Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održano predstavljanje knjige Višnje Starešine „Hrvati pod KOS-ovim krilom: završni račun Haaškoga suda“

Posted On Srijeda, 07 veljače 2018 12:39

U dvorani Kazališta lutaka Zadar, u utorak, 6. veljače 2018 godine u organizaciji Sveučilišta u Zadru i Zadarske županije održano je predstavljanje knjige Višnje Starešine  „Hrvati pod KOS-ovim krilom: završni račun Haaškoga suda“ . Uz brojne predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, na predstavljanju su nazočni bili župan Božidar Longin, nadbiskup i predsjednik HBK monsig. Želimir Puljić, rektorica Sveučilišta u Zadru dr.sc. Dijana Vican te brojni drugi.
Knjigu su objavili AVID MEDIA i Hrvatsko katoličko sveučilište i ona je svojevrsni vodič kroz manipulacije i falsifikate pred Haaškim sudom, kroz politički motivirane optužnice, montirane procese i mnogo nepravednih presuda. Analizirajući transkripte sa suđenja, presude, sjećanja izravnih sudionika procesa i drugu relevantnu literaturu , autorica prikazuje Haaški sud kao arenu za djelovanje obavještajnih službi, koje su preko njega vodile rat poslije rata.
"Ovo je bila knjiga koju nikad nisam željela napisati, niti sam mislila da će KOS biti glavna tema, a na kraju je dospio u naslov knjige. Ali čim se uđe u transkripte s haških procesa, odmah se vidi utjecaj službi zbog kojih je Hrvatska implicirana kao jedini agresor, a njeno vodstvo kao sudionici udruženog zločinačkog poduhvata. Zločini u Vukovaru i Srebrenici počinjeni su po istom modelu." - istaknula je sinoć Starešina.

Prisjetila se predstavljanja knjige "Haaška formula“ 2005. godine u Zadru, na dan kada je na Kanarima uhićen Ante Gotovina. Ono je tada održano gotovo u ilegali, jer o tim temama nije bilo poželjno govoriti. Zato je predstavljanje pod okriljem Sveučilišta u Zadru veliki napredak, iako je na brojnim adresama ovo i dalje nepoželjno štivo.

Uz autoricu knjigu su predstavili prof. dr. sc. Mladen Ančić i doc. dr. sc. Ivica Šola, a pozdravne riječi izrekli su zadarski župan Božidar Longin i rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

„Vrijeme u kojem smo živjeli prije stvaranja slobodne i suverene Republike Hrvatske bilo je teško. Izostanak demokracije, verbalni delikt, prokazivanja, uhićenja… sve su to strašne stvari koje moraju ostati u prošlosti. Potrebno je konačno otvaranje tajnih dokumenata i otkrivanje potpune istine kako bi naša nacija doživjela ozdravljenje i mogla nastaviti živjeti u punom smislu slobodu i one vrednote što smo ih u Domovinskom ratu teško, ali uspješno obranili.“, rekao je u svom obraćanju župan Božidar Longin.
Tome je dodao da je Višnja Starešina kao novinarka koja je pratila rad Haaškoga suda u svojoj knjizi ušla  u dubinu, kako tematsku i strukturalnu, tako i povijesnu, s ciljem izvlačenja na površinu svega što je važno, svega što se prešućivalo i skrivalo.
„Procesi koji su se odvijali na Haaškom sudu za Hrvatsku bili su mučni, dugi i teško. Bili su poput rata nakon rata. Morali smo opet braniti svoje pravo na samostalnost, na suverenitet, na, da parafraziram Gundulića, lijepu, dragu, slatku slobodu. Stoga je ova knjiga itekako važna jer je autorica napravila vrlo temeljito i kvalitetno istraživanje donijevši nam činjenice koje mnogi nisu vidjeli i nisu htjeli vidjeti.“, istaknuo je župan Longin.
Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican. čestitala je autorici i Odjelu za povijest s kojega je došla inicijativa o predstavljanju knjige. Knjiga prikazuje isječak hrvatske povijesti, napisan najprofesionalnijom novinarskom dioptrijom i osobnom tankoćutnošću.

"Ravnodušnost dijela hrvatskog puka spram događaja tijekom i nakon Domovinskog rata, a napose na Haškom sudu, dovela je do toga da ta problematika nije sporedna i nevažna. U knjizi autorica suosjeća s bolnim iskustvom Vukovara i Srebrenice, događajima koji su slijedili, sve do presude šestorci. Ovo je knjiga koju čitate u jednom dahu, a joj želim sudbinu prenošenja iz ruke u ruku." - rekla je rektorica Vican.


V.V.Marasović

 

Pročitano 2173 puta

Zadnje objave

rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA