovom trenutku 0,08 posto, uvjetovala je davanje djelatnosti međunarodnog putničkog prometa u koncesiju. Treba kazati i kako nema luke u svijetu kojom upravlja komunalno poduzeće, što se također posljednje vrijeme spominje u dosta neozbiljnom kontekstu“, rekao je ravnatelj LUZ-a Robert Škifić.

Dodao je da su iznosi koji su posljednje vrijeme iznošeni kroz medije namjerno interpretirani za političke svrhe, a da su pravi iznosi vrijednosti koncesije potpunosti drukčiji. 

„Lučka uprava je osnovana i za razvijanje lučkog područja i uvjeta za ostale gospodarske subjekte. Ovo je samo jedna od 56 koncesija koju dajemo u natječaj, svaki od njih ima fiksnu i varijabilnu komponentu. Od tih koncesija u 2017. imali smo 5,8 milijuna kuna prihoda, a ta će brojka biti značajno veća nakon uvođenja novog koncesionara. Prema 'konzervativnoj' metodi izračuna, odnosno ako se poveća broj putnika po sadašnjoj stopi rasta, na razini idućih 20 godina svi projicirani prihodi iznose 311 milijuna kuna, a ne 32 milijuna koji se proizvoljno spominju. Jasno je da ni ta brojka neće omogućiti povratak kompletne investicije, ali takvi projekti imaju višenamjenski utjecaj  na cjelokupno gospodarstvo grada, županije i cijele države“, rekao je Škifić, koji je ovom prilikom otkrio da je LUZ predao kandidaturu za natječaje EU fondova za izgradnju suprastrukture za ribarske luke Gaženica i Lamjana

Pročitano 1495 puta

Zadnje objave

studenoga 29, 2023

Program kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske županije

Zadarska županija je prepoznala privatni smještaj u turizmu kao jedan od osnovnih…
studenoga 28, 2023

NAJAVA 15. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

15. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 5. prosinca…
studenoga 27, 2023

Primanje za Nevešćanina i Perića: Zadru uskoro domaćinstvo Europskog prvenstva u skokovima u vodu

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu Zadarske županije primio skakača u vodu…
studenoga 22, 2023

ODRŽAVANJE OBVEZNIH EDUKACIJA ZA POLJOPRIVREDNIKE U SKLOPU POLJOPRIVREDNOG SAJMA CROAGRO 2023. UZ BESPLATAN ULAZ NA SAJAM

U terminu od 30.11. do 03.12.2023. na Zagrebačkom velesajmu održat će se CROAGRO,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA