Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Više od 1.500 osnovnoškolaca učilo o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom

Posted On Utorak, 20 veljače 2018 12:22

Zadar, 20. veljače 2018. – Više od 1.500 učenika nižih razreda osnovnih škola iz Zadarske i južnog dijela Ličko-senjske županije od početka aktualne školske godine sudjelovalo je u edukativno-informativnom programu tvrtke Eko d.o.o. – Edukacija o korisnosti otpada. U sklopu edukativnih radionica učenici su kroz zgode i nezgode g. Otpadića, maskote napravljene od recikliranih materijala, učili u koji spremnik odložiti koru od banane, novine, staklo i plastiku odnosno čemu služe smeđi, žuti, plavi i zeleni spremnik te kako i sami doma mogu iskoristiti ono što bi inače odbacili da naprave neku novu stvar. Edukativni program pokrenut je u listopadu prošle godine, a radionice u više od 20 osnovnih škola vodila je Mirta Matić, stručna suradnica za promidžbu, edukaciju i arhiv u tvrtki Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije. 

Otpad nije smeće, već sirovina koju je potrebno selektivno prikupljati, obrađivati, reciklirati te vratiti u upotrebu. Time se smanjuje količina otpada i čuvaju priroda i okoliš. Međutim, da bi se uspostavio održiv kružni sustav gospodarenja otpadom potrebna je promjena svijesti i ponašanja građana naviklih na odlaganje svog otpada u jednu kantu. A da bi se to postiglo te se građane potaknulo na odgovorno ponašanje s otpadom, potrebno je krenuti od najmanjih nogu, jer su upravo djeca ta koja, ako im se pristupi na pravi način, najbrže i najučinkovitije usvajaju poželjne navike, a stečeno znanje kasnije prenose na svoje roditelje, bake i djedove, braću i sestre i ostale prijatelje“, poručila je Ljiljana Jurjević, voditeljica Odjela za odnose s javnošću, edukaciju i arhiv tvrtke Eko d.o.o.

Edukativne radionice tako su provođene u osnovnim školama od Zadra i Neviđana do Novalje i Gospića, a do sada su u njima sudjelovali učenici iz 23 osnovne škole, koji su za iskazano zanimanje i aktivno sudjelovanje u radionici dobili su poklon pakete tvrtke EKO d.o.o. Radionice idu dalje, a cilj je obuhvatiti sve gradove i općine iz Zadarske i južnog dijela Ličko-senjske županije koji gravitiraju budućem Centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje.

Pročitano 1806 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA