Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Poljoprivredna škola Stanka Ožanića dobila moderni sustav navodnjavanja

Posted On Četvrtak, 22 ožujka 2018 10:17

Izraelska tvrtka Netafim i veleposlanstvo države Izrael u Hrvatskoj donirali su poljoprivredno-veterinarskoj školi Stanka Ožanića sustav za navodnjavanje. Tom prigodom na donaciji je zahvalio zamjenik župana Šime Mršić koji je kazao da Zadarska županija ulaže puno u poljoprivredu te da ima 4 velika sustava navodnjavanja. “Sveukupno je time pokriveno više od dvije tisuće hektara zemlje”, istaknuo je Mršić.

 “Ulažemo puno i u edukaciju poljoprivrednika, a u Zemuniku Donjem radit cemo poljoprivredno-edukacijski centar”, rekao je Mršić.

Na današnjoj primopredaji sustava navodnjavanja nazočna je bila i zamjenica veleposlanice države Izrael u Hrvatskoj Irit Shneor, predstavnik tvrtke Netafin Itai Rosenberg te ravnateljica škole Jelena Gulan.Ravnateljica Gulan kazala je kako će ovaj sustav navodnjavanja biti  koristan za buduće generacije studenata i učenika.

 Ovo nije bio prvi susret ove škole  i tvrtke Netafim. U sklopu projekta  Primjenjeno inovativnih metoda podučavanja i komunikacije sukladno  smjernicama ruralnog razvoja, a financirano sredstvima EU, prošle je  godine održana obuka hidroponskog uzgoja jagoda za nastavnike i  učenike Ožanićeve škole.

Inače, izraelska visoko inovativna industrija navodnjavanjem je stekla  svjetsku reputaciju te se više od 80 posto proizvoda izvozi. Izrael prednjači u novim tehnologijama navodnjavanja  u sustavu i priboru. Njihov  računalno kontroliran sustav navodnjavanja štedi ogromne količine vode i omogućava opskrbu gnojivom zajedno s vodom. Izrael je danas  država od koje uče sve države svijeta kada su u pitanju agrotehnologije.

“U našoj je zemlji 60 posto površine pustinja, te smo morali stvoriti „čudo“ kako bi danas 95 posto hrane koju proizvodimo za svoje potrebe, točnije voće i povrće, raslo upravo u dvije pustinje. Zato smo svjetski lider u agrotehnologiji i izumitelji navodnjavanja kap po kap, te sam iznimno sretna što ćemo jedan takav sustav darovati upravo srednjoj školi. Učenici će puno naučiti, ali i sve nove generacije “– rekla je Irit Shneor.

predstavnik tvrtke Netafim Itai Rosenberg, uz izražavanje zadovoljstva da se sustav donira upravo školi u kojoj će učiti i naredne generacije, rekao da Hrvatska i Izrael mogu izmjenjivati „značajne informacije o poljoprivredi“.

Pročitano 3294 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA